1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Persweeën

    Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 9-26-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 9-26-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer je de laatste centimeters ontsluiting tegemoet gaat, kunnen de persweeën beginnen. Dit voelt als een golf die steeds sterker en groter wordt, en veel vrouwen omschrijven het als een gevoel om ontzettend naar het toilet te moeten. Dit is in werkelijkheid het gevoel van het naar buiten willen persen van je baby, je bent er dus bijna!

    Wat zijn persweeën?

    Naarmate de ontsluitingsweeën langer duren, kun je persdrang gaan voelen. Je baby drukt tijdens deze persweeën tegen je darmen aan, waardoor je het gevoel krijgt dat je wilt gaan persen. Oftewel, je krijgt hetzelfde gevoel als wanneer je aandrang hebt om te gaan poepen. Persweeën komen vaak om de 5 minuten. Helaas kun je er nog niet aan toegeven om te gaan persen, want je baarmoedermond is nog niet helemaal klaar voor de geboorte. Het persen kan dan beginnen. Elke perswee zorgt ervoor dat je baby verder komt in het geboortekanaal.

    Persen tijdens uitdrijvingsfase

    Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby. Dit wordt ook wel de uitdrijvingsfase genoemd. Je mag dan gaan persen. Waarschijnlijk heb je dit al geoefend, thuis of tijdens een zwangerschapscursus. Persweeën zorgen ervoor dat je baby steeds verder door het bekken wordt geduwd.

    Pers je tijdens deze persweeën mee, dan gaat dit nog sneller. De snelheid van de uitdrijving is afhankelijk van meerdere factoren. De weeën zelf hebben al een bepaalde sterkte, hoe sterker de wee, hoe meer je baby door het bekken wordt geduwd. Daarnaast speelt je eigen kracht ook een rol. Als de bevalling al erg lang duurt heb je zelf vaak minder kracht. Ook kan er weerstand zijn in het baringskanaal, wat ervoor kan zorgen dat het wat langer duurt.

    Na een paar keer persen wordt het hoofdje van de baby zichtbaar. Dit betekent helaas niet dat je baby al meteen geboren wordt, want vaak gaat het hoofdje eerst nog weer terug. Je wilt dan het liefst zo hard mogelijk persen zodat je baby geboren wordt, maar kunt dit beter in een paar keer doen. Je verloskundige zal je hierin begeleiden en aangeven wanneer je moet persen. Daarmee verminder je de kans op uitscheuren. Wanneer het hoofdje volledig naar buiten is, kan dit gepaard gaan met een branderig gevoel.

    Pershouding tijdens bevalling

    Je kunt het persen in verschillende houdingen doen. De meeste vrouwen liggen tijdens het persen op hun rug, maar je kunt ook voor de volgende alternatieven kiezen:

    • Op je zij: lig je liever op je zij dan op je rug? Trek dan je benen zoveel mogelijk naar je toe tijdens het bevallen.
    • Zittend op bed: zorg ervoor dat je achterover kunt leunen. Bijvoorbeeld door een ruggensteun of tegen je partner als hij achter je komt zitten. Zet je voeten, wanneer je je benen spreidt, vlak neer op het bed.
    • Hurkzit: deze houding kun je alleen aannemen met de hulp van je partner. Je partner dient te gaan zitten op een stoel (of bed) met zijn benen wijd, zodat jij tussen zijn benen kan hurken. Je kunt zijn benen gebruiken als houvast. Door je bekken naar voren te kantelen zit je precies goed voor de bevalling. Let er wel op dat je tussendoor gaat staan en alleen deze houding aanneemt wanneer je daadwerkelijk gaat persen, anders ben je snel uitgeput.
    • Baarkruk: wil je wel hurken, maar niet op de bovenstaande manier? Dan kun je de baarkruk als hulpmiddel gebruiken. Hier geldt, net als bij de hurkzit, dat je tussendoor even moet gaan staan en alleen moet gaan zitten zodra je gaat persen.
    • In bad: er zijn speciale baden om in te bevallen. Door het warme water ontspant je lichaam zich meer en je kunt de randen gebruiken om je aan vast te houden. Heb je tijdens je zwangerschap veel last gehad van rugklachten en/of bekkeninstabiliteit? Dan is dit een aanrader.
    • Op handen en voeten: heb je vooral last van rugweeën? Dan is deze houding een aanrader. Wanneer je op handen en voeten gaat bevallen voel je minder druk op je onderrug.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard