Baby 3 weken oud
Ontwikkelingen bij je baby
Smaken
Baby’s maken in de baarmoeder al kennis met verschillende smaken. Je baby nam toen af en toe al slokjes vruchtwater die proefde naar wat jij had gegeten en bovenal een zoete smaak had. Zo leren baby’s al vroeg verschillende smaken kennen. Borstvoeding smaakt ook iedere keer anders en daarin kan een baby ook smaken meekrijgen van de voeding die jij eet. Jouw baby heeft vooral voorkeur voor zoete voeding. Dit is aangeboren, zo vindt je baby zijn eerste voeding, de moedermelk, altijd lekker.
Slapen
Baby’s slapen de eerste periode erg veel. Je baby slaapt nu gemiddeld 17 uur op een dag, maar een paar uur meer of minder slaap is ook goed. Tussen de slaapjes is de wakkere periode nu zo’n drie kwartier tot een uur. ‘s Nachts zal je nog vaak uit bed moeten voor een of twee voedingen. Ga daarom lekker vroeg naar bed of neem overdag tijdens de slaapjes van je baby wat meer rust.
Baby’s verwerken alle prikkels vooral in hun slaap. Soms is dat zo heftig dat ze wakker schrikken van hun eigen maaiende armpjes. Stop je baby in met een laken strak over zijn armpjes en het laken ingestopt onder het matras. Dit geeft een geborgen en veilig gevoel en de armpjes zijn zo begrenst. Net als toen hij in je buik zat en de baarmoederwand hem begrenste.
Wanneer je baby veel overprikkeld is of erg onrustig slaapt of snel wakker wordt en het strakke instoppen niet helpt, kun je eens uitzoeken of een inbakeren iets voor je is. De meest fijne slaapzakjes zijn die waarbij de armpjes wel begrenst zijn, maar niet helemaal vast zitten. Zo kan hij nog wel lekker woelen en is het makkelijker om op tijd de voedingssignalen te zien. Dit geborgen gevoel is natuurlijk geen vervanger voor de moederlijke of vaderlijke armen en nabijheid maar kan wel helpen om beter te slapen. Hier ontdek je hoe je je kindje veilig inbakert.
Het is voor jou en je baby echt fijn om samen in een kamer te slapen. In ieder geval de eerste 6 maanden wordt dit aanbevolen. Omdat we uit wetenschappelijk onderzoek weten dat het samen slapen op een kamer de baby op peuterleeftijd helpt zichzelf sneller te herstellen van een driftbui. Daarna voor zolang het fijn is voor jou, je partner en je baby. Als je baby dicht bij je ligt kun je op tijd horen wanneer hij je nodig heeft. Dit is bevorderlijk voor veilig slapen en voor de hechting.
Houd ook overdag toezicht tijdens het slapen. Samen met een kind in één bed slapen kan zeker de eerste vier maanden een risicofactor voor wiegendood zijn. Er zijn wel mogelijkheden om veilig samen te slapen, bijvoorbeeld met een co-sleeper of een apart bedje van ademend materiaal tussen jullie in. Door veilig samen te slapen, voelt je baby zich veilig en geborgen, en slapen jullie waarschijnlijk allemaal beter. Het kan zijn dat je baby niet slaapt als een roosje. Slaapproblemen bij baby’s kunnen verschillende oorzaken en oplossingen hebben.
Luieruitslag
Heeft je baby rode billen? Dan heeft je baby waarschijnlijk last van luieruitslag. Wanneer je hem veel verschoont hebben de zure urine en bacteriën in de ontlasting minder kans om door de huid te dringen. Schoonmaken met water en een washandje irriteert minder dan doekjes met parfum en andere chemische bestanddelen. Het kan helpen de billetjes te laten drogen aan de lucht. Sudocrem kan een fijn hulpmiddel zijn om luieruitslag te voorkomen en genezen.
Hoelang na de bevalling kan je weer fietsen?
