Eetgewoontes zwangerschap en voedselvoorkeuren baby, is er een verband?
In de baarmoeder beginnen de smaakontwikkeling en de reukzintuigen van de baby zich al te ontwikkelen tussen de 16 en 24 weken zwangerschap. Je baby begint dan al te reageren op de geur en de smaak van het vruchtwater, wat wordt beïnvloedt door wat mama eet en drinkt. Je baby krijgt dus wel degelijk wat mee van wat jij eet en drinkt tijdens de zwangerschap!
Lees ook:
Eten en drinken tijdens de bevalling, mag dat?Onderzoek
Uit een handvol verschillende onderzoeken is gebleken dat de smaak- en reukervaringen van de foetus de aangeboren smaakvoorkeur kunnen beïnvloeden. Dat gebeurt dus via de geur en de smaak van het vruchtwater. Ook is gebleken dat kinderen meer groenten en fruit eten op latere leeftijd als de moeders dat ook veel deden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Het is dus zeker de moeite waard om tijdens de zwangerschap meer aandacht te besteden aan een gezond voedingspatroon, zodat je kleine later ook gemakkelijker groenten en fruit zal eten!
Lees ook:
Wat kan je baby horen in de buik en wat zijn de effecten hiervan?Of dit ook op de lange termijn ervoor zorgt dat een kind lekker zal vinden wat de moeder at tijdens de zwangerschap, is moeilijk te zeggen. De smaak- en geurzintuigen en voorkeuren blijven zich namelijk ons hele leven ontwikkelen.
Voorkeur voor zoet
Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Vandaar dat de moedermelk ook zoet is en dat voorlopig het enige is wat ze binnenkrijgen. Bittere en zure smaken worden vanuit hun natuurlijke instinct geassocieerd met giftige stoffen. Dit is ook een soort verdedigingsmechanisme van baby’s, omdat suiker en vet hun in de nodige energie voorzien in hun snelle groeiperiode.
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevalling