Kind naar de basisschool: dubbele gevoelens
Je kind is 4 jaar, en gaat voor het eerst naar de basisschool of zit er al een tijdje. Je bent vast apetrots, maar vast op sommige momenten ook emotioneel om je kind iedere dag uit te zwaaien. Het leek wel gisteren dat je nog een baby in je armen had, en nu zitten ze te lezen, schrijven en rekenen! Het alfabet leren, cijfers herkennen en soms al een beetje schrijven, zijn dingen die je kind zal doen in groep 1.
Gelukkig vinden de meeste kinderen het erg fijn op school en vinden ze het heerlijk om iedere dag nieuwe dingen te leren. Dat zit natuurlijk in hun natuur, want kinderen zijn onzettend leergierig. Maar het kan goed zijn dat je kind het niet iedere dag ziet te zitten om naar school te gaan. Geen zorgen, want volgens de leerplicht mag je je kind nog regelmatig thuis houden in het eerste jaar van de basisschool.
Uitdagingen op de basisschool
Het is handig om er rekening mee te houden dat de basisschool ook voor uitdagingen kan zorgen voor je kind. Niet alleen intellectueel, maar ook op sociaal vlak. Want wat doe je als je kind dyslectisch blijkt te zijn, of dyscalculie blijkt te hebben? Wat als je kind moeite heeft instructies op te volgen van de juffrouw of meester? En wat als je kind weinig tot geen vriendjes heeft?
Logisch dat je je in dit soort gevallen bezorgd voelt, maar gelukkig is er voor iedere uitdaging op de basisschool wel een oplossing. Aan veel dingen kunnen jullie als ouders werken met je kind, maar ook school staat voor jullie klaar om het kind op weg te helpen.
Lees ook:
Vanaf wanneer kun je een tablet geven aan je kind?