- 3-4 weken
- 4-6 weken
- 2 maanden
Ontwikkelingen bij jou
Kolven
Als je borstvoeding geeft is het handig te starten met kolven en te gaan oefenen met een flesje, als je van plan bent flesvoeding te gaan geven. Je baby weet nu heel goed hoe hij moet drinken uit de borst en zal dit niet gaan verwarren met de techniek van het drinken uit een fles. Deze technieken verschillen namelijk nogal wat en dat kan best lastig zijn in het begin.
Het kan handig zijn om iemand anders te vragen je baby de fles te geven en zelf even uit het zicht te gaan. Wanneer je zelf de fles geeft zal je baby namelijk veel liever melk uit de originele verpakking willen! Met een kolfapparaat kun jij zelf kolven en een voorraad melk in de vriezer opbouwen, zodat je wat extra hebt wanneer je gaat werken of een avondje weg wilt. Het beste moment om af te kolven is wanneer je baby in de ochtend bij je heeft gedronken. Het borstvoedingshormoon prolactine is dan veel hoger dan later de dag.
Verwennen
Veel mensen zijn bang dat ze hun baby teveel verwennen. Wees gerust, je kunt je baby niet teveel verwennen. Als je je baby leert verstaan, zal je merken dat hij aangeeft wat hij nodig heeft. Je baby zal niet denken: “Hey, als ik huil krijg ik mijn zin!’’ Sterker nog, ze kunnen dit verband nog niet eens leggen. Heeft je baby dus honger voordat jij denkt dat het tijd is om te voeden? Dan mag hij dus best zijn voeding hebben. Ook als je een flesje geeft. Zo kom je tegemoet aan de behoeften van je baby en leert hij dat jij er voor hem bent als hij je nodig heeft. Zo wordt het gemakkelijker om zich veilig te hechten aan jou of aan de oppas als die dit ook doet.
Een verwennerij voor jou en je baby is een babymassage geven: goed voor de hechting tussen jou en je kindje en heerlijk ontspannend voor beiden.
Kraamvisite
Hebben alle familieleden, vrienden en collega’s jullie baby al bewonderd? Het is ook volkomen normaal als je de eerste weken nog niet aan kraamvisite toe bent en alleen de meest belangrijke mensen op bezoek zijn geweest. Zit je er echt niet op te wachten om dagelijks mensen te ontvangen? Dan kun je ook een kraamborrel of babyborrel organiseren. Tijdens dit feestje komt iedereen tegelijk langs om jullie baby te bewonderen en ben je er in één keer vanaf.
Weetjes en tips
Flesvoeding
Geef je flesvoeding? Probeer deze dan zoveel mogelijk als ouder zelf te geven. Dit is een belangrijk interactiemoment voor jou en je baby. Hij zal heel graag in de ogen kijken van zijn eigen ouders. Maak zoveel mogelijk oogcontact en (hoe verleidelijk soms ook voor ouders die graag multitasken) leg je smartphone of tijdschrift even aan de kant. Ook belangrijk hierin is huid op huid-contact. Zo kun je lekker samen douchen en dan bloot tegen papa of mama de laatste voeding nemen.
Kleur zien
Langzamerhand veranderen de kleuren in het zicht van je baby. Zo was de wereld eerst nog in zwart, wit en grijstinten, vanaf nu komen er steeds meer kleuren bij. Ook kan je baby steeds meer voorwerpen met beide ogen volgen.
Spelen
Je baby is ondertussen wellicht toe aan een beetje spelen. Hij of zij heeft geen ingewikkeld speelgoed nodig, maar er zijn plenty speeltjes die leuk zijn voor je baby om zich mee te vermaken.
Poep
Heeft je baby een tijdje niet gepoept? Borstgevoede baby’s poepen vaak na iedere voeding maar soms ook maar eens in de week (of langer!). Kunstgevoede baby’s poepen vaker en moeten toch wel een flinke poepluier hebben.
Hoog stemmetje
Betrap je jezelf op een hoog stemmetje? Dan weet je instinctief goed wat je baby nodig heeft. Hij heeft namelijk een sterke voorkeur voor hoge geluiden.
De tandjes van je baby
Het is nog niet zo ver, maar als je baby tussen de 4 of 6 maanden oud is kan je het eerste tandje verwachten. Hier kun je alvast meer lezen over het eerste tandje van je kindje!