1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Alles over weeën

    Er zijn zowel voorweeën als ‘echte weeën’. Het is wel zo handig om de verschillen tussen deze twee te weten!

    Terug

    Alles over weeën

    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigen Praktijk Alkmaar
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigen Praktijk Alkmaar
    Weeën zijn er in verschillende soorten. De meest bekende zijn de weeën tijdens de bevalling: de ontsluitingsweeën en persweeën. Wanneer je uitgerekende datum dichterbij komt denk je bij elke kramp dat de bevalling op gang komt. Maar dit kunnen ook indalingsweeën of voorweeën (harde buiken) zijn. Ook kun je na de bevalling nog last krijgen van naweeën. Wij hebben de verschillende weeën voor je op een rij gezet. Zo herken je zelf gemakkelijk of het oefenweeën zijn of dat de bevalling echt op gang komt.

    Voorweeën

    Voorweeën, ofwel oefenweeën of harde buiken, kunnen al weken voor de bevalling plaatsvinden, maar dit is erg afhankelijk van vrouw tot vrouw. Het worden niet voor niets oefenweeën genoemd, omdat je baarmoeder letterlijk aan het oefenen is voor de uiteindelijke ontsluitingsweeën. Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze niet toenemen in intensiteit en frequentie. Ze blijven dus steeds op hetzelfde niveau hangen, en kunnen een beetje aanvoelen als hevige menstruatiekrampen. Je kunt ze de ene dag wel hebben en de andere dag niet. Vooral bij een eerste zwangerschap kunnen voorweeën best nog wel eens worden aangezien voor echte weeën, en je zult dat ook echt niet de eerste zijn die in dit geval meteen de verloskundige belt. Dit is echter niet nodig.

    Worden de voorweeën opeens veel intenser en frequenter? Dan kan het zijn dat ze zijn overgegaan in ontsluitingsweeën.

    Alles weten over weeën en de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Indalingsweeën

    Indalingsweeën krijg je door het indalen van je baby in je bekken. Dit kan voelen als een stekende pijn of een menstruatiepijn, maar veel vrouwen voelen er ook niets of weinig van. Het hoofdje van je baby daalt hierbij in je bekken en komt daarin vast te liggen. Dit voel je dan als indalingsweeën.

    Ontsluitingsweeën

    Ontsluitingsweeën zijn een kenmerk van dat de bevalling nu echt gaan beginnen. Ze beginnen langzaam en worden steeds sterker en nemen ook in frequentie langzaamaan toe. Zo wordt de baarmoedermond klaargestoomd voor de geboorte van je kindje. Je kunt de ontsluitingsweeën niet alleen in je buik, maar ook in je rug en benen voelen. Ze kunnen pijnlijk zijn en duren 60 tot 90 seconden en komen iedere 3 tot 5 minuten terug. Bij een eerste kind bel jij de verloskundige als de weeën 2 uur lang met een frequentie van 3-4 min komen. Indien het jouw tweede of volgende kind is, bel jij de verloskundige als de weeën 1 uur lang om de 4 tot 5 min komen. De verloskundige zal de ontsluiting controleren middels inwendig onderzoek, waarbij er wordt beoordeeld hoeveel centimeter de baarmoedermond zich heeft ontsloten, dit wordt toucheren genoemd.

    Verschillende soorten ontsluitingsweeën zijn:

    • Buikweeën

    Buikweeën zijn de meest voorkomende ontsluitingsweeën. Hierbij voel je kramp in je buik en wordt de hele baarmoeder hard. Je kunt deze buikweeën zelf proberen op te vangen door zo veel mogelijk te ontspannen, door een warme kruik op je buik te leggen en door ademhalingsoefeningen te doen die je tijdens je zwangerschapscursus hebt geleerd.

    • Rugweeën

    Bij rugweeën voel je de meeste pijn in je rug. Ook hierbij kun je de pijn proberen te verlichten door middel van warmte en het aannemen van een juiste houding. Ook kan je partner helpen door tegendruk te geven.

    • Beenweeën

    Bij beenweeën voel je de meeste pijn van de ontsluitingsweeën in je bovenbenen. Dit wordt veelal ervaren als een nare pijn, omdat vrouwen de pijn niet gemakkelijk kunnen opvangen. Je kunt beenweeën op meerdere plaatsen in je benen voelen. Je kunt bij dit soort weeën je partner vragen of hij je benen wilt masseren.

    Weeënstorm

    Er is sprake van een weeënstorm wanneer je in 10 minuten 6 of meer weeën voelt. Deze weeënstorm kan ervoor zorgen dat de 10 centimeter ontsluiting snel bereikt is. Het is dus even tanden bijten met een weeënstorm, maar des te sneller zal het voorbij zijn.

    Persweeën

    Wanneer je de laatste centimeters ontsluiting tegemoet gaat, kunnen de persweeën beginnen. Dit voelt als een golf die steeds sterker en groter wordt, en veel vrouwen omschrijven het als een poepgevoel. Dit is in werkelijkheid het gevoel van het naar buiten willen persen van je baby.

    Nageboorteweeën

    Om de placenta geboren te laten worden, kan je na de geboorte van je baby ook nageboorteweeën ervaren. Hierbij wordt de placenta, ofwel de moederkoek uitgedreven. Dit wordt de nageboorte genoemd.

    Naweeën

    Alsof zo’n bevalling nog niet genoeg was, kan je nadat je kindje is geboren ook nog naweeën krijgen. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder zich samentrekt en weer terugkomt naar de normale grootte. Je kunt naweeën ervaren als intense buikkrampen. Ze kunnen intenser zijn bij een tweede of derde bevalling, omdat dan de baarmoederspieren slapper zijn geworden. Daarnaast kan de kramp ook heftiger voelen op het moment dat jij borstvoeding geeft. Paracetamol kan helpen om de naweeën op te vangen.

    Herkennen echte weeën

    Twijfel je of je weeën ‘echte’ ontsluitingsweeën zijn? Je kunt ze herkennen doordat ze steeds sneller achter elkaar komen en steeds langer gaan duren. In de beginnende fase van de bevalling zullen ze pauzes van 10 minuten hebben en zo’n 30 seconden duren, maar dit zal snel toenemen. Ook de pijn wordt hierbij heviger, wat je kunt voelen in je buik, rug of bovenbenen. De pijn kun je niet laten verdwijnen onafhankelijk van je positie. Tussen de weeën door voel je dan even geen pijn meer.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard