1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoe snel na je bevalling kun je weer zwanger raken?

    Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 8-21-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 8-21-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Je bent kort geleden bevallen, en voelt je nu weer klaar om geslachtsgemeenschap te hebben met je partner. Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe snel je na de bevalling weer zwanger kunt raken. Veel koppels hebben namelijk in de eerste weken na de bevalling nog niet nagedacht over anticonceptie, of denken dat het lichaam niet vruchtbaar is kort na de bevalling. Niks is minder waar!

    Hoe snel kun je weer zwanger raken na de bevalling?

    Veel vrouwen zijn benieuwd naar het moment waarop ze weer zwanger kunnen worden na de bevalling. Het is belangrijk om te weten dat dit per vrouw kan verschillen en afhangt van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we hoe snel je na de bevalling weer zwanger kunt raken, hoe je kunt voorkomen dat je te snel zwanger wordt en of borstvoeding op verzoek een zwangerschap kan voorkomen.

    Zwanger worden na de bevalling: hoe snel kan dat weer?

    Het antwoord op de vraag hoe snel je na de bevalling weer zwanger kunt worden is niet eenduidig. Het hangt af van verschillende factoren zoals hoe je bevalling is verlopen, of je borstvoeding geeft en of je lichaam volledig is hersteld. In het algemeen kun je na een normale bevalling na ongeveer 6 weken weer seks hebben. Sommige vrouwen kunnen dan alweer een ovulatie hebben, anderen nog lang niet.

    Het is belangrijk om te weten dat zwangerschap mogelijk is zodra je weer ovuleert, ook als je nog borstvoeding geeft. Het is daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen als je nog niet klaar bent voor een volgende zwangerschap. Er zijn namelijk genoeg moeders die al na 6 weken na de bevalling wéér zwanger zijn geraakt. Het is absoluut mogelijk!

    Hoe kun je voorkomen dat je zwanger wordt kort na de bevalling?

    Het is verstandig om een anticonceptiemethode te kiezen die bij je past en die je elke keer kunt gebruiken. Er zijn verschillende methoden waaruit je kunt kiezen, zoals de pil, het spiraaltje, een condoom of een anticonceptiepleister. Overleg met je verloskundige of huisarts welke methode het beste bij je past.

    Je kunt ook bijhouden wanneer je weer ovuleert, en tijdens deze periode niet vrijen of gebruik anticonceptie gebruiken (let wel op: deze methode is niet erg betrouwbaar). Je kunt ovulatie voorspellen door bij te houden wanneer je menstruatie begint en hoe lang deze duurt, of door ovulatie-testen te gebruiken. Wel moet je voor deze Natural Family Planning methode eerst wachten op je eerste ovulatie, en dan je cyclus minimaal drie maanden in de gaten houden. En je cyclus moet regelmatig zijn.

    Kan borstvoeding op verzoek geven een zwangerschap voorkomen?

    Borstvoeding op verzoek kan inderdaad een zwangerschap voorkomen, omdat het de productie van het hormoon prolactine bevordert. Prolactine remt de eisprong en maakt het dus moeilijker om zwanger te worden, maar je vruchtbaarheid blijft wel bestaan. HIervoor moet je 24 uur per dag borstvoeding op verzoek geven. Het is belangrijk om te weten dat borstvoeding niet altijd als anticonceptie werkt, bijvoorbeeld als je kind niet voldoende drinkt, lange pauzes tussen voedingen heeft of als je al aan het stoppen bent met borstvoeding geven. Het is daarom verstandig om aanvullende anticonceptiemiddelen te gebruiken.

    Extra vruchtbaar na de bevalling?

    Ja, sommige vrouwen kunnen na de bevalling extra vruchtbaar zijn. Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven. Je lichaam is extra vruchtbaar omdat het net zwanger is geweest. Alle "zwanger" receptoren zijn geactiveerd, waardoor de kans groter is op een volgende zwangerschap.

    Het is echter niet bij alle vrouwen hetzelfde en afhankelijk van verschillende factoren, zoals hormonale veranderingen en borstvoeding. Het is belangrijk om te weten dat zwangerschap mogelijk is zodra je weer ovuleert, dus het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen, zoals anticonceptie, om te voorkomen dat je te snel zwanger wordt als je niet klaar bent voor nog een baby.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard