Wat is een miskraam?
Wanneer er iets mis is met de embryo (als deze bijvoorbeeld niet meer leeft), stoot je lichaam het af. Als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap wordt het een miskraam genoemd. De eerste twaalf weken van de zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst.
Na de zestiende week is de kans dat de zwangerschap misgaat veel kleiner. Wanneer het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.
Lees ook:
Herhaalde miskramenHoe herken je een miskraam?
De voortekenen van een miskraam kunnen per vrouw verschillend zijn. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen
Bij een miskraam kun je klachten krijgen als een zeurende pijn of bloedverlies. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Deze klachten komen ook voor bij vrouwen bij wie de zwangerschap goed verloopt. Soms zijn er ook geen klachten en is er toch sprake van een miskraam.
Wanneer je last van bloedverlies hebt, bel dan direct met je verloskundige. Zij zal met je doornemen wat er kan gebeuren, je informatie geven en begeleiden waar nodig. Het wordt sterk geadviseerd om de embryo op te vangen omdat dit kan helpen bij het afscheid en de emotionele verwerking van het verlies van je kind. Ook is het belangrijk om een arts te laten controleren of alles is uitgestoten. Wanneer dit niet zo is, heb je misschien nog een curettage nodig.
Hoe groot is de kans op een miskraam?
De kans op het krijgen van een miskraam hangt af meerdere factoren. Zoals de week van de zwangerschap, of je al eerder een miskraam hebt gehad en je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een miskraam. Hieronder zie de procentuele kans op een miskraam per leeftijdecategorie
- 20-30 jaar: 9-17%
- 35 jaar: 20%
- 40 jaar: 40%
- 45 jaar: 80%
En heronder vind je de procentuele kans op een miskraam gebaseerd op de hoeveelheid eerdere miskramen:
- 1 eerdere miskraam: 20%
- 2 eerdere miskramen: 28%
- 3 of meer eerdere miskramen: 43%
Lees ook:
Buitenbaarmoederlijke zwangerschapHeb je een miskraam meegemaakt of een zwangerschap afgebroken en heb je het idee dat je hiervoor extra steun kan gebruiken? Dan is Steunpunt Nova er voor je. Hier kun je rekenen op onvoorwaardelijke steun en begrip bij het verwerken van een miskraam of afgebroken zwangerschap.