1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Incontinentie tijdens de zwangerschap

    Gepubliceerd op: 1-30-2019Bewerkt op: 11-18-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-30-2019Bewerkt op: 11-18-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: ZwangerTotaal - oefentherapie
    Het begint vaak met een 'klein ongemak'. Je verliest een paar druppels urine. Gewoon als je lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl je aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kun je je onzeker gaan voelen. Misschien ga je wat minder vaak de deur uit of stopt je met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen. De oefentherapeut kan in deze zeker wat voor je betekenen.

    Urine-incontinentie

    Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om urine op te houden. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie, meestal is dit tijdens of na een zwangerschap, na de overgang of na een prostaatprobleem.

    Er zijn verschillende vormen. De belangrijkste zijn inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie.

    Inspanningsincontinentie

    Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning, zoals hoesten, lachen, tillen of sporten. Door de angst om urine te verliezen ben je geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan.

    Aandrangincontinentie

    Aandrangincontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd, (naar het Engelse urge dat aandrang betekent). Hierbij voel je vaker aandrang tot plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Ga je vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. Je krijgt steeds sneller het gevoel dat je moet plassen.

    Vicieuze cirkel

    De klachten kunnen jouw dagelijkse leven gaan beïnvloeden, tijdens het werk, huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale leven en het seksleven. Mensen die last hebben van ongewild urineverlies voelen zich vaak onzeker, schamen zich en praten er liever niet over. Ze belanden in een vicieuze cirkel, waardoor ze niet meer optimaal kunnen functioneren. De oefentherapeut kan helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

    Behandeling op maat

    De oefentherapeut geeft je informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren. Je leert begrijpen waarom je urine verliest. Jouw oefentherapeut begeleidt en traint je vervolgens jouw bekkenbodemspieren bewust te voelen, door deze aan te spannen of juist te ontspannen. De oefentherapeut adviseert je over een gunstige toilethouding, de juiste plastechniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas. Hiermee kun je adequaat reageren op je klacht, zodat deze vermindert of zelfs verdwijnt.

    Bewezen effectief

    Het is belangrijk dat je je bewust bent en blijft van spanning en ontspanning van de bekkenbodemspieren. Oefeningen sluiten daarom zoveel mogelijk aan op jouw persoonlijke situatie. Oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen die je krijgt, zijn gemakkelijk te integreren in jouw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief.

    Enkele algemene tips:

    • Ga ontspannen op je rug liggen. Controleer of je buik ontspannen is. Probeer te voelen of de bekkenbodem eveneens ontspannen is. Hoe is dit in het dagelijks leven bij diverse activiteiten? Zittend in een stoel? Op de fiets?
    • Span de bekkenbodem op een uitademing rustig aan, laat deze vervolgens op een inademing weer los. En los. En los… Herhaal dit een aantal keer.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard