1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Flesvoeding voor je baby

    Gepubliceerd op: 11-27-2019Bewerkt op: 11-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-27-2019Bewerkt op: 11-21-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Difrax
    Weet jij al hoe je je baby gaat voeden? Borstvoeding wordt vaak gestimuleerd vanwege de antioxidanten. Maar misschien wil of kan jij geen borstvoeding geven. Dan is flesvoeding een goed alternatief. Hier lees je alles over flesvoeding.

    Borstvoeding versus flesvoeding

    Iedereen heeft een mening over borstvoeding en flesvoeding. Sommigen zijn van mening dat flesvoeding slecht is voor je baby en borstvoeding the way to go is. Tegenwoordig komt flesvoeding qua samenstelling steeds meer in de buurt bij borstvoeding. Het is daarom een goed alternatief als je, om welke reden dan ook, geen borstvoeding kan of wil geven. Het is jouw keuze, kies waar jij je comfortabel bij voelt.

    Benodigdheden flesvoeding

    Als je besluit om flesvoeding te geven zijn er een aantal dingen die je, naast flesvoeding in poedervorm, nodig hebt.

    • Zorg dat je minimaal 4 flessen in huis hebt. In het begin drinkt je baby nog heel weinig. Je kunt dan kiezen voor een fles van 150 ml en 250 ml. Het is handig om meerdere flessen in huis te hebben, zodat je altijd een schone fles bij de hand hebt. Wist je dat er een fles is die precies de moederborst imiteert en tegelijk de zuigreflex van je baby beschermt? De overgang van borst naar fles is dankzij de Mammafeel fles beter op elkaar afgestemd
    • Een flessenborstel om de flessen mee schoon te maken
    • Flessenwarmer of magnetron
    • Stoomsterilisator voor je flesjes

    Welke flesvoeding heb ik nodig?

    Er zijn veel verschillende soorten flesvoeding. Het is dan zeer begrijpelijk dat je even niet weet welke flesvoeding het beste is voor jouw baby. De eerste maanden kun je het beste kiezen voor flesvoeding waar ‘volledige zuigelingenvoeding’ op staat. Deze bevat alle stoffen die jouw baby de eerste maanden nodig heeft en is vergelijkbaar met moedermelk. Na zes maanden stap je over op opvolgmelk. De standaard flesvoeding is op basis van koemelk, in sommige gevallen wordt er voor sojamelk gekozen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een koemelkallergie. Het merk van flesvoeding maakt in principe niet uit. Elk merk moet aan bepaalde eisen voldoen, vanwege de Warenwet. Daarom zit er amper verschil in de samenstelling en kun je gerust een B-merk kiezen.

    Wil je overstappen op andere flesvoeding? Bijvoorbeeld vanwege krampjes? Overleg dit dan eerst met het consultatiebureau of de huisarts.

    De fles steriliseren

    Het is belangrijk dat je voor het eerste gebruik de fles en de onderdelen steriliseert, in verband met bacteriën. Je kunt hiervoor water koken en ze 3 minuten onderdompelen of een steriliseerapparaat gebruiken. Zorg dat de flessen en (fles)spenen daarna op een schone en afgesloten plek worden bewaard. Dit kan bijvoorbeeld in de koelkast. Na het eerste gebruik kun je de fles schoonmaken met een milde afwasmiddel en water, of reinigen in de vaatwasser.

    De fles klaarmaken

    Het lijkt in het begin nog lastig: een fles klaarmaken. Geen paniek, na een tijdje is het routinewerk. Het is belangrijk dat je altijd je handen wast wanneer je een fles gaat klaarmaken, in verband met bacteriën. Vul het flesje niet met warm water maar met koud water. Verwarm daarna het water, dit kun je doen door een flessenwarmer of magnetron. Lees daarna de verpakking, hier staan instructies op voor het klaarmaken van de fles. Let er bij de magnetron op dat de flesvoeding dan wel goed verspreid is, schud voor alle zekerheid even. Dit om vervelende hotspots in de voeding te voorkomen.

    Wanneer het flesje klaar is, check je altijd even de temperatuur. Deze mag namelijk niet hoger zijn dan 35 graden. Druppel daarom altijd even wat melk op je pols, zo voel je zelf aan of het niet te heet is. Het is aan te raden om je baby binnen een uur te voeden.

    De fles schoonmaken

    Laat de fles, na het geven van de fles, niet te lang staan. Zorg dat je vlak daarna de fles en speen gaat spoelen. Het enige wat je verder nodig hebt is: heet water, een milde afwasmiddel en een flessenborstel. Hiermee kan je je fles weer helemaal schoon krijgen. Heb je geen tijd of zin om af te wassen en heb je een vaatwasser? Dan kunnen de fles en de speen ook in de vaatwasser. Zorg er wel voor dat de vaatwasser op 55 graden of hoger staat.

    Vitaminen bij flesvoeding

    In flesvoeding zitten al veel van de benodigde stoffen die jouw baby nodig heeft. Daarnaast heeft je baby ook vitamine D nodig. Het is belangrijk dat je baby vanaf de geboorte tot aan zijn vierde levensjaar 10 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt. Drinkt je baby minder dan 500ml flesvoeding per dag? Dan is het belangrijk dat je baby ook extra vitamine K binnenkrijgt. Overleg dit met je kraamverzorgster of het consultatiebureau, zij kunnen je hierover adviseren.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Difrax

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard