1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Een dreumes! Dit kun je verwachten van deze fase

    Gepubliceerd op: 7-18-2022Bewerkt op: 9-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-18-2022Bewerkt op: 9-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer je baby één jaar oud is, is hij officieel geen baby meer, maar een dreumes. Een nieuwe fase in het leven van je kleine. Het klinkt ook zo schattig! Welke ontwikkelingen zal je kind in de dreumesfase doormaken? En wat betekent dat voor jou als ouder?

    Dreumes

    Het tweede levensjaar van je kind is aangebroken, de eerste verjaardag zit erop: je kind is officieel een dreumes. Je zag je kind al steeds minder ‘baby’ worden, maar nu is het toch echt officieel. Je kindje zal allerlei mooie en spannende ontwikkelingen doormaken als dreumes, wat de fase is tussen de eerste en de tweede verjaardag.

    Ontwikkelingen van een dreumes

    Deze ontwikkelingen kun je verwachten van je dreumes:

    • Praten: je dreumes zal in dit jaar een stuk beter leren praten. En daarmee bedoelen we natuurlijk: het gebruiken van klanken, simpele woordjes, en misschien tegen het einde van de dreumestijd korte zinnetjes van twee of drie woorden. Het kan soms zijn dat je kind woorden wat anders uitspreekt, of er zijn eigen variant op verzint. Toch kun jij je kindje beter aanspreken op de manier waarop woorden en zinnen echt uitgesproken moeten worden, dat is goed voor zijn spraakontwikkeling.

    • Nee, nee, nee: nee wordt waarschijnlijk het favoriete woordje van je dreumes. Dat heeft alles te maken met dat je kind zich aan het ontwikkelen is tot zijn eigen ‘ik’ en zijn eigen willetje aan het ontdekken is. Waarschijnlijk zegt je kind ook zo nee omdat hij dat vaker hoort dan ‘ja’, naarmate je kind steeds ondeugender wordt.

    • Gevoelens: je dreumes zal steeds beter complexe gevoelens kunnen ervaren, en uitdrukken. Blijdschap, angst, verdriet: je kind weet alles steeds beter uit te drukken, ook als hij het ergens niet mee eens is.

    • Rennen en klimmen: nu je kind steeds beter kan lopen, zal hij ook snel het rennen onder de knie krijgen. Dat gaat uiteraard gepaard met veel vallen en opstaan. Klimmen vindt je kleine ook steeds interessanter, maar hij kan risico’s nog niet goed inschatten. Springen en klimmen op de bank en bed, en in de speeltuin, gebeurt dus nog beter wel onder toezicht van jou.

    • Sociaal gedrag: samen spelen gaat nog niet echt van een leien dakje. Een dreumes kan nog niet goed inschatten wat de behoeftes en gevoelens zijn van hun leeftijdsgenootjes, en vinden dat ze vooral in de weg zitten als ze een speeltje hebben wat zij ook net willen gebruiken. Dat kan dan resulteren in duwen, bijten, slaan of haren trekken: dat doen ze omdat ze hun gevoelens nog niet kunnen uiten en zich moeilijk kunnen bedwingen. Geen zorgen: dat hoort erbij, en het is juist goed dat je je kind in contact laat komen met leeftijdsgenootjes. Alleen zal je in deze periode regelmatig moeten ingrijpen om je kind uit te leggen wat wel en niet gepast is.

    • Fijne motoriek: de fijne motoriek van je dreumes wordt steeds beter! Hij kan dit jaar kleine voorwerpen al met duim en wijsvinger pakken, eten met een lepel, speeltjes stapelen en speeltjes in en uit doosjes halen.

    • Driftbuien: nu je dreumes steeds meer zijn eigen willetje ontdekt, kan hij ook driftbuien krijgen. Dus echt schreeuwen, krijsen, huilen op een wanhopige manier. Dat komt omdat je kind nog niet weet hoe hij zijn gevoelens moet uiten en bedwingen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard