1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Gewichtstoename tijdens de zwangerschap: wat is gezond?

    Gepubliceerd op: 6-21-2020Bewerkt op: 10-28-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-21-2020Bewerkt op: 10-28-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Kaag en Braassem
    Aankomen tijdens de zwangerschap zullen alle zwangere vrouwen, maar hoeveel gewichtstoename is ‘’normaal’’? Dat zal voor iedere vrouw anders zijn. Er zijn echter wel richtlijnen indicaties van wat een normale gewichtstoename is tijdens de zwangerschap.
    • Gemiddelde gewichtstoename tijdens zwangerschap

    Over het algemeen komt een vrouw met een gezond BMI tussen de 18,5 en 25 zo’n twaalf kilo aan, gemiddeld genomen. De baby weegt van dit gewicht zo’n 3,5 kilo bij de geboorte. Maar als je daar het gewicht van de placenta, het vruchtwater, het vocht dat je vasthoudt, extra bloed, grotere borsten en extra vetweefsel bij optelt, dan kom je al gauw op die 12 kilo. Tussen de 12 en 16 kilo is voor een vrouw met gezond BMI een gemiddelde gewichtstoename.

    Let op, dit zijn natuurlijk gemiddelden. Er zijn genoeg zwangere vrouwen geweest met een gezond BMI die ruim 18 kilo zijn aangekomen, en ook gewoon een gezonde zwangerschap hebben gehad en een gezonde baby.

    Een zwangere vrouw met ondergewicht (een BMI tot 18,5) komt gemiddeld zo’n 12,5 kilo aan, en vrouwen met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30) gemiddeld 7 tot 11 kilo. Vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) komen gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan. Dit zijn echter de gemiddelde gewichtstoenames: er zijn ook veel zwangere vrouwen die hiervan afwijken. Voor een tweelingzwangerschap is een toename van 16,8 tot 24,5 kilo gezond.

    Alles weten over je gezondheid tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Verloop gewichtstoename tijdens de zwangerschap

    Die 12 kilo die je gemiddeld aankomt tijdens de zwangerschap zijn er natuurlijk niet van de een op de andere dag. De gewichtstoename verloopt meestal niet echt rechtlijnig, en je komt vaak in fases veel aan, waarna de gewichtstoename weer wat langzamer verloopt. In korte tijd kan je dus heel veel aankomen, en dan weer wat minder.

    • Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo’n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven.
    • Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen.
    • Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.

    Te weinig gewichtstoename tijdens de zwangerschap

    Het is onverstandig om op dieet te gaan tijdens je zwangerschap uit angst om te veel aan te komen. Te weinig gewichtstoename kan ook te wijten zijn aan misselijkheid tijdens de zwangerschap waardoor je bijna niks binnenhoudt. Als dit het geval is, laat dit dan altijd weten aan je verloskundige. Bij te weinig gewichtstoename heeft je kindje namelijk meer kans op een lager geboortegewicht en is er meer kans dat je kindje te vroeg wordt geboren.

    Te veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap

    Als je te veel aankomt tijdens de zwangerschap, verklein je de kans op een natuurlijke bevalling. Ook wordt de kans vergroot op zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes, een te hoge bloeddruk, of een miskraam. Ook kan te veel gewichtstoename leiden tot een hoger geboortegewicht bij je baby en de kans dat hij later in zijn leven zwaarlijvig zal blijven.

    Advies?

    • Eet dezelfde hoeveelheden. Over het algemeen geldt dat je tijdens de zwangerschap gewoon de hoeveelheden kunt eten als die je daarvoor at, natuurlijk wel met alle nodige voedingsstoffen en vitamines verwerkt in je voedingspatroon! Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, zo voorkom je ook dat je te veel aankomt. Afhankelijk van hoe ver je bent in de zwangerschap, heb je aan 70 tot 300 extra kcal per dag genoeg.

    • Gezond, verantwoord en gevarieerd eten. Het belangrijkste is dat je gezond, verantwoord en gevarieerd blijft eten. De meeste zwangere vrouwen gaan vanzelf ook kleinere porties eten, meerdere keren per dag vanaf het derde trimester, wanneer je maag steeds minder ruimte krijgt met je groeiende baarmoeder. Wees natuurlijk ook niet te streng voor jezelf; een stukje taart of pizza moet af en toe echt kunnen, zolang je gezonde voedingspatroon maar de standaard blijft.

    Twijfels of onzekerheden over je gewichtstoename tijdens de zwangerschap? Neem dan contact op met je verloskundige. Samen kunnen jullie kijken of je voedingspatroon gezond is en de gezondheid van jouw baby en jezelf optimaal is. Als dat zo is, dan hoef je je niet druk te maken over een kilo’tje afwijkend van het gemiddelde!

    Bron: UZ Leuven
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard