Thuis of in het ziekenhuis bevallen?
Een zwangere vrouw in Nederland kan normaal gesproken zelf kiezen of ze thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. De uitzondering daarop is wanneer er een medische indicatie is en er sowieso in het ziekenhuis moet worden bevallen. Heb jij niet te maken met een medische indicatie? Dan sta je voor de keus om thuis of in het ziekenhuis te bevallen! Deze keus hangt erg af van waar jij je het prettigste en het veiligst voelt. Wanneer jij je veilig en ontspannen voelt tijdens de bevalling, wordt er namelijk endorfine aangemaakt: een hormoon die dient als natuurlijke pijnstiller, wat ervoor zorgt dat je bevalling soepeler zal verlopen. Hieronder kun je meer lezen over de voor- en nadelen van een ziekenhuisbevalling en een thuisbevalling.
Lees ook:
Alles over weeënDe thuisbevalling
Voordelen
Over het algemeen is thuis waar de vrouw zich het veiligst en het meest op haar gemak voelt, en voor iedereen die een natuurlijk bevalling wenst is de thuisomgeving dan ook een erg geschikte omgeving. Voor vrouwen die zich graag baas voelen over haar eigen bevalling en de verloskundige liever als hulp hebben, is een thuisbevalling wenselijk. Door de zachte lichten, de huiselijke sfeer en de vertrouwde omgeving zal je lichaam zich sneller kunnen ontspannen dan in een ziekenhuis met felle lichten en een medische omgeving. Je kunt zelf je ideale bevalparadijs creëren! Een thuisbevalling kan dus zorgen voor positieve hormonen in het lichaam zoals endorfine en oxytocine, wat kan zorgen voor natuurlijk pijnvermindering. Echter brengt de verloskundige ook al het nodige mee om je bij te staan in geval van nood, je ontsluiting te meten en de geboorte van de baby in goede banen te leiden.
Nadelen
Een nadeel van een thuisbevalling is dat je er vele gevallen alsnog naar het ziekenhuis moet worden gegaan wanneer er complicaties optreden, waar dan pijnstilling vaak niet meer mogelijk is. De rit naar het ziekenhuis toe, vaak op het laatste moment, kan dan behoorlijk stressvol zijn. Het nadeel van een thuisbevalling is natuurlijk ook dat je niet spontaan kunt beslissen bijvoorbeeld een ruggenprik te nemen.
Lees ook:
Checklist thuisbevallingDe ziekenhuisbevalling
Voordelen
Een ziekenhuisbevalling is een uitstekende keus voor vrouwen die graag op alle scenario’s voorbereid willen zijn. Een verloskundige, gynaecoloog, kinderarts of ander medisch specialist kan direct ter plaatse komen indien er iets misgaat tijdens de bevalling of na de geboorte van je baby. Uiteraard heb je ook de keus uit alle soorten pijnstillers die je je maar kunt bedenken: een ruggenprik, pethidine prik, remifentanil prik en lachgas behoren allemaal tot de mogelijkheden. Geeft jou dit alles een veilig gevoel, dan is een ziekenhuisbevalling waarschijnlijk de manier voor jou.
Nadelen
Een nadeel van een ziekenhuisbevalling is dat je natuurlijk in een minder vertrouwde, soms kille omgeving bent waar de sfeer lang niet zo huiselijk is als thuis. Dit kan bij sommige vrouwen voor wat stress zorgen tijdens de bevalling, wat het laatste is dat je wilt! Daarnaast zal je soms door de aanwezigheid van vele specialisten wat harder je best moeten doen om jouw zin te krijgen, vergeleken met een thuisbevalling.
Lees ook:
Checklist ziekenhuisbevallingPijnbestrijding thuis en in het ziekenhuis
Er zijn verschillende pijnbestrijdingsmethoden die je zowel in het ziekenhuis als thuis zou kunnen gebruiken. Steeds meer ziekenhuis hebben namelijk ook bevalbaden, waarvan je kunt aangeven gebruik te willen maken. Daarnaast kun je ook een bevalbad reserveren voor je thuisbevalling! Het zachte water op perfecte temperatuur kan ervoor zorgen dat je je weeën veel beter kunt opvangen. Natuurlijk kun je jezelf ook voorbereiden met een hypnobirthing cursus, die je kunt toepassen tijdens zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling.
Denk dus eens goed na over waar jij jezelf waarschijnlijk het beste en het veiligste zult voelen tijdens de bevalling. Blijf jij liever in je eigen vertrouwde thuisomgeving of wil je liever op alle scenario’s voorbereid zijn en in het ziekenhuis bevallen? Het hangt voor iedere vrouw af van vele persoonlijke en fysieke factoren wat het uiteindelijk gaat worden.
Lees ook:
Pijnstilling met medicijnen