1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangere buik: is de grootte van je buik tijdens de zwangerschap belangrijk?

    Gepubliceerd op: 9-7-2020Bewerkt op: 8-6-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-7-2020Bewerkt op: 8-6-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk de Vallei
    Je buik groeit flink als je zwanger bent en dat is maar goed ook. Er is veel ruimte nodig voor je baby, het vruchtwater, extra vocht, de placenta en vetreserves. Hoe groot jouw zwangere buik wordt en hoe snel dit gaat, verschilt per persoon. Wat betekent de grootte van je buik tijdens de zwangerschap nu eigenlijk?

    Zwangere buik: groot of klein

    De eerste weken van een zwangerschap gaan vaak gepaard met ongemak. Er verandert veel in je lichaam. Je baarmoeder wordt steeds groter en uiteindelijk rekken de banden waar je baarmoeder in hangt op, wat vaak bandenpijn veroorzaakt. Door het groeien zitten je darmen eigenlijk in de weg, wat kan resulteren in een gespannen, opgezette buik en darmen die een beetje van slag zijn. Al met al zijn de eerste weken behoorlijk intens. Gelukkig zie je tegelijkertijd dat jouw buik steeds groter wordt, wat de pijn misschien een beetje verzacht.

    De groei van jouw zwangere buik

    De komende negen maanden zie je beetje bij beetje jouw zwangere buik groeien. Dit is de reis die jouw baarmoeder in die negen maanden aflegt:

    • De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen.
    • 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen.
    • 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot. Het is tijd om je normale broeken in te wisselen voor zwangerschapsbroeken, want de rand van je spijkerbroek zal pijnlijk tegen je buik aan gaan drukken.
    • 16 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit tussen je schaambeen en navel.
    • 20 weken: je baarmoeder bevindt zich aan de onderkant van je navel.
    • 25 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit net boven je navel.
    • 30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien. Na een tijdje zit de baarmoeder tegen het middenrif aan.

    Hoeveel komt een vrouw met een gezond BMI gemiddeld aan tijdens de zwangerschap?

    • 8-12 kilo
    • 12-16 kilo
    • 16-20 kilo

    Vorm van je zwangere buik

    Er wordt vaker gespeculeerd dat de grootte en vorm van je buik iets zeggen over het geslacht, de grootte of de gezondheid van jouw baby. Dit is echter helemaal niet zo. De grootte en de vorm van je zwangere buik zijn puur afhankelijk van jouw bouw, het gewicht van zowel jou als de baby, hoe fit je bent en de positie waarin je baby zich bevindt. Hoe je jouw buik draagt, is dus vooral afhankelijk van jouw eigen fysieke bouw. Als je gespierd bent en je buikspieren goed te zien zijn, zul je in het begin nog niet zoveel van je zwangerschapsbuik merken.

    Dragen van de zwangere buik

    Je draagt je zwangere buik laag als je buik pas onder je navel boller wordt. Wordt jouw buik juist rond je navel boller? Dan draag je jouw buik hoog. De vorm van je buik kan daarin ook nog verschillen. Dat ligt vooral aan jouw lengte en aan de positie van je baby. Ligt de baby dwars, dan rekt jouw buik mee in de breedte. Als je klein bent, zul je ook sneller een brede buik hebben. Deze kan extra groot lijken in vergelijking met de rest van je lichaam. Lange vrouwen hebben vaak een puntigere buik die ze naar voren dragen, omdat ze hiervoor meer ruimte hebben dan kleinere vrouwen. Toch kan het ook zijn dat je jouw buik naar voren draagt terwijl je wat kleiner van postuur bent. Dat is het geval wanneer je placenta meer naar voren zit.

    Na je eerste zwangerschap zijn je buikspieren opgerekt, waardoor je een volgende baby al gauw lager draagt. Je buikspieren hebben simpelweg niet meer het vermogen om de zware, zwangere buik omhoog te tillen.

    Uitzonderingen bij een kleine zwangere buik

    De grootte van je babybuik zegt dus vrijwel niets over je baby. Tijdens de controles zal je verloskundige regelmatig controleren of je buik de juiste grootte heeft en kijkt ze naar de fundushoogte. Met een handig rekensommetje berekent ze of de grootte overeenkomt met het aantal weken dat je zwanger bent. Het gewicht dat je aankomt tijdens de zwangerschap is vaak belangrijker dan de grootte van je buik. Als je een kleine babybuik hebt, kan dat in sommige gevallen komen door een teveel aan stress. Dit is niet goed voor de baby en kan ertoe leiden dat hij bij de geboorte minder weegt dan zou moeten. Heb je het idee dat je buik wat klein is en heb je veel stress gehad? Neem dan een weekje rust en ontspan zoveel mogelijk. Je buik zal dan in een mum van tijd al meer gaan groeien.

    Alles weten over je gezondheid tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard