1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger en nu?

    Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 2-26-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 2-26-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigen Praktijk Alkmaar
    Gefeliciteerd! Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen: je bent zwanger! Nadat je dit nieuws hebt laten landen komt de grote vraag: en nu? Tijd voor een stappenplan.
    1. Bereken je uitgerekende datum

    De bevalling is nog ver weg, maar je wilt vast graag weten wanneer je je baby vast kunt houden. Bereken hier je uitgerekende datum.

    1. Neem contact op met de verloskundige

    Je wilt graag zo snel mogelijk weten hoe het met je baby gaat. Je moet nog even geduld hebben want de eerste afspraak bij de verloskundige vindt plaats tussen de 8e en de 10e week van zwangerschap. Je kunt wel vast contact opnemen met de verloskundige om een afspraak te plannen, dit kan al vanaf de eerste positieve test. Wanneer je verloskundigenpraktijk aangesloten is bij zwangerenportaal.nl, kun je de groei en ontwikkeling van je baby bijhouden op je eigen account. Hier kun je ook je dossier van je verloskundige terugvinden.

    Indien je medicijnen slikt of bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt dan is het verstandig om dit meteen te vermelden bij de aanmelding bij de verloskundige. Je kunt ook contact op nemen met je huisarts.

    1. Foliumzuur & andere vitamines slikken

    Het is verstandig om gelijk te beginnen met het slikken van vitamines.Foliumzuurkan de kans op aandoeningen zoals een open ruggetje of een hazenlip verkleinen. Daarnaast is het verstandig om extra vitamine D binnen te krijgen. Om zeker te weten dat je genoeg vitamines binnenkrijgt kun je kiezen voor een multivitamine voor zwangere vrouwen.

    1. Op je voeding letten

    Tijdens je zwangerschap kun je sommige soorten eten en drinken beter laten staan. Bijvoorbeeld geen alcohol, rauw vlees en rauwe vis. Hier lees je exact wat je wel en niet mag hebben.

    1. Last van deze zwangerschapskwaaltjes? Geen paniek.

    Tijdens de eerste weken van de zwangerschap kun je last krijgen van de welbekende zwangerschapskwaaltjes: (ochtend)misselijkheid, hoofdpijn, buikkrampen en regelmatige bezoekjes aan de wc. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar geen reden voor paniek. Mocht je in ernstige mate last hebben van deze kwaaltjes, neem dan contact op met de verloskundige en/of huisarts.

    1. De eerste echo

      Eindelijk is het tijd om naar je baby te kijken en naar het hartje te luisteren. Tijdens deze termijnecho wordt vastgesteld hoe lang je zwanger bent, naar het hartje van de baby geluisterd en gekeken of er sprake is van een meerling. De eerste echo is meestal een inwendige echo, wanneer je de 10 weken bent gepasseerd kan er een uitwendige echo worden uitgevoerd.

    1. Je werkgever op de hoogte stellen

    Dit ben je eigenlijk pas verplicht vanaf zes maanden zwangerschap. Mocht je last hebben van zwangerschapskwaaltjes waardoor je snel moe of misselijk bent, dan is het fijn dat je werkgever hiervan op de hoogte is. Je zwangerschapsverlof start meestal 4 tot 6 weken voor de bevalling. Meestal heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig, deze kun je van je verloskundige krijgen. Werk je als zelfstandige, dan kun je de speciale uitkering ‘Zwangere en Zelfstandige’ aanvragen.

    1. De bekendmaking

    Je hebt het geheim van de zwangerschap al weken letterlijk bij je moeten dragen en nu mag je het grote nieuws eindelijk delen!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard