1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ontwikkeling van motoriek bij je baby

    Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 5-20-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 5-20-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK)
    In de eerste 2 levensjaren van je baby gebeurt er op het gebied van ontwikkeling ontzettend veel. Je baby gaat natuurlijk flink groeien in lengte en gewicht. Daarnaast gaat je baby ook leren bewegen. Dit wordt ook wel motorische ontwikkeling genoemd. Wanneer je baby 3 maanden oud is krijgt hij door dat hij veel meer kan met zijn handjes. Je baby gaat dan volop experimenteren. Eerst met zijn handjes, later ook met zijn voetjes. Je zult dan ook regelmatig een vingers of teentjes zien verdwijnen in zijn mond.

    Wat bedoelen we precies met de motorische ontwikkeling?

    Met de motorische ontwikkeling bedoelen we het vermogen van de baby om de armen en benen te bewegen en steeds meer controle te krijgen over de bewegingen van het lichaam. We spreken over fijne motoriek: het pakken van voorwerpen met de handen en vingers, en grove motoriek: het omrollen, het kruipen, het gaan zitten, en andere mijlpalen tot aan het zelfstandig lopen.

    De motorische ontwikkeling van een baby begint al voor de geboorte. Vanaf de 8e zwangerschapsweek begint de baby al met het buigen en strekken van de armen en de benen. In de loop van de zwangerschap is er in de buik steeds minder ruimte om te bewegen. De ‘ronde’ houding die de baby de laatste weken voor de geboorte in neemt is heel belangrijk voor een goede start van de motorische ontwikkeling na de geboorte. Dan zorgt deze ronde houding ervoor dat baby de handen dichtbij elkaar en dichtbij de mond kan brengen. Op deze manier kan de baby de handen gaan ontdekken; een van de allereerste motorische mijlpalen.

    Verloopt de motorische ontwikkeling bij alle baby’s op dezelfde manier?

    Iedere baby ontwikkelt zich in een eigen tempo. De ene baby zal de motorische mijlpalen snel behalen en de andere baby doet daar wat langer over. De ontwikkeling van het kruipen vindt bijvoorbeeld plaats tussen de 6 en 12 maanden. Er zijn ook baby’s die het kruipen overslaan of een andere manier van kruipen laten zien. Verschillen in het behalen van mijlpalen tussen baby’s zijn dus heel normaal en een wat langzamere ontwikkeling is niet direct een reden voor ongerustheid.

    De verschillen in de motorische ontwikkeling worden veroorzaakt door eigenschappen van de baby en door factoren in de omgeving van de baby. Een voorbeeld van een eigenschap van de baby is bijvoorbeeld de grootte van het hoofd. Baby’s met een iets groter hoofd moeten vaak de spieren van de rug en nek wat langer oefenen om het hoofdje tegen de zwaartekracht in op te kunnen tillen.

    Ook zijn er factoren in de omgeving van de baby van invloed. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een baby veel oefent met het spelen in buikligging, de motorische ontwikkeling kan versnellen. Een ander voorbeeld is de vloer waarop de baby ligt. Een baby die op een stroeve onderlaag oefent, zoals vloerbedekking, kan gemakkelijker in de kruiphouding komen dan een baby die op een gladde vloer ligt te spelen.

    Ontwikkeling baby handjes

    Wellicht is het je al opgevallen, de handjes van je baby zijn de eerste maanden gebald als vuistjes. Na ongeveer 3 maanden gaat je baby zijn handen openen. Je baby heeft dit door en kijkt gefascineerd naar zijn eigen handjes. Langzaamaan gaat hij kijken wat hij er allemaal mee kan doen, van grijpen tot in zijn mond stoppen. Ideaal, want je baby kan zichzelf perfect vermaken met zijn eigen handjes. Na oneindig vaak kiekeboe heb jij dan ook even wat rust, als er niet ondertussen alweer een wasmand op je wacht. Ook kan je baby zichzelf nu beter troosten, door zijn handjes vast te houden of erop te sabbelen.

    Veiligheid en baby handjes

    Het is hartstikke leuk om te zien dat je baby zich nu vol aan het ontwikkelen is. Grijpen is het nu helemaal, maar dit betekent ook dat daar gevaar bij komt kijken. Let goed op of er geen voorwerpen voor het grijpen liggen die gevaarlijk kunnen zijn voor je baby. Denk hierbij aan voorwerpen waar je baby gemakkelijk in zou kunnen stikken, zoals kralen, eten en klein speelgoed. Weet je het niet helemaal zeker? Als het kleiner is dan 3,5 centimeter, kan het gevaarlijk zijn.

    Ontwikkeling baby voetjes

    Als je baby gaat grijpen met zijn handjes, duurt het niet lang voordat hij zijn voetjes ontdekt. Je zult je baby dan ook regelmatig aantreffen in een lenige houding en met zijn teentjes in zijn mond.

    Tips ontwikkeling motoriek baby handjes en voetjes

    Denk jij bij het lezen: ‘maar mijn baby is nog niet zover’? Geen zorgen, de ene baby is sneller dan de andere en dat hoeft niet meteen iets te betekenen. Geef je baby de tijd om zich te ontwikkelen. Het is niet verstandig om het te forceren. Je kunt wel een aantal dingen doen om je baby hierbij te helpen:

    • Het kan soms helpen om je baby uit te kleden en zo zijn lichaam te leren kennen. Wanneer je baby vaak sokjes draagt zijn de teentjes bijvoorbeeld niet te zien. Hou hierbij wel de temperatuur van de ruimte in de gaten.
    • Soms moet je het voor je baby nog net iets interessanter maken. Er zijn speciale rammelsokjes en polsbandjes die het verleidelijk kunnen maken voor je baby om aan zijn handjes en voetjes te zitten.
    • Een babymobiel, babygym of een activity centre kan je baby stimuleren met het grijpen.

    Wat als je zorgen hebt over de motorische ontwikkeling van je baby?

    Als er een motorische ontwikkelingsachterstand aanwezig is dan is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk te weten en te starten met de juiste behandeling. Uit onderzoek blijkt dat hoe jonger een baby de goede behandeling krijgt, hoe beter de uitkomsten op de lange termijn zijn. De kinderfysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het onderzoek en de begeleiding van de motorische ontwikkeling van baby’s. Je kunt ook altijd direct contact opnemen met een geregistreerde kinderfysiotherapeut

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard