Je baby in week 34 van je zwangerschap
In week 34 is je baby...
42,5 cm
2250 gram
..zo groot als een meloen
Jij in weekNr 34 van je zwangerschap
In weekNr 34 ben jij...
- 34 weken zwanger
- in je achtste maand
- in het derde trimester
Dit gebeurt er met je baby als je 34 weken zwanger bent
Het gewicht van je baby blijft toenemen. De ogen reageren op fel licht en hij of zij oefent met het knipperen met de ogen. De zachte donshaartjes waarmee je kind van top tot teen bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht. Je baby krijgt deze haartjes binnen omdat er steeds kleine slokjes vruchtwater worden ingeslikt. Hierdoor prikkelen de haartjes de darmen en komt de eerste ontlasting op gang.
Bij de eerste poepluier van je kindje komt dit eruit. Die eerste ontlasting, meconium genaamd, ziet er hierdoor zwart-groen uit en is een beetje plakkerig doordat er suiker in zit. Vruchtwater is namelijk licht zoet.
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevallingDit gebeurt er met jou als je 34 weken zwanger bent
Je benen hebben vaak zwaar te lijden onder je zwangerschap. Zo kun je nu veel last hebben van kramp in je benen. Heb je normaal ook al last van spataderen, dan kunnen die verergeren tijdens de zwangerschap.
Je bloeddruk kan nu weer wat hoger zijn en het kan zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Je kunt last hebben van gezwollen handen en voeten. Probeer daarom zo veel mogelijk rust te nemen, liefst met de voeten omhoog.
Groeien doet je kind nu ook niet zo hard meer. Je baby komt nog maar een paar ons per week aan. Heb je een grote buik, dan wil dat niet per se zeggen dat je ook een groot kind krijgt. En andersom geldt dat ook: een kleine buik betekent niet altijd een klein kindje. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.
Lees ook:
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap, wat is gezond?Het komt regelmatig voor dat zwangere vrouwen last hebben van obstipatie. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen, lees je hier. Wil je jezelf en je baby een klein kadootje geven? Doe dan eens een massage bij jezelf. Lekker om te doen, je buik en je baby masseren met een heerlijke buik/babymassage..
To do in week 34
Inlezen over de hielprik en de gehoortest bij pasgeborenen
In de eerste week na de geboorte van de baby wordt bloed afgenomen uit de hiel van de baby. In sommige gemeenten doet de verloskundige de hielprik, anders wordt deze verricht door iemand van de GGD. Lees hier meer over de hielprik en de gehoortest.
Op welke leeftijd krijgt je baby géén vaccinatie?
- 5 maanden
- 8 maanden
- 14 maanden
Speelgoed kopen
Dit is een perfect moment om iets leuks te shoppen voor je baby. Ondanks dat een kindje van 0-3 maanden niet echt speelgoed nodig heeft om zich te ontwikkelen, is er wel het een en ander aan leuks te vinden. Hier lees je meer over speelgoed voor kinderen tot drie maanden..
Voorbereiden op borstvoeding
Als je straks borstvoeding wilt gaan geven, is een borstvoedingsbeha onmisbaar. Neem er een zonder beugels. Als je borstvoeding eenmaal goed op gang is, kun je eventueel overstappen naar een beha met beugels. Wacht met het aanschaffen van een kolf tot na de kraamtijd. Dan weet je welke het best bij je past. Een voedingskussen is prettig voor tijdens het voeden en kun je nu al gebruiken om mee te slapen. Als je last hebt van lekkende borsten dan zijn zoogkompressen heel handig. Het zijn een soort maandverbandjes voor je borsten en deze zijn ook gewoon in de supermarkt bij de babyafdeling te vinden.
Al met al zal je met een hoop nieuwe ervaringen en kwaaltjes te maken krijgen wanneer je borstvoeding gaat geven. Alle tips om ongemakken te voorkomen en verhelpen met borstvoeding en alles zo vlot mogelijk te laten verlopen zijn dus welkom!
Lees ook:
De laatste maand van je zwangerschap doorkomen met deze tipsLeren over de verschillende borstvoedingshoudingen, waar je mogelijk tegenaan kunt lopen en hoe je borstvoeding kunt combineren met kunstvoeding? Volg dan de cursus Borstvoeding op het cursusportaal.
Wist je dat?
Wist je dat je beter alvast kunt gaan nadenken over wat je allemaal gaat pakken in je vluchttas? In deze tas zit alles wat je maar nodig hebt voor een ziekenhuisbevalling. Ook als een thuisbevalling je eerste keus is, kan je maar beter een vluchttas klaar hebben, want je weet maar nooit wat er kan gebeuren.
Lees ook:
Aambeien na de bevalling