Waarom verhaaltjes voorlezen belangrijk is voor je kind
Vooral de taalontwikkeling van kinderen wordt extra gestimuleerd wanneer ze veel voorgelezen worden. Door uit verschillende boeken voor te lezen, komen ze in aanraking met allerlei nieuwe woorden die hun vocabulaire uitbreiden. Ze leren wat intonatie is, komen in aanraking met grammatica en zijn onbewust veel met taal bezig. Daarnaast kan de woord- en zinsvolgorde van geschreven tekst heel anders zijn dan spreektaal. Door een voorleesverhaal erbij te pakken, raakt je kind gewend aan beide taalvormen. Het is dan ook een simpele en vooral gezellige manier die de taalontwikkeling van jouw kind bevordert.
Lees ook:
Schermtijd voor je kind: hoeveel is genoeg?Zes voordelen van boek voorlezen
Kinderen moeten zich goed concentreren om het verhaal te volgen, waardoor ze direct leren om echt te luisteren naar wat je zegt. Naast een bevordering van het concentratievermogen en de taalontwikkeling, zijn er nog meer voordelen die voorlezen met zich meebrengen:
- Het dagelijks voorlezen van kinderboeken zorgt voor een bepaalde, vaste structuur in het leven van een kind. Het hebben van een ritueel kan voor rust en gemak zorgen. Je kind weet waar hij aan toe is, waardoor er regelmaat ontstaat in zijn leven.
- Elke dag voorlezen zorgt voor een goede relatie met je kind. Tijdens het voorlezen focus je echt op je kind, waardoor hij jouw onvoorwaardelijke liefde en aandacht krijgt. Dit versterkt de band die jullie hebben.
- Goede leesvaardigheid kan je kind extra zelfvertrouwen geven op school. Als je kind merkt dat lezen hem goed af gaat, kan dit ervoor zorgen dat hij zelfverzekerder wordt. Dit resulteert vaak ook in hogere resultaten op school.
- Kinderen die al van jongs af aan worden voorgelezen, zullen naderhand veel blijven lezen. Ze pakken er sneller een boek bij, wat op latere leeftijd andere positieve effecten kan hebben. Zo kan veel lezen stressreducerend werken.
- (Voor)lezen zorgt voor een beter inlevings- en concentratievermogen. Daarnaast stimuleert het de fantasie en verbeeldingskracht van een kind en zal hij zijn gevoelens later beter kunnen uiten.
- Lezen biedt niet alleen veel plezier, maar kan je kind ook veilig laten voelen. Een onderwerp van een boek kan dan ook veel steun brengen. Is er bijvoorbeeld iemand overleden en kan je kind hier nog niet zo goed mee omgaan? Een boek over verlies en verdriet kan dan helpen om dit te bespreken en het een plekje te geven.
Lees ook:
Kinderen en tvkijken: deze series zijn educatiefMaak van voorlezen een moment samen
Of het nu midden op de dag is of ‘s avonds; het voorlezen van een boek kan altijd. Neem je in ieder geval voor om elke dag minstens een kwartier voor te lezen. Ga er samen voor zitten op bed of in een fijne stoel en creëer een momentje voor jullie allebei. Betrek je kind vooral ook bij het voorlezen. Stel bijvoorbeeld vragen, wijs dingen aan op de kaft van het boek, bespreek wat er net is gebeurd en laat je kind opnoemen wat je net hebt voorgelezen. Hierdoor moedig je je kind aan om op het verhaal te concentreren en het tot zich te nemen. Komen er moeilijke woorden voor in het verhaal? Gebruik dan juist geen makkelijker alternatief, maar leg uit wat het woord betekent. Je kunt een synoniem gebruiken als vergelijking, maar versimpel de taal van het boek in ieder geval niet. Door de tijd te nemen om woorden uit te leggen, vergroot je de woordenschat van je kind alleen maar meer.
Vroeg beginnen met voorlezen
Een voorleesverhaal wordt bij jonge kinderen vaker gebruikt om ze in slaap te laten vallen. De fijne, zachte stem van hun ouders is natuurlijk de perfecte manier om lekker te gaan slapen. Hoewel baby’s het verhaal nog niet zullen begrijpen, wordt het wel aangeraden om vroeg te beginnen met voorlezen. Prentenboeken bestaan voornamelijk uit afbeeldingen met een beetje tekst. Hierbij lees je dus niet echt voor, maar je kunt wel met je baby naar plaatjes kijken en benoemen wat je daarop ziet. Een plezierig prentenboek voor kindjes tussen nul en twee jaar oud, is de reeks ‘Gonnie en vriendjes’ van Olivier Dunrea. Is je kindje al iets ouder? Dan doen boekjes van ‘Dikkie Dik’ het ook altijd goed.
Lees ook:
Waarom kliederen goed is voor de ontwikkeling van je kindje!Wat wil jouw kind graag lezen?
Er zijn zoveel boeken dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Waar begin je en welke verhalen zijn geschikt voor jouw kind? Het kan al helpen om te zoeken binnen de leeftijdscategorie van jouw kind. Hoewel je kind natuurlijk geïnteresseerd kan zijn in boeken van allerlei andere leeftijden, geeft het je vaak wel een richting om in te zoeken. Leuke boeken voor kinderen van meerdere leeftijden zijn ‘Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht’, ‘De mooiste vis van de zee’ en ‘Wij waren hier eerst’.
Daarnaast is het goed om uit te vogelen welk thema bij jouw kind past. Houdt hij van sprookjes, is hij meer geïnteresseerd in thrillers of zijn misschien prentenboeken een betere keuze? Heb je dit helder, dan is het nog verstandig om te kijken naar de lengte van het verhaal en of er veel plaatjes instaan. De één vindt dit fijner en leuker om te lezen dan de ander. Het kan daarom ook heel goed werken om jouw kind zelf te laten kiezen welk boek hij wil lezen, bijvoorbeeld in de bibliotheek of door thuis te kiezen uit de boeken in de boekenkast. Is jouw kind momenteel vooral geïnteresseerd in draken of pinguïns? Dan kan het extra leuk zijn om hierop te letten wanneer je een boek uitkiest.
Lees ook:
Hierom is je kindje verlegen en zo help je hem op wegIntonatie tijdens voorlezen
Voorlezen kan nog een hele kunst zijn. Het simpelweg oplezen van de woorden doet niet zoveel voor de inhoud van een verhaal en kan het daarom juist ook saai maken. Probeer daarom als ouder je in te leven in het verhaal. Zo doen niet alleen stemmetjes veel, maar kan vooral intonatie een hele andere betekenis geven aan een verhaal. Merk je dat de aandacht van je kind verslapt of dat hij het niet interessant genoeg vindt? Speel dan eens met je intonatie en woordkeuze. Je kunt een verhaal zo interessanter of juist minder eng maken.
Blijf voorlezen
Na verloop van tijd wordt het kinderboek aan de kant gelegd en daarmee wordt ook het voorlezen afgedaan. Wanneer je kind zelf kan lezen, is het juist belangrijk om het leesmoment erin te houden. Zo kun je elkaar een hoofdstuk voorlezen en dit vervolgens bespreken. Als je kind in de laatste jaren van de basisschool zit, is een boek als ‘Niet thuis’ van Jacques Vriens een aanrader om samen te lezen. Het onderwerp van dit boek is namelijk wat zwaarder, waardoor het goed kan zijn om hier samen over praten.
Lees ook:
7 manieren om dankbaarheid bij je kind te vergroten