Waarom langvoeden?
Langvoeden heeft vele voordelen. Borstvoeding wordt gezien als de ultieme voeding voor jonge baby’s, en het zou ideaal zijn dit exclusief te kunnen geven totdat je kindje de overgang maakt naar vast voedsel. Moedermelk wordt door veel moeders gezien als de beste voeding voor je baby, maar er komt een punt waarop veel moeders besluiten te stoppen met het geven van borstvoeding. Zo wordt het vaak als makkelijker en praktischer gezien om over te stappen op flesvoeding om veel verschillende redenen, en zou flesvoeding een volwaardig alternatief zijn op borstvoeding. Toch is moedermelk en de borst op vele manieren uniek voor je kindje. Lang borstvoeding geven, oftewel langvoeden, wordt daarom voor steeds meer vrouwen een overweegbare optie.
Voordelen van langvoeden
Moedermelk zit boordevol voedingsstoffen die speciaal zijn afgestemd op jouw kindje. Niet alleen is het gezond en zorgt het voor een gezond extraatje (wanneer je kindje al vast voedsel eet), ook is het een troostmiddel voor je kindje.
Lees ook:
De peuterpuberteit: hoe ga je om met de 'nee' fase?-
Een gezond extraatje als je kind even wat minder wilt eten Een luik om te stoppen met borstvoeding is voor vele vrouwen tussen de 9 en 11 maanden. Dan is je baby steeds meer bezig met zijn omgeving en is steeds gemakkelijker af te leiden van de borst, waardoor het geleidelijk afbouwen gemakkelijker wordt. Echter krijgt je kindje rond de 12 maanden door alle afleidingen en het ontdekken van de wereld steeds minder tijd om te eten. Juist dan is het een goed idee om de borst te blijven geven, zodat je kindje dat ultra-gezonde extraatje binnenkrijgt met de borstvoeding!
-
De veilige, vertrouwde borst tijdens veranderingen De overgang van baby naar peuter kan dus een ideale periode zijn om te stoppen met borstvoeding, maar juist omdat je kindje zichzelf soms weinig tijd gunt om te eten, is dit reden om door te gaan met borstvoeding. Daarnaast vinden er in de overgang naar peutertijd veel emotionele veranderingen plaats voor je kindje, waarbij de borst voor hem een constante houvast en troost is: een soort veilige, vertrouwde haven. Ook je peuter vindt het huid-op-huid contact nog steeds heerlijk, net als toen hij een baby was.
-
Voedingsstoffen afgestemd op jouw peuter Niet alleen is het het geval dat voor baby’s de borstvoeding voedingsstoffen bevat die speciaal zijn afgestemd op het kindje, dit geldt ook voor peuters! De borstvoeding zal voor peuters gaan veranderen en steeds meer afweerstoffen gaan bevatten die je peuter kunnen helpen beschermen tegen alle bacteriën die hij tegenkomt terwijl hij de wereld ontdekt. Een geweldige oplossing van moeder natuur!
-
Aanvullende voedingsbron bij voedselallergieën of -intoleranties Heeft je kindje last van voedselintoleranties of allergieën waardoor hij minder voedingsmiddelen kan eten, dan is de borstvoeding een geweldige aanvullende bron van voedingsstoffen.
-
Voorkomt verzwakking als je kindje ziek is Een zieke peuter heeft meestal niet zo veel eet- en drinklust. De drang om dan aan de borst te drinken wordt dan meestal groter, omdat hij daar troost vindt. Tegelijkertijd krijgt hij daarmee vocht en voedingsstoffen binnen waardoor hij niet te veel zal verzwakken.
-
Jullie speciale borstvoedingsband blijft bestaan Het voeden van je kind blijft een bijzonder moment. Het is een moment waarop je je helemaal op je kindje kunt focussen en je kindje op jou, en samen kunt genieten van deze intieme gebeurtenis. Dit hoeft echt niet op een vast tijdstip te eindigen, en kan zolang doorgaan zolang jullie er nog steeds van kunnen genieten en voordeel uit halen.
-
De WHO adviseert borstvoeding tot het tweede levensjaar te geven Als je nog twijfelt over langvoeden, kun je misschien mee in overweging nemen dat de WHO adviseert kinderen tot het tweede levensjaar borstvoeding te geven, in combinatie met vaste voeding. Dit zou het beste zijn voor de gezondheid van een kind.
Lees ook:
Verstikking: hoe kun je het voorkomen?Nadelen langvoeden
Iedere moeder die borstvoeding geeft, weet dat het nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je kindje ziek is, dan is mama de klos en zal je kindje constant aan jouw borst willen hangen. Ook is het niet altijd even gemakkelijk om te gaan met vooroordelen die veel mensen hebben als het gaan om langvoeden, vooral wanneer je peuter persé de borst wilt in het openbaar. Daarnaast kan het doorkomen van tandjes het niet altijd even comfortabel maken om je kindje te laten drinken, alhoewel het natuurlijk niet zijn bedoeling is zijn tandjes te laten voelen.
Twijfel je nog over langvoeden?
-
Past het bij jou en het gezinsleven? Het belangrijkste is dat het langvoeden past bij jouw voorkeuren en jullie gezinsleven, en dat je de voordelen zwaarder weegt dan de nadelen. Voor je kindje heeft het in ieder geval talloze voordelen, en vaak kan mama er ook nog van genieten tot op latere leeftijd. Maar is het onmogelijk om door drukke terugkomende werkschema’s niet te kunnen langvoeden, of is het iets dat voor jou gewoon niet meer goed voelt? Voel je dan niet schuldig en weet dat er nog duizenden andere manieren zijn om de band met je kindje sterk te houden en je kindje gezond te houden. Langvoeden zou gewoon een fijn extraatje zijn!
-
Voel je een schaamtegevoel? Je hoeft zeker geen schaamtegevoel te hebben wanneer je vertelt dat je doet aan langvoeden, of wanneer je peuter wilt drinken in het openbaar. Borstvoeding is een puur natuurlijk verschijnsel wat het volkomen oké maakt. Het is alleen niet zo genormaliseerd, maar dat zou voor jou en je kindje helemaal niks uit moeten maken, want de voordelen ervan zijn eindeloos!
-
Komt er wel ooit een einde aan langvoeden? Ben je bang dat je kind nooit van de borst af zal willen als je doet aan langvoeden? No worries. Er komt een moment waarop je kindje simpelweg de borst is ontgroeid, en er geen interesse meer in heeft. Dit gaat geleidelijk en de leeftijd hiervoor is voor ieder kindje anders.