Reisdromen met een leerplichtig kind
Het idee van een lange, verre reis met het hele gezin is vaak een bron van opwinding en inspiratie. Het biedt de mogelijkheid om je kinderen onder te dompelen in nieuwe culturen, talen en omgevingen, waardoor ze waardevolle levenslessen kunnen leren die ze niet op school zouden kunnen opdoen. Het plannen van zo'n reis vergt echter zorgvuldige voorbereiding en overleg met de school en de relevante autoriteiten. Voor veel ouders met leerplichtige kinderen klinkt een lange reis dus te ingewikkeld, te veel gedoe en niet te moeite waard. Maar is het toch mogelijk, en is het de moeite waard?
Leerplicht betekent schoolplicht
Voor veel ouders lijkt het idee van een reis met hun kinderen buiten schooltijden om een uitdaging vanwege strikte regels. Volgens de Nederlandse Leerplichtwet moeten kinderen tussen 5 en 18 jaar altijd naar school. Ze hebben dan leerplicht, maar in Nederland betekent dat ook schoolplicht: ze moeten dus ook altijd op school zijn, en mogen niet zomaar ergens anders onderwijs krijgen.
De regels zijn echter niet absoluut en er zijn uitzonderingen mogelijk voor speciale omstandigheden zoals familiegebeurtenissen of seizoensgebonden werk. Je kunt voor dat soort gevallen per schooljaar maximaal 10 extra vrije dagen krijgen voor je kind. Aanvragen voor vrije dagen buiten de vakanties, vooral voor langere perioden, moeten echter via een leerplichtambtenaar worden goedgekeurd, wat niet altijd eenvoudig is. Het aanvragen en goedkeuren van bijvoorbeeld een wereldreis, is zo goed als onmogelijk. Ook als je tijdens zo'n reis je kinderen thuisonderwijs zou willen geven.
Lees ook:
Op vakantie met kinderen? Sluit een reisverzekering afUitschrijven bij de gemeente
Toch een wereldreis maken met je kind? Je met het hele gezin uitschrijven bij de gemeente (Basis Registratie Personen) is dan de enige oplossing. Dit kan wel grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je AOW-opbouw, pensioenopbouw, kinderbijslag, zorgverzekering en meer zaken. Zoek dit dus goed uit voordat je deze grote keuze maakt.
Het behouden van de educatieve voortgang tijdens de reis is essentieel. Sommige scholen bieden mogelijk de optie om het jaar over te doen, terwijl anderen lesmateriaal kunnen verstrekken voor zelfstudie. Hoewel er obstakels zijn, zijn er altijd mogelijkheden om reizen met leerplichtige kinderen te realiseren, mits je de juiste stappen onderneemt en de beslissing goed overweegt. De verandering zal voor je kind namelijk groot zijn om ergens anders onderwijs te krijgen, of door jou onderwijs te krijgen. En die verandering is ook voor jou erg groot!
Het is belangrijk om dus rekening te houden met de regels van de Nederlandse Leerplichtwet en de mogelijke gevolgen van ongeoorloofd verlof, aangezien dit anders kan resulteren in een boete wegens luxeverzuim. Zorg er daarom voor dat je je goed informeert voordat je met je gezin op reis gaat buiten de reguliere schoolvakanties.
Waarom het toch de moeite waard is
Leren doet je kind niet alleen op school.\Ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met het langdurig reizen met een leerplichtig kind, zijn de voordelen en leermogelijkheden vaak van onschatbare waarde. Een langere reis kan een diepgaande impact hebben op de persoonlijke ontwikkeling van het kind, het vergroten van cultureel bewustzijn, het aanmoedigen van zelfstandigheid, en het stimuleren van een bredere kijk op de wereld. Het is een unieke kans om onvergetelijke herinneringen te creëren en een blijvende liefde voor reizen en leren te koesteren. Zorg er echter wel voor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten en dat je de educatieve behoeften van je kind tijdens de reis serieus neemt.
Lees ook:
Paardrijles voor je kind: de voordelen en tips