Het huid-op-huid contact met je baby wordt ook wel buidelen genoemd. Iedere pasgeboren baby heeft behoefte aan buidelen, en het is erg belangrijk, ook als je kindje in een couveuse ligt. Dan is het haast nog belangrijker! Mama’s en papa’s lichaamscontact is de ideale manier om de transitie van warme baarmoeder naar koude, harde wereld wat zachter te maken. Ook is de warmte van huid-op-huid contact erg belangrijk bij het op temperatuur houden van je baby’s lichaam.
Dit zijn de voordelen die huid-op-huid contact (buidelen) met zich meebrengt:
-
Buidelen houdt je baby’s lichaam op temperatuur. Dit is vooral belangrijk wanneer baby’s te vroeg op de wereld komen, want dan is het lichaam nog niet volledig klaar voor de wereld buiten de baarmoeder. De baby kan dan de lichaamstemperatuur nog niet zelf reguleren. Maar ook voor à terme geboren baby’s is het reguleren van de lichaamstemperatuur met huid-op-huid contact belangrijk! Beide ouders kunnen baby’s lichaamstemperatuur op peil houden, maar het is optimaal als de moeder dit kan doen. Natuurlijk past namelijk moeder haar lichaamstemperatuur zich aan aan die van haar baby. Wanneer de lichaamstemperatuur van een baby bijvoorbeeld een graad daalt, stijgt die van de moeder. Wat indrukwekkend hoe dat van nature zo werkt, toch? Dit werkt alleen als de baby bedekt op de moeder ligt om de warmte vast te houden.
-
De hechting wordt bevorderd. Huid-op-huid contact is zeker belangrijk wanneer moeder en baby gescheiden worden na de geboorte, of wanneer moeder een keizersnede heeft gehad, onder narcose is geweest en de bevalling dus niet bewust heeft meegemaakt. Het kan zijn dat na complicaties moeder en kind wel uren van elkaar gescheiden worden, en dan is buidelen daarna cruciaal om de hechting te bevorderen. Moeder en kind hebben dan nog jaren lang profijt van dit sterke gevoel van binding. Niet alleen mama, maar ook partner kan een hechte band vormen met baby door veel huid-op-huid contact te hebben direct na de geboorte. Dit compenseert ook een eventuele achterstand die vaders kunnen oplopen qua hechting met hun baby tijdens de periode van borstvoeding.
-
Stress en pijn wordt verminderd. Is je baby gestresst, dan kan buidelen helpen bij het stabiliseren van zijn welzijn. De hartslag van je baby zal zich automatisch aan de kalme hartslag van mama aanpassen, waardoor je baby weer rustig zal worden. Vooral na een turbelente bevalling kan dit helpen. Daarnaast zorgt huid-op-huid contact met je baby voor het aanmaken van oxytocine, ofwel het knuffelhormoon, bij moeder, vader en baby.
Lees ook:
Co-sleeping: alles over samen slapen met je baby-
De groei van je baby wordt bevorderd. Doordat je baby door jou wordt warm gehouden, hoeft hij zijn energie niet te gebruiken om zichzelf warm te houden, maar kan hij dit investeren in zijn gezonde groei!
-
Het vergroot de slagingskans van borstvoeding. Oxytocine is van groot belang bij een succesvolle borstvoeding aan je baby. Dit ‘’knuffelhormoon’’ wordt zowel door je baby als door jou aangemaakt wanneer er gebuideld wordt. Dit hormoon stimuleert de productie van moedermelk en zorgt ervoor dat de toeschietreflex opkomt wanneer je baby wordt aangelegd. Door vaak te buidelen, neemt het oxytocineniveau in je lichaam toe waardoor de melk sneller en makkelijker zal komen, of je je baby nu direct van de borst voedt of je de melk afkolft.
-
Je baby zal rustiger slapen. Baby’s die veel huid-op-huid contact hebben, ervaren minder stress, huilen minder en slapen dieper en beter. Dit komt omdat ze zich door het buidelen geborgen en veilig voelen.
Lees ook:
Verschillende temperaturen en de juiste babykledingVoordelen voor baby én ouders
Buidelen heeft dus niet alleen voordelen voor baby, maar ook zeker voor de ouders! Het aanmaak van oxytocine bij de moeder zorgt voor de vermindering van stress, en geeft een sterk gevoel van hechting. En dit is ook het geval bij je partner! Het lichaamscontact met je baby is een simpel, maar groot iets dat je kunt geven.
Zeg nu zelf, het is toch het fijnste gevoel van de wereld om huid-op-huid met je baby op bed of op de bank te liggen en van elkaars aanwezigheid te genieten?