Wat is het gouden uur na de bevalling?
Het is de bedoeling dat direct na de bevalling moeder en kind niet gescheiden worden van elkaar. Huid op huid contact tussen moeder en kind staat hier centraal. Waarom dat juist in het eerste uur na de bevalling zo belangrijk is, heeft verschillende redenen.
Lees ook:
Gentle sectio: de vrouwvriendelijke, natuurlijke keizersnedeZo zijn dit de eerste momenten van je baby op de wereld, voor het eerst zonder de warmte die hij altijd voelde in de baarmoeder. Daarom is het zo belangrijk als mama en papa om die veiligheid, warmte en nabijheid te bieden in de eerste momenten na de bevalling, wat ontzettend bevorderend is voor de hechting. Tijdens het gouden uur is het daarom ook belangrijk dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen en onderbroken door de omgeving, en dat er zoveel mogelijk huid op huid contact plaatsvindt.
Dit gebeurt er allemaal tijdens het ‘gouden uur’ na de bevalling
Dit is wat er allemaal gebeurt tijdens het ‘gouden uur’, wat het zo belangrijk en speciaal maakt:
- Op zoek naar de borst
Je baby zal als het goed is nadat hij op je borst wordt gelegd, vanzelf op zoek gaan naar de tepel om te gaan drinken. Vaak gaat dat vanzelf, en zal jij het merken wanneer hij op zoek gaat naar de borst. Ook wordt het voor je baby gemakkelijker gemaakt door de geur van de tepel en het contrast van de tepel en borst om zijn eerste voeding (colostrum) te vinden.
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevalling- Eerste ademhaling
Na negen maanden krijgt je baby nu geen zuurstof meer binnen via de navelstreng, maar zal hij zelfstandig gaan ademen. De ademreflex zorgt hiervoor, en meestal komt het ademhalen enkele seconden na de geboorte op gang, waarna het eerste huiltje ook zal volgen.
- Het eerste oogcontact
Moeder natuur heeft mooi geregeld dat een baby erg alert is direct na de geboorte. Dat is de eerste echte kennismaking tussen mama en baby. Dit eerste oogcontact wordt ook wel inprenting genoemd, dit moment slaat een baby diep op in zijn brein. Uit onderzoek is gebleken dat een baby zich in de eerste maanden het best laat troosten door degene die hij als eerst in de ogen heeft gekeken.
Lees ook:
Bevallen: de verschillende bevallingshoudingen- Huid-op-huid contact
In het ‘gouden uur’ lig jij grotendeels ontbloot en je baby ook, waardoor jullie kunnen genieten van het eerste huid-op-huid contact. Dit is belangrijk om de lichaamstemperatuur van je baby op peil te houden, maar ook om allebei oxytocine aan te maken om zo ook stress van de bevalling los te laten.
Mocht het zo zijn dat moeder en kind gescheiden worden wegens bijvoorbeeld medische omstandigheden, dan wordt er gestreefd om zoveel mogelijk de andere ouder te betrekken bij het gouden uur, door bijvoorbeeld met de partner voor huid op huid contact te zorgen.
- Eigen bloedsomloop van baby
In de buik werd de hele bloedsomloop van je baby geregeld met de navelstreng en placenta, en na de geboorte neemt het lijfje van je baby dit zelf over. De ademhaling en de hele bloedsomloop moet op gang komen na de geboorte, en ook dit gebeurt in het ‘gouden uur’. Daarom is het normaal dat de ademhaling soms nog wat onregelmatig is.
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaan- Nageboorte en naweeën
In het eerste uur na de bevalling moet ook de placenta nog geboren worden, wat ook wel de nageboorte wordt genoemd. De placenta heeft je baby negen maanden lang in al zijn behoeftes voorzien, dus het is zeker bijzonder dit orgaan eruit te zien komen. Hierna kan je nog last krijgen van flinke naweeën, die bepaald geen pretje zijn. Deze naweeën betekenen wel dat je baarmoeder meteen weer begint om terug te gaan naar haar normale formaat en al het overgebleven stolsel daarmee naar buiten werkt.
Hoe heb jij het gouden uur na de bevalling ervaren?