Je baby in week 21 van je zwangerschap
In week 21 is je baby...
27 cm
375 gram
..zo groot als een artisjok
Jij in weekNr 21 van je zwangerschap
In weekNr 21 ben jij...
- 21 weken zwanger
- in je vijfde maand
- in het tweede trimester
Dit gebeurt er met je baby als je 21 weken zwanger bent
Weer een mijlpaal: je bent nu over de helft van je zwangerschap. Je baby heeft nog steeds alle ruimte in je buik en vermaakt zich prima. De ene keer zal je hem of haar aan de zijkant voelen en dan weer boven- of onderin je buik.
Lees ook:
Taalontwikkeling van je baby stimuleren: hoe en wanneer?Je baarmoeder is al flink naar boven uitgerekt en komt net iets onder de navel. Je verloskundige voelt iedere controle of de baby goed groeit. Daar gebruiken we als meetpunten je schaambot, navel en borstbeen voor, of we meten de hoogte van de baarmoeder in centimeters.
In deze periode van de zwangerschap ontwikkelt je baby behoorlijk wat zintuigen: gehoor, smaak, geur en zicht. Al deze ontwikkelingen vinden plaats in speciale delen van de hersenen. Ook is er nu sprake van de zogenaamde REM-slaap, dus je baby kan nu dromen! Deze REM-slaap is erg belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Lees ook:
10x handige boeken over zwanger zijn, bevalling en de babyDit gebeurt er met jou als je 21 weken zwanger bent
Je kunt nu af en toe je buik zien opbollen wanneer de baby beweegt. Heb je vaak last van kortademigheid? Dat komt omdat je middenrif meer omhoog wordt geduwd en hierdoor krijgen je longen minder ruimte. Daarnaast stimuleert de hoge hoeveelheid progesteron de ademhaling. Dit zorgt ervoor dat er meer lucht wordt in- en uitgeademd. Ook kun je last krijgen van je bekkenbodemspieren. Dit is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje, maar gelukkig kan je er wat aan doen.
Tijdens je zwangerschap kun je enge en vreemde dromen hebben. Je kan dromen dat je je baby laat vallen of ergens vergeet. Dit soort dromen kunnen je onzeker maken. Ben je wel klaar voor het moederschap? Ja! Het blijkt namelijk dat je door deze dromen je angsten verwerkt, zodat je juist helemaal klaar bent voor de verantwoordelijkheid.
Lees ook:
Zwangerschapshormonen: wat doen ze en welke zijn er?To do in week 21
Keuze tussen borst- of kunstvoeding
Uiteraard is de keuze aan jou of je kiest voor borst- of flesvoeding. Borstvoeding wordt als beter beschouwd, omdat belangrijke bestanddelen, zoals antistoffen en levende cellen om de baby tegen infecties te beschermen, niet in flesvoeding gestopt kunnen worden. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën (astma, eczeem) door borstvoeding verkleind. Maar natuurlijk worden kinderen met kunstvoeding ook gewoon groot, sterk en gezond! Met de cursus Borstvoeding, deel van ons online cursuspakket bereid jij je optimaal voor op het borstvoedings avontuur.
Praten met je baby
Praat eens tegen de baby in je buik. Het voelt een beetje gek aan in het begin, maar als je veel tegen je baby praat, stimuleer je de band tussen jou en je baby. Je baby leert je stem kennen en vindt dit prettig. Wanneer je dan tegen hem praat als hij geboren is, zal je merken dat hij gelijk rustig wordt door jouw stem. Dat kan ook je partner doen! Met de snelcursus voor de partner leren jullie meer andere manieren om samen betrokken te blijven bij de zwangerschap.
Vanaf hoeveel weken kan je baby goed horen vanuit de baarmoeder?
- Week 21
- Week 24
- Week 30
Lees ook:
De 8 grootste valkuilen voor nieuwe moedersAangepaste arbeidsomstandigheden
Ben je in loondienst? Dan heb je tijdens je zwangerschap recht op aangepaste werkomstandigheden. Zo heb je bijvoorbeeld recht op meer pauze, en hoef je minder fysiek belastend werk te doen. Benieuwd of jouw werkgever wel genoeg rekening met jouw zwangerschap houdt? Lees dan hier alles over deze aangepaste arbeidsomstandigheden.
Verzekeringen regelen
Een kleintje brengt een hoop geluk, maar ook een hoop geregel met zich mee zoals met je verzekeringen. Daar kunnen wij bij helpen. Onze partner Certius, een expert op het gebied van verzekeringen, kan jullie helpen met een gratis verzekerings-check. Certius geeft persoonlijk advies en heeft al veel (aanstaande) ouders geholpen met het besparen van zo'n 400 euro a 500 euro per jaar en denken mee voor de beste dekkingen voor jullie situatie. Over het algemeen zien ze vaak dat mensen onderverzekerd zijn, maar wel de hoofdprijs betalen. Heeft jouw inboedelverzekering, als je die al hebt, bijvoorbeeld wel een all risk dekking? Alleen in die situatie ben je ook verzekerd wanneer je kind iets in huis kapot maakt.
Zwangerschapsyoga of zwangerschapspilates
Een van de zwangerschapscursussen die je kunt volgen is zwangerschapspilates. Dit is een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven, wat je uiteindelijk ook zal helpen tijdens de bevalling. Bij zwangerschapsyoga staat ontspannen centraal. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je te luisteren naar je lichaam, te vertrouwen op je lichaam en om te gaan met pijn. Zwangerschapsyoga geeft ook praktische informatie en oefeningen.
Wist je dat?
Wist je dat het nu een goed moment is om aan de babyuitzetlijst te beginnen? Je hebt nu nog relatief veel energie om op pad te gaan om dit allemaal te kopen, dus maak er gebruik van en verzamel alles wat je maar nodig hebt voor je baby!
Lees ook:
Pijn in onderbuik tijdens de zwangerschap