1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Samen slapen met je baby? Alles over co-sleeping!

    Gepubliceerd op: 12-18-2019Bewerkt op: 9-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-18-2019Bewerkt op: 9-15-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je wilt natuurlijk dat je pasgeborene zo snel mogelijk goed slaapt, maar gaat nu dit beter in het eigen kamertje of dichtbij de ouders? Waarschijnlijk hebben jullie het gehele babykamertje al klaar wanneer de bevalling nadert, maar is het wel zo’n goed idee om de baby alleen te laten slapen na 9 maanden warm in de buik te hebben gezeten? Lees hier meer over de voor- en nadelen van het samen slapen met je baby (co-sleeping)!

    Waarom co-sleeping?

    Het wordt ook wel co-sleeping genoemd als je samen met je baby in één bed slaapt of een speciaal co-sleeper wiegje aan je bed plaatst om zo ook ’s nachts dichtbij elkaar te zijn. We weten allemaal dat een pasgeboren baby veel behoefte heeft aan warmte, nabijheid van de ouders en huid-op-huidcontact. Daarom kan het nog best wel eens een goed idee zijn om samen met je kindje te slapen, of dit nu in hetzelfde bed of in een co-sleeper is.

    Naast dat het voor de baby erg fijn is om dichtbij papa en mama te zijn ’s nachts, is het ook handig omdat je gemakkelijk borstvoeding kunt geven en de baby kunt troosten zonder daarvoor uit bed te hoeven gaan. Daarnaast kan co-sleeping de baby helpen wanneer hij huilerig of onrustig is.

    Wel is het van groot belang dat je co-sleeping op een veilige manier doet. Je wilt natuurlijk je baby niet roekeloos naast je leggen, waar je je baby in je diepe slaap per ongeluk zou kunnen laten verstikken. Hier geven we dus tips om veilig te co-sleepen, en de voor- en nadelen ervan.

    Voor- en nadelen van co-sleeping

    Op het eerste gezicht lijkt samen slapen met je baby dus de beste keus. Maar is het wel altijd zo veilig en is het wel in alle situaties wenselijk? Hieronder zetten we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje!

    Voordelen:

    • Je baby voelt zich meer geborgen en veilig.
    • Samen slapen met je baby helpt je kleintje met de regulering van de ademhaling en hartslag.
    • Het is een uitstekende manier om te hechten met je baby.
    • De baby valt gemakkelijker in slaap door de warmte en aanwezigheid van de ouders.
    • Mama hoeft haar bed niet uit wanneer er borstvoeding moet worden gegeven.
    • Als je baby huilerig of onrustig is ’s nachts kun je hem geruststellen en even aanraken zonder hiervoor op te hoeven staan.
    • Omdat je ’s nachts niet snel uit bed hoeft te komen is de tijd dat je wakker bent korter voor zowel ouder als baby, vergeleken met een baby die in een eigen kamertje slaapt.
    • Je baby slaapt vaak dieper en rustiger door het beschermde gevoel dat de ouders bieden.
    • Wanneer je baby in een eigen kamertje slaapt naar de geboorte, loopt hij twee keer zo veel kans op een wiegendood vergeleken met baby’s die in het bijzijn van een volwassene slapen.

    Nadelen:

    • Je zult wellicht moeten inleveren op je privacy met je partner.
    • In het geval van samen slapen in één bed bestaat het risico dat jij omrolt en zo het kindje verstikt. Vooral wanneer je oververmoeid bent en daardoor minder goed kunt reageren op de baby kan dit gevaarlijk zijn.
    • Je zult wat moeite moeten steken in de nodige voorzorgsmaatregelen om ongelukken te voorkomen.

    Manieren om veilig te slapen met je baby

    In een co-sleeper wiegje

    Kiezen jullie voor eenco-sleeper wiegje, dan kun je deze zo aan de rand van je bed schuiven ter hoogte van het bed. Dit is een erg geliefde en de meest veilige methode van co-sleeping, omdat je je niet kunt omrollen en bovenop je kindje terecht kunt komen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een regulier wiegje in de slaapkamer te zetten om zo toch dichtbij je baby te zijn.

    Samen in bed

    Kies je ervoor om samen met je baby in bed te slapen? Zorg er dan voor dat je een stevig matras hebt, en geen extreem zacht matras of waterbed. Ook is het belangrijk dat je je baby op zijn rug legt te slapen, zonder de mogelijkheid een dekbed, deken of kussen op zijn hoofd te krijgen.

    Wanneer je samen met je partner en de baby in bed slaapt, zorg er dan voor dat jullie hier allebei van op de hoogte zijn. Ligt de baby niet tussen jullie in maar enkel naast mama, zorg dan voor de aanschaf van bijvoorbeeld een bedhekje. Laat je baby nooit alleen in een groot bed slapen! Daarnaast moet je je baby niet te warm aankleden en geen dik dekbed voor volwassenen gebruiken.

    Is co-sleeping met je baby wat voor jou?

    Het is een erg persoonlijke keus als het aankomt op samen slapen met je baby direct na de geboorte. Vele ouders kiezen er toch voor om de baby op zijn eigen kamertje te leggen vanaf de geboorte, omdat hij zo beter zou wennen aan het alleen slapen en daardoor sneller alleen zou kunnen doorslapen. Toch is co-sleeping het overwegen waard, vooral met pasgeboren baby’s die nog zo veel behoefte hebben aan hechtenis, warmte van papa en mama en het veilige gevoel van jullie nabijheid. Weeg dus eens op basis van dit artikel goed jouw persoonlijke argumenten tegen elkaar af voor het wel of niet samen slapen met je baby. En doe het altijd op een veilige manier: in een co-sleeper wiegje of op zijn minst met een babynestje bij jullie in bed.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard