1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vleesboom in baarmoeder

    Gepubliceerd op: 9-21-2020Bewerkt op: 5-29-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-21-2020Bewerkt op: 5-29-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar vleesbomen in de baarmoeder komen vrij vaak voor. Maar wat is een vleesboom precies, wat zijn de klachten en hoe kunnen vleesbomen behandeld worden?

    Wat is een vleesboom in de baarmoeder?

    Een vleesboom, ook wel myoom genoemd, is een bal of knobbel in het spierweefsel van de baarmoeder. Bij veel vrouwen groeit een vleesboom in de baarmoeder zonder dat ze het door hebben, omdat het vaak geen klachten geeft. Een vleesboom in de baarmoeder wordt dan ook bijna altijd per toeval ontdekt. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapsecho, inwendig onderzoek of een sterilisatie. Vaak groeien er meer dan 1 vleesboom in de baarmoeder, soms zelfs 20. Vleesbomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ze kunnen ook zo’n 20 centimeter groot worden.

    Myomen in de baarmoeder

    Hoe ontstaat een vleesboom in de baarmoeder?

    Een vleesboom ontstaat bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen. Het ontstaat door de hormonen oestrogeen en progesteron. Vleesbomen komen meer voor bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gekregen en bij vrouwen met een getinte huidskleur. Waarom dit zo is, zijn onderzoekers tot op heden nog niet achter.

    Wat zijn de klachten van een vleesboom?

    Meestal geven vleesbomen geen klachten. Daarom blijven ze vaak onontdekt. Sommige vrouwen hebben wel klachten. Mogelijke klachten die het meest voorkomen zijn:

    • Een drukkend gevoel in de buik

    Het kan zijn dat je een drukkend gevoel ervaart in de onderbuik, met druk op de blaas of endeldarm. Dit komt voor bij vleesbomen die ongeveer tien centimeter groot zijn. Door de grootte drukt de vleesboom tegen andere organen aan, bijvoorbeeld de blaas.

    • Pijn in de onderrug

    Je kunt pijn hebben in je onderrug. Net als dat sommige vrouwen pijn ervaren in de onderrug tijdens de menstruatie.

    • Hevige menstruatie

    Wanneer vleesbomen in de baarmoederwand zijn genesteld en uitpuilen in de baarmoederholte, wordt het slijmvliesweefsel minder goed opgebouwd en afgebroken tijdens de menstruatie. Daardoor kunnen de bloedvaatjes minder goed worden afgesloten, waardoor er langer en vaak heviger bloedverlies is ontstaat.

    • Pijn en/of bloedverlies tijdens seks

    Een vleesboom kan zorgen voor pijn tijdens seks. Als de vleesboom met een steel aan de baarmoeder vast zit, kan de pijn heel heftig zijn. Ook kan het zijn dat de myoom of myomen uit de baarmoedermond komen, wat zorgt voor wee-achtige pijn en bloederige afscheiding.

    Onderzoek bij vleesbomen

    Als je klachten hebt, kan er op verschillende manieren onderzoek worden gedaan om te kijken of het gaat om vleesbomen. Namelijk:

    • Gynaecologisch onderzoek. Dit kan door een onderzoek met behulp van een eendenbek of door een inwendig onderzoek met twee vingers.
    • Echoscopie. Door middel van het maken van een echo kan een kijkje worden genomen in de baarmoeder. Dit wordt gedaan door geluidsgolven.
    • Waterecho. Dit is ook een echo, maar hierbij worden geen geluidsgolven gebruikt, maar water. Water als contrastmiddel om de baarmoederholte te beoordelen.
    • Bloedonderzoek. Hierbij wordt het hemoglobinegehalte in het bloed gemeten.
    • MRI-scan. Met deze scan wordt de baarmoeder goed in beeld gebracht.
    • Hysteroscopie. Dit is een methode waarbij met een buisje met een camera wordt gekeken in de baarmoeder.

    Behandeling vleesbomen

    Als na onderzoek blijkt dat de klachten inderdaad duiden op een vleesboom of vleesbomen, kan er worden gekozen voor een behandeling. Of een behandeling zinvol is, hangt af van het aantal myomen en/of de grootte ervan. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden:

    • Medicatie. Er zijn medicijnen die vleesbomen kunnen verkleinen. Ze zullen niet verdwijnen, maar het vermindert wel het bloedverlies en menstruatiepijn.
    • Operatief verwijderen. Hierdoor bestaat wel de kans dat je daarna minder of niet meer zwanger kunt raken.
    • MyoSure-behandeling. Dit is een relatief nieuwe behandeling, waarbij er niet wordt gesneden, maar wordt de vleesboom in kleine gedeeltes weggehaald. Daardoor blijft de baarmoeder in betere staat en wordt de baarmoederwand niet aangetast.
    • Afsluiten van bloedvaten die naar de vleesboom lopen. Hierdoor sterft de vleesboom af.

    Vleesbomen en zwangerschap

    Als je vleesbomen in de baarmoeder hebt, kan dit ervoor zorgen dat je moeilijk zwanger kunt raken. Dit komt alleen voor bij vleesbomen die volledig in de baarmoeder zitten. Dan kan het namelijk zijn dat de innesteling niet goed gaat.

    Ben je al zwanger, en groeien er dan vleesbomen in je baarmoeder? Dan kan het zijn dat de kans op een miskraam of een premature baby groter wordt. De baarmoeder is namelijk prikkelbaarder, wat kan zorgen voor te vroege weeën. Ervaar je klachten? Bel dan de huisarts. Het is, net als bij veel andere dingen, goed om er op tijd bij te zijn! Hoe kleiner de vleesboom is, hoe makkelijker de behandeling zal zijn.

    Bron: De Gynaecoloog
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard