1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Endorfine tijdens de bevalling

    Gepubliceerd op: 8-15-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-15-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Tijdens de bevalling gebeurt er veel met je hormonen. Als je weet welke hormonen een rol spelen, kun je proberen hier op een positieve manier gebruik van te maken. Zo komt er tijdens je bevalling endorfine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfine kan de pijn verzachten en de bevalling net wat draaglijker maken. Hoe kun je hier gebruik van maken?

    Drie belangrijke hormonen tijdens de bevalling

    De drie soorten hormonen die een grote rol spelen tijdens de bevalling, zijn endorfine, adrenaline en oxytocine. Endorfine is een hormoon dat een gevoel van geluk en extase veroorzaakt. Het wordt aangemaakt als je bijvoorbeeld iets heel lekkers eet of hard lacht. Endorfine verzacht als het ware de pijn waar je op dat moment doorheen gaat. Door het hormoon oxytocine komen de weeën op gang en krijg je steeds meer ontsluiting. De bevalling is niet het eerste moment waarop endorfine een rol speelt in je zwangerschap. Al na de derde maand wordt endorfine door je placenta afgescheiden. Jouw lichaam kan zich zo voorbereiden op de bevalling.

    Adrenaline

    Een bevalling brengt veel onrust en soms ook angst met zich mee. Heel begrijpelijk, want het is erg spannend. Door deze onrust wordt er adrenaline aangemaakt. Een natuurlijke reactie die je eigenlijk zo lang mogelijk wilt uitstellen. Adrenaline werkt namelijk averechts tegen de aanmaak van endorfine. Je wilt eigenlijk dat de adrenaline pas vrijkomt tijdens het persen. Het hormoon kan het ongemak en de schaamte die je wellicht voelt, versterken als het in de verkeerde fase vrijkomt, bijvoorbeeld aan het begin van de bevalling. Dit gevoel maakt de bevalling alleen maar lastiger en kan de weeën zelfs laten afnemen. Tijdens het persen geeft adrenaline jou, in combinatie met de verzachtende werking van endorfine, kracht om nog even door te zetten. Hoe moeilijk het ook is; probeer zoveel mogelijk te ontspannen tijdens het bevallen en vecht niet tegen de pijn. Onthoud dat hoe heftiger de pijn is, des te draaglijker het al gauw zal gaan worden.

    Tip: Ga goed voorbereid de bevalling tegemoet met de bevalcursus en cursus Hypnobirthing, deel van het online cursuspakket.

    Endorfine als pijnstiller

    Het gelukshormoon is de natuurlijkste pijnbestrijding die je kunt hebben. Endorfine wordt aangemaakt als je een lange tijd veel pijn hebt. Tijdens de bevalling komt veel endorfine vrij, zodat je door kunt gaan met persen en niet opgeeft door de pijn. Als de weeën sterk genoeg zijn, wordt er vanzelf endorfine aangemaakt om de pijn te verlichten. Samen met het stofje oxytocine zorgt het ervoor dat jij je kunt afsluiten voor de pijn.

    Het vrijkomen van een gelukshormoon op het moment dat je veel pijn hebt, klinkt misschien wat apart. Toch werkt het wel, mits je je er niet tegen verzet. Je moet de pijn niet tegenwerken, maar proberen erin mee te gaan. Als je tegenwerkt, zal je niets van de endorfine merken en kun je er de vruchten niet van plukken. Hoe meer endorfine wordt aangemaakt, des te meer je zult ontspannen. De bekende runners high kun je daardoor ook tijdens een bevalling ervaren, als de weeën erg sterk en pijnlijk worden. Je komt in een soort roes terecht die ervoor zorgt dat je je kunt afzonderen van de wereld. Je lichaam beschermt jou tegen de pijn, zodat je tijdens de laatste loodjes nog even alles op alles kunt zetten.

    Hoe kan ik de aanmaak van endorfine stimuleren?

    Er zijn verschillende redenen waarom endorfine wordt aangemaakt. Door het eten van iets lekkers bijvoorbeeld, of wanneer je gesport hebt. Je kunt het hormoon naar je eigen hand zetten en er zo op inspelen dat je er nog meer profijt van hebt.

    • Creëer een plek waar jij je veilig voelt. Sfeer speelt een belangrijke rol als jij je op je gemak wilt voelen. Maak het donker, steek wat (geur)kaarsen aan of kies juist voor warme tinten om je heen. Maak het jezelf zo comfortabel en fijn mogelijk. Thuis is dit natuurlijk een stuk makkelijker dan in een onbekende, steriele ziekenhuisomgeving, maar ook daar kun je een intieme sfeer creëren. Er is niets geks aan als je de kamer zo comfortabel mogelijk maakt door je eigen kussens/dekens en andere dingen die jou op je gemak stellen, mee te nemen.

    • Bepaalde voedingsproducten kunnen de aanmaak van endorfine stimuleren. Eten maakt gelukkig en vooral iets met suiker en/of vet. Krijg je trek in iets zoets? Dan kan dit de endorfine alleen maar versterken.

    • Kleed je warm aan en vermijd kou. Als je het koud hebt, wordt de aanmaak van adrenaline gestimuleerd en dat wil je in de eerste fases voorkomen. Warmte doet het tegenovergestelde en zorgt er juist voor dat oxytocine wordt aangemaakt. Een lekkere grote trui, een warm vest en/of zachte sokken zijn echte aanraders wanneer je naar het ziekenhuis gaat voor je bevalling.

    • Ontspan zoveel mogelijk. Dat klinkt vanzelfsprekend en makkelijk, maar je wilt de adrenaline zo lang mogelijk weghouden. Stap onder de warme douche, mediteer of vraag je vriend of hij je even wil masseren. Een massage kan de pijn in je rug of van de weeën ook nog eens verlichten. Door je gedachten te verzetten voorkom je dat je te veel op de bevalling en de pijn gaat focussen. Richt je op wat jou op dat moment laat ontspannen, dan volgt de rest vanzelf.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard