Wat is een onregelmatige cyclus?
De menstruatiecyclus bereid je lichaam voor op een eventuele zwangerschap. Een normale menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Wanneer een cyclus korter is dan 21 dagen, juist langer dan 35 dagen of steeds 7 dagen verschilt, spreken we van een onregelmatige cyclus. Bij een regelmatige maandelijkse cyclus kun je van tevoren berekenen wanneer je ovulatie plaatsvindt) en welke dagen van de maand jij het meest vruchtbaar bent. Zo weet je precies wanneer je het beste geslachtsgemeenschap kunt hebben. Bij een onregelmatige cyclus is dat een stuk lastiger. Om je onregelmatige cyclus in beeld te krijgen kun je je eigen cyclus bijhouden door middel van een menstruatiekalender of ovulatie-app. Wanneer je dit een aantal maanden doet, kun je overzichtelijk zien hoe jouw cyclus eruitziet en of de cyclus echt onregelmatig is.
Lees ook:
Ontbreken eisprongWat is de oorzaak van een onregelmatige cyclus?
Hormonen zijn van grote invloed op je cyclus. Wanneer je hormonaal evenwicht verstoord is, kan dit gevolgen hebben voor je cyclus. In bepaalde situaties kan je hormonaal evenwicht worden verstoord. Bijvoorbeeld wanneer je in korte tijd veel afvalt, veel stress hebt, een schildklieraandoening hebt, PCOS hebt of medicatie gebruikt.
Onregelmatige cyclus en zwanger worden
Het is natuurlijk hartstikke vervelend wanneer je niet weet wanneer en of je wel ovuleert. Geen paniek! Gelukkig sta je er dan niet alleen voor en zijn er (medische) oplossingen waardoor je wel zwanger kunt worden. Het is belangrijk dat je eerst je onregelmatige cyclus in kaart brengt. Neem de resultaten van een menstruatiekalender of ovulatie-app mee naar de huisarts, zo krijgt de huisarts een goed beeld van jouw maandelijkse cyclus. Je kunt dan worden doorverwezen naar de gynaecoloog, welke de oorzaak van de onregelmatige cyclus probeert te achterhalen. Indien nodig kan dan de ovulatie worden opgewekt of gestimuleerd.
Lees ook:
Endometriose