1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    'Waterbevalling is net zo veilig als normale bevalling'

    Gepubliceerd op: 3-5-2020Bewerkt op: 11-30-2020
    ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 3-5-2020Bewerkt op: 11-30-2020
    Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
    Onderzoek van de University of Michigan wijst uit dat een waterbevalling net zo veilig is als een normale bevalling. Wel zo’n geruststelling als je van plan bent een waterbevalling te hebben!

    Dezelfde kans op complicaties

    Onderzoekers van de University of Michigan hebben geconcludeerd dat het risico op infecties bij pasgeboren baby’s en op fluxus postpartum hetzelfde is bij waterbevallingen als bij normale bevallingen. In het onderzoek waren 397 waterbevallingen en 2025 normale bevallingen onderzocht.

    Minder kans op uitscheuren bij waterbevalling

    Een andere interessante uitkomst van het onderzoek, is dat blijkt dat bij een waterbevalling vrouwen minder kans hebben op uitscheuren waarvoor naderhand hechtingen nodig zijn. Dat is dus wel een groot voordeel als het aankomt op waterbevallingen!

    De verminderde kans op uitscheuren is te danken aan de betere doorbloeding in de bekkenbodem door het warme water. Door deze warmte is er tijdens de bevalling minder kans op uitscheuren.

    Ander onderzoek

    Het is niet de eerste keer dat dit resultaat wordt gevonden bij een onderzoek naar de veiligheid van waterbevallingen ten opzichte van normale bevallingen. Onderzoek van de Oregon State University heeft ook uitgewezen dat beide soorten bevallingen net zo veilig zijn. Hierin werd geen verschil in de Apgar score en opnames op de kinderafdeling gevonden tussen beide soorten bevallingen.

    Andere voordelen van een waterbevalling

    Er zitten nog vele andere voordelen vast aan een waterbevalling. Bevallen in het water kan ervoor zorgen dat de pijn wordt verzacht, doordat je lichaam wordt gedragen in het water. Het warme water ontspant de spieren waardoor de bevalling over het algemeen relaxter verloopt voor de vrouw. Hierdoor hebben vrouwen vaak minder behoefte aan pijnstilling met behulp van medicijnen. Ook verloopt soms de eerste fase van de bevalling sneller in een bad.

    Nadelen van een badbevalling

    Als je je hebt ingesteld op een badbevalling, dan kunnen er teleurstellingen voorkomen als op het laatste moment blijkt dat bevallen in het water niet mogelijk is door complicaties tijdens de bevalling. Het badwater blijft ook zeker niet schoon: vruchtwater, bloed, urines en soms ontlasting komen allemaal in het bad terecht, wat voor sommige vrouwen een spelbreker kan zijn. In sommige gevallen kan een badbevalling een bevalling ook vertragen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard