1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Taalontwikkeling en woordenschat van je kind per leeftijd

    Gepubliceerd op: 5-1-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-1-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Een goede woordenschat is essentieel voor de taalontwikkeling van een kind. Een groeiende woordenschat maakt je kind in staat om te communiceren met anderen en begrijpen wat er om hen heen gebeurt. Bovendien is het een belangrijk onderdeel van het taalvermogen van een kind en een voorwaarde voor succes in de schooljaren.

    Lees hieronder alles over de taalontwikkeling en woordenschat van je kind per leeftijd.

    Taalontwikkeling en woordenschat 1-2 jaar:

    Tijdens de vroeg linguale fase (één jaar tot tweeënhalf jaar) begint de taalontwikkeling van het kind echt op gang te komen en wordt het brabbelen vervangen door betekenisvol taalgebruik. In deze fase begint het kind met het produceren van de eerste woorden en worden deze na verloop van tijd samengevoegd tot zinnetjes van twee of drie woorden. Daarnaast neemt de passieve woordenschat in deze fase flink toe en wordt de communicatieve interactie met de omgeving steeds sterker.

    Tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar leren kinderen elke dag nieuwe woorden. Tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn, kunnen ze tot 50 woorden begrijpen. Deze woorden zijn meestal eenvoudige zelfstandige naamwoorden zoals mama, papa, eten, drinken, enz. Kinderen op deze leeftijd kunnen eenvoudige twee-woord zinnen zeggen, zoals "kom hier" en "nee doen". Ze kunnen ook eenvoudige vragen beantwoorden met een ja of nee, zoals "wil je melk?".

    Om de woordenschat van je kind uit te breiden, kun je hem helpen door de benamingen van objecten te herhalen en te benadrukken. Benoem bijvoorbeeld alle dingen om je heen tijdens een wandeling. Door dit regelmatig te doen, zal je kind de woorden opnemen en beginnen te begrijpen wat ze betekenen.

    Taalontwikkeling peuter en woordenschat 2-3 jaar:

    Tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar verdubbelt de gemiddelde woordenschat van een kind. Een kind van drie jaar begrijpt ongeveer 1250 woorden en kan 1000 woorden zeggen. Naast zelfstandige naamwoorden beginnen kinderen ook werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden te begrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld 'lopen', 'snel', of 'groot' begrijpen.

    Om de woordenschat van je kind uit te breiden, kun je hem helpen door korte verhalen voor te lezen en vragen te stellen over de gebeurtenissen. Stel bijvoorbeeld vragen als "Wat gebeurde er toen?" of "Wat denk je dat er als volgende gebeurt?"

    Kinderen op deze leeftijd kunnen langere zinnen begrijpen en gebruiken, zoals "ik wil een appel" of "papa is weg". Ze kunnen ook vragen stellen en antwoorden geven op eenvoudige vragen, zoals "waar is de bal?".

    Taalontwikkeling peuter en woordenschat 3-4 jaar:

    Tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar kan een kind al tussen de 1000 en 2000 woorden begrijpen. Ze beginnen nu complexere woorden en zinnen te gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld "Ik wil mijn bal" zeggen in plaats van alleen maar "bal" te zeggen. Met een leeftijd van drie jaar is 50% tot 70% van wat het kind zegt verstaanbaar voor anderen.

    Om de woordenschat van je kind uit te breiden, kun je hem helpen door vragen te stellen die creatief denken stimuleren. Vraag bijvoorbeeld wat hij zou doen als hij een superkracht had, of vraag hem om een verhaal te bedenken over zijn favoriete dier.

    Kinderen op deze leeftijd kunnen langere zinnen maken met meerdere werkwoorden, zoals "ik ben aan het rennen" of "hij is aan het springen". Ze kunnen ook vragen stellen en beantwoorden die beginnen met woorden als "wie", "wat", "waar", "wanneer" en "waarom".

    Taalontwikkeling kleuter en woordenschat 4-5 jaar:

    Tussen de leeftijd van 4 en 5 jaar kan een kind al meer dan 2500 woorden kennen. Tegen de tijd dat ze 5 jaar zijn, begrijpen ze 3500 woorden en kunnen ze 3000 woorden zeggen. Ze beginnen nu abstracte woorden te begrijpen, zoals 'vriendelijk 'vriendelijk' of 'vrijgevig'. Bovendien kunnen ze nu zinnen maken van meerdere woorden en complexere vragen stellen. Vanaf een leeftijd van vier jaar is 75% tot 90% verstaanbaar voor anderen.

    Om de woordenschat van je kind uit te breiden, kun je hem helpen door hem aan te moedigen zijn eigen verhalen te bedenken en te vertellen. Moedig hem aan om zijn ideeën te delen en stel open vragen om hem te stimuleren meer te praten.

    Kinderen op deze leeftijd kunnen zinnen maken met meerdere bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden, zoals "de grote, rode auto rijdt heel snel". Ze kunnen ook ingewikkeldere vragen stellen en beantwoorden, zoals "hoe werkt dat?" of "wat gebeurt er als...?".

    Taalontwikkeling en woordenschat kind 5-6 jaar:

    Vanaf de leeftijd van vijf à zes jaar treedt er een verfijning op in het taalgebruik van een kind, met name op het gebied van grammatica, en een verdere uitbreiding van de woordenschat. Het kind is nu in staat om goed gevormde zinnen te gebruiken, inclusief samengestelde zinnen. Daarnaast worden de zinnen langer en begint de woordvolgorde meer te lijken op die van een volwassene.

    Achterstand in taalontwikkeling en woordenschat

    Als ouder of verzorger is het belangrijk om de woordenschatontwikkeling van je kind in de gaten te houden. Als je denkt dat je kind een achterstand heeft in zijn of haar woordenschat, zijn er verschillende manieren waarop je de ontwikkeling van je kind kunt stimuleren:

    • Praat veel met je kind. Zorg dat er veel interactie is tussen jou en je kind. Stel vragen en benoem de dingen om je heen. Door veel te praten, hoor je kind meer woorden en zal het zijn of haar woordenschat vergroten.
    • Lees regelmatig voor. Lezen met je kind is niet alleen leuk, het stimuleert ook de taalontwikkeling. Door samen te lezen, hoor je kind nieuwe woorden en zinnen en leert het begrijpen hoe taal werkt.
    • Geef je kind de ruimte om te praten. Laat je kind vertellen over zijn of haar ervaringen en vraag door als je iets niet begrijpt. Op deze manier kan je kind zijn of haar taalvaardigheid verder ontwikkelen.
    • Maak gebruik van educatieve spelletjes en activiteiten. Er zijn verschillende educatieve spelletjes en activiteiten die de taalontwikkeling van je kind kunnen stimuleren, zoals het benoemen van kleuren en vormen, het spelen van taalspelletjes en het zingen van liedjes.

    Door aandacht te besteden aan de woordenschatontwikkeling van je kind en deze op een speelse en interactieve manier te stimuleren, kun je bijdragen aan een goede taalontwikkeling. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van de woordenschat van je kind, aarzel dan niet om dit te bespreken met een deskundige, zoals de huisarts of een logopedist.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      43 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard