1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsmasker

    Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 6-16-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 6-16-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een zwangerschapsmasker kan voorkomen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Het zwangerschapsmasker bestaat uit pigmentvlekken in je gezicht, en kan soms niet echt precies zijn wat je erbij wilt hebben. Hoe kun je het voorkomen?

    Hoe ontstaat het zogenaamde zwangerschapsmasker?

    De pigmentvlekken die kunnen ontstaan in je gezicht in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, worden ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Pigment bestaat uit een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de huid wanneer je bent blootgesteld aan zonlicht. Het pigment absorbeert hierbij de schadelijke uv-straling en beschermt hierbij het onderliggend weefsel. Pigmentvlekken kunnen ontstaan wanneer je overmatig of onbeschermd de zon in bent geweest, of wanneer je last hebt van huidveroudering, genetische aanleg of hormonale veranderingen.

    De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je last kunt krijgen van pigmentvlekken, ofwel het zwangerschapsmasker. Dit zwangerschapskwaaltje wordt ook wel melasma of chloasma genoemd. Progesteron en oestrogeen zorgen ervoor dat de cellen in de gezichtshuid meer pigment aanmaken tijdens de zwangerschap. Dit resulteert dus in bruine vlekken, die je meestal vindt op het voorhoofd, jukbeenderen, op je bovenlip en op je kin.

    Het gaat bij een zwangerschapsmasker dus om pigmentvlekken die niet op een schadelijke manier zijn ontstaan. Deze hyperpigmentatie kan ondanks de onschadelijkheid toch als ongemakkelijk en niet wenselijk worden ervaren onder zwangere vrouwen.

    Wat kan ik tegen een zwangerschapsmasker doen?

    Je kunt natuurlijk vanaf het tweede en derde trimester constant bezig zijn met het camoufleren en het aanbrengen van pigment crèmes, maar het is nog beter om je best te doen om een zwangerschapsmasker te voorkomen.

    Je kunt een zwangerschapsmasker enigszins voorkomen. Dit kun je doen om tijdens de zwangerschap je huid nóg beter te beschermen tegen uv-straling. Vermijd dus zo veel mogelijk de zon, ook al zou je nog zo graag even je gezicht willen bruinen. Als je dan toch in de zon komt, zorg dan voor een zonnebrandcrème met het liefst een factor 50.

    Als je extra gevoelig bent voor pigmentvlekken, dan is het bijna niet te vermijden dat je een zwangerschapsmasker zult krijgen door de hormonale schommelingen. Toch is het dan alsnog beter om zo veel mogelijk de zon te vermijden en je in te smeren, om zo extra pigmentvlekken te voorkomen.

    Verdwijnt een zwangerschapsmasker vanzelf?

    Normaal gesproken zal het zwangerschapsmasker binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf weer verdwijnen. In zeldzame gevallen zal dit echter niet het geval zijn, en kan het zijn dat je een behandeling zal moeten ondergaan. Een lasertherapie, speciale peelings, OPL- of IPL behandelingen behoren hierbij allemaal tot de mogelijkheden. Ook is het handig om te wachten met zo’n dure behandeling als je nog een kindje wilt, aangezien er een grote kans is dat het zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap weer terugkomt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard