1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Het effect van roken, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap

    Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 9-2-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 9-2-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Het Trimbos Instituut
    Het is algemeen bekend dat te veel alcohol, roken en drugs slecht zijn voor onze gezondheid. Toch is dat vaak niet genoeg om er dan ook mee op te houden. Maar wat als er een baby in het spel komt?

    Het effect van roken op de gezondheid van jouw baby

    Roken of meeroken in de zwangerschap is schadelijk. De nicotine, de koolmonoxide en de vele andere giftige stoffen die je binnen haalt terwijl je rookt, gaan via het bloed rechtstreeks naar de baby.

    Door roken heb je een grotere kans op een miskraam of een kindje met een aangeboren afwijking. Als de ongeboren baby wordt blootgesteld aan roken heeft hij of zij vaker een groeiachterstand en een grotere kans om te vroeg geboren te worden. Ook is de kans op ernstige complicaties, zoals het loslaten van de placenta, groter. Na de geboorte is er een grotere kans op wiegendood en hebben kindjes vaker gedragsproblemen.

    Het is het beste voor je kindje om de hele zwangerschap niet te roken. Onderschat ook niet het effect van meeroken. Door vaak in de buurt te zijn van rokers, verhoog je de kans dat je baby te vroeg geboren wordt. Ook de ontwikkeling van allergieën, astma, long- en oorontstekingen, worden hiermee in verband gebracht. Lees hier meer over allergieën bij baby's en peuters

    Een ongeboren kindje is negen maanden volop in ontwikkeling. Schadelijke stoffen uit tabaksrook verstoren deze ontwikkeling. Vraag je verloskundige gerust om hulp bij het stoppen met roken.

    Het effect van alcohol op een ongeboren baby

    Ook bij het gebruik van alcohol heb je meer kans op een miskraam. De risico’s van alcohol zijn afhankelijk van de periode waarin je het drinkt en van hoeveel je drinkt. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als je helemaal geen alcohol meer drinkt tijdens de zwangerschap.

    Het probleem is dat het heel moeilijk aan te tonen is wat nu net ‘te veel’ alcohol is. Daarom wordt aan zwangere vrouwen aangeraden totaal geen alcohol te drinken. Ook zo nu en dan één glaasje is heel onverstandig. Bedenk dat je kindje er meer dan twee keer zo lang over doet dan jij om de alcohol weer af te breken. Als je wel alcohol blijft drinken heeft de baby kans op het Foetaal Alcohol Syndroom, wat mentale en fysieke afwijkingen geeft bij het kind.

    Lukt het je niet om te stoppen met het drinken van alcohol, vraag dan hulp van je verloskundige of je huisarts.

    Wil je meer informatie over roken en alcohol rondom de zwangerschap? Kijk dan op de website van het Trimbos instituut

    Het effect van drugs op een ongeboren baby

    Drugsgebruik kan de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren.

    Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je verloskundige of je huisarts of schakel andere hulp in.

    Kijk op de website van het Trimbos instituut voor meer informatie over drugs en zwangerschap.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Trimbos Instituut.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard