Baby 2 weken oud
Ontwikkelingen bij je baby
Bewegen
Nog steeds is slapen de favoriete bezigheid van je baby, maar wanneer je kindje wakker is is hij of zij al wel wat actiever. Zo draait hij bijvoorbeeld zijn hoofdje naar je toe als je geluid maakt. Ook kun je je baby op zijn buik leggen, zodat hij wat oefent met het optillen van zijn hoofd. Leuk om samen te doen, door ook op je buik te gaan liggen en het voor te doen. Je baby is jouw grootste fan, dus hij zal je in alles willen nadoen.
Regeldagen
Rond deze tijd komt het vaak voor dat je baby last heeft van de zogeheten regeldagen. Regeldagen zijn dagen waarop je baby redelijk onrustiger is dan gewoonlijk. De oorzaak hiervan kan zijn dat hij in een groeispurt zit en daarom meer voeding nodig heeft. Ook zijn regeldagen een manier om zijn weerstand op pijl te houden. Als je baby behoefte heeft aan meer antistoffen, zal zijn lichaam om meer melk vragen. Daardoor huilt je baby meer, omdat hij vaker en meer wil drinken. Maak je geen zorgen, het is van tijdelijke aard.
Dit kan trouwens ook hand in hand gaan met tepelkloven. Een vervelend kwaaltje waar veel nieuwe moeders mee te maken krijgen. Hier lees wat je kunt doen bij tepelkloven.
Babykwaaltjes
Je baby is in de eerste weken na zijn geboorte kwetsbaar. Hij moet nog leren om zijn eigen temperatuur op peil te houden, maakt nog geen afweerstoffen aan en is vatbaar voor allerlei babykwaaltjes. Denk aan dramkrampjes, moeite met boeren, reflux, etc. Lees hier meer over deze babykwaaltjes en wat je eraan kunt doen. Er zijn verschillende manieren hoe je klachten en kwaaltjes bij je baby kunt verhelpen. Lees hier waar een osteopaat je baby allemaal mee kan helpen. In dit artikel kan je meer over Chiropractie voor baby's lezen.
Ontwikkelingen bij jou
Een beetje gewend
Met een beetje geluk begin je wat te wennen aan je nieuwe leven. Het leven staat voor nu even helemaal in het teken van je baby en jij en je partner passen zich aan. Dit vraagt een flinke dosis flexibiliteit van jullie beiden! Geduld en vriendelijkheid, zowel naar jezelf als naar je partner, zijn hiervoor belangrijk, zo maak je deze spannende tijd tegelijkertijd plezierig.
Bewegen
Misschien begin je de behoefte te voelen om weer wat meer te bewegen. Houd er rekening mee dat je lichaam nog lang niet terug in vorm is, dus begin rustig. Naar buiten, wandelen en een frisse neus halen is prima. Neem je je baby mee, in zijn wagentje, dan kan hij al deinend lekker in slaap vallen en maakt hij tegelijkertijd kennis met het fenomeen frisse lucht.
Wat kan je beter niet consumeren als je borstvoeding geeft?
- Alcohol
- Rundvlees
- Zuivelproducten
Weetjes en tips
Contact
Voor je pasgeboren baby is contact met jou en je partner van levensbelang. Naast dat je baby regelmatige behoefte heeft aan voeding, heeft hij ook behoefte aan vastgehouden te worden, en de nabijheid van jou of je partner te voelen. Tijd nemen om te knuffelen en te praten (of zingen) met je baby, is dan een heel goed idee. Een fijne manier om je baby te verwennen en een band op te bouwen, is door middel van een babymassage, waarover je in deze cursus alles leert.
Huilen
Baby's huilen, dat hoort er bij. Er zijn meerdere redenen te onderscheiden waarom een baby huilt. Lees hier welke redenen dit zijn en wat je kunt doen.. Sommige baby's huilen overmatig veel, dat wordt ook wel een huilbaby genoemd. Dat is erg moeilijk als ouder, en het is begrijpelijk dat je je wanhopig voelt als je baby veel huilt. In de cursus 'De eerste 100 dagen' leer je alles over het huilgedrag van je baby, wat je in zo'n geval kunt doen en waar je terecht kunt. Daarnaast leer je in de online cursus over de ontlasting van je baby, babykwaaltjes, het consultatiebureau en nog veel meer.
Maak het jezelf makkelijk tijdens de eerste weken
Waarschijnlijk merk je dat je weinig puf of zin hebt om boodschappen te doen. Tip: vraag je kraambezoek om eten mee te nemen. Je kan ook gebruik maken van een maaltijdbox om makkelijk en snel een verse maaltijd op tafel te hebben. Je hebt er hier een waar je tot wel € 115,- korting krijgt op je eerste boxen.
Draagdoek
Wanneer een kindje bij je in de doek of draagzak zit, voelt hij of zij zich geborgen, hoort en voelt je ademhaling, voelt je lichaamswarmte en ruikt de typische geur die bij jou hoort. [Lees hier meer over het dragen van je kindje in een draagdoek,](draagdoek-of-draagzak-waar-je-rekening-mee-moet-houden.
Op pad met je baby
Je baby geniet ongetwijfeld nog het meest van een wandeltochtje met de kinderwagen. Toch zal je waarschijnlijk ook vaak op de auto aangewezen zijn om je met je jonge spruit te verplaatsen. En dan heb je een praktisch en veilig autozitje nodig. Lees hier welke mogelijkheden er zijn.