1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Strippen

    Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 9-26-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 9-26-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Door middel van strippen kan de bevalling op gang worden gebracht. Je baby zit in de baarmoeder in een vruchtzak. De vliezen van deze vruchtzak zitten vast aan de wanden van de baarmoeder. Bij het strippen worden deze vliezen van de vruchtzak losgemaakt van de baarmoederwand door de verloskundige.

    Hoe gaat strippen in zijn werk?

    Strippen is alleen mogelijk als de baarmoedermond al wat open staat en je dus al enige ontsluiting hebt. Bij het strippen brengt de verloskundige de vingers in de baarmoedermond naar binnen en maakt met de vingers voorzichtig ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van de baby. Hierdoor raken de vliezen los van de baarmoederwand.

    Wanneer de vliezen van de vruchtzak los laten van de baarmoederwand gaat je lichaam het stofje prostaglandine aanmaken. Onder de invloed van dit stofje wordt de baarmoedermond steeds weker en zachter en wordt zo voorbereid voor de bevalling. Ook kan prostaglandine helpen om de weeën op te wekken en zo de bevalling op gang brengen. Het strippen zelf kan gewoon in de verloskundigenpraktijk gebeuren en hierna mag je ook gewoon weer naar huis.

    Na het strippen kan het nog een aantal dagen duren voordat de weeën daadwerkelijk beginnen en strippen is helaas nooit een garantie dat de bevalling echt op gang wordt gebracht.

    Wanneer wordt strippen gedaan?

    Strippen wordt vaak gedaan wanneer je overtijd bent en dus al meer dan 40 weken zwanger bent. Dit gebeurt omdat het niet wenselijk is als de bevalling na de 42e week plaatsvindt omdat dit de gezondheid van de baby in gevaar kan brengen. Strippen kan dan een goede methode zijn om de bevalling op een natuurlijke manier op gang te brengen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard