Waarom heb ik voorweeën?
Voorweeën kunnen ontstaan vanwege verschillende redenen. Bijvoorbeeld wanneer je baby veel beweegt of zich plots omdraait in je buik. Ook kan het zijn dat je baby een groeispurt maakt, waardoor je baarmoeder snel moet mee rekken, wat kan zorgen voor dit soort weeën. Dit voel je dan vooral als je snel bukt, staat of tilt.
Stress
Ook kan het zijn dat je voorweeën krijgt door andere factoren. Ben je bijvoorbeeld te druk bezig, mentaal of fysiek, of wat gestresst? Dan kan ook dit bijdragen. Het is dan een goed idee om wat rustiger aan te doen. Misschien is het gewoon een plasje dat deze weeën laat komen, want een volle blaas die in de weg zit kan ook zorgen voor een samentrekkende baarmoeder. Maar meestal zorgt de steeds zwaardere baarmoeder er gewoon voor dat je en vroegtijdige weeën krijgt. De baarmoeder heeft namelijk minimale steun van spieren en hangt dus helemaal aan de banden wat voor krampen kan zorgen.
Voorbereiding
Voorweeën worden ook wel oefenweeën genoemd. Normaal gesproken is het geen gek verschijnsel naarmate de uitgerekende datum nadert. Het worden dan ook niet voor niks oefenweeën genoemd, aangezien je baarmoederspieren zich aan het voorbereiden zijn op het echte werk tijdens de bevalling. Maar, dit soort weeën kunnen ook een teken zijn dat je het wat rustiger aan moet doen!
Alles weten over weeën? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!
Lees ook:
VluchttasOefenweeën herkennen
Bij het voelen van deze weeën zal iedere vrouw zich gelijk afvragen of het gaat om slechts oefenweeën of om de echte bevalling! Gelukkig kun je zelf het verschil tussen oefenweeën en ontsluitingsweeën best goed inschatten. Toch is het een goed idee om je verloskundige op te bellen als je écht heel erg in twijfel zit.
Het voornaamste verschil zit hem in de toenemende kracht en frequentie van de weeën. Wanneer de bevalling echt aan de gang is, zullen de weeën steeds intenser, krachtiger, pijnlijker en frequenter terugkomen. Bij oefenweeën is dit niet geval. Hierbij blijven de weeën steeds op hetzelfde niveau hangen. Je kunt echter wel pijn ervaren, maar niet zo erg dat ervan moet puffen en niet meer kunt praten.
Ontsluitingsweeën herkennen
Een ontsluitingswee zal ongeveer zo’n minuut duren met een regelmaat van iedere 5 of 6 minuten. Een voorwee daarentegen heeft vaak onregelmatige tussenposes en duurt 30 tot 40 seconden. Je hebt vast al wel van je verloskundige gehoord dat als je twijfelt wat voor wee het is, het waarschijnlijk gaat om een voorwee en niet om een ontsluitingswee. Meestal zijn voorweeën meer zeurend, als een menstruatiepijn, en zijn ontsluitingsweeën meer pijnlijk.
Worden je oefenweeën steeds krachtiger en frequenter? Dan kan het goed zijn dat ze zijn overgegaan in ontsluitingsweeën.
Lees ook:
Alles over weeënTips om de pijn te verminderen
Je kunt een aantal dingen doen om de pijn van oefenweeën wat te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld de warmte opzoeken in een warm bad of douche, wat ontspannend werkt voor de baarmoeder. Hierna kan je dan vaak geruster slapen. Ook een warme kruik tegen je buik heeft dit effect. Ontspanning zoeken kan ook helpen, zoals het nemen van een massage als dit jou ontspannen laat voelen.
Daarnaast kun je proberen wat afleiding te zoeken met bijvoorbeeld lezen, muziek luisteren, schoonmaken of wandelen. Ook kun je je concentreren op je ademhaling, omdat zo niet al je aandacht naar de pijn van de weeën gaat. Blijf je dus rustig focussen op je ademhaling. Het is belangrijk dat je een manier vindt om tóch te kunnen slapen wanneer je voorweeën hebt, want als straks de echte bevalling komt zal je die extra energie echt nodig hebben!
Contact met je verloskundige
Krijg je kort voor de uitgerekende datum last van voorweeën? Dan is het een goed idee om dit aan je verloskundige te laten weten. Het kan namelijk betekenen dat je bevalling eraan zit te komen! Worden de oefenweeën steeds intenser en nemen ze toe in frequentie? Dan is het al helemaal een goed idee om te bellen.