1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat is een afgeplat hoofdje bij je baby en hoe kun je het voorkomen?

    Gepubliceerd op: 4-29-2020Bewerkt op: 10-18-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-29-2020Bewerkt op: 10-18-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
    Je baby kan een afgeplat hoofdje krijgen als hij een voorkeurshouding heeft en daardoor met zijn hoofdje altijd op een kant ligt. Hierdoor kan het hoofdje plat worden aan de kant van zijn voorkeurshouding. Hoe kan je een afgeplat hoofdje voorkomen?

    Wat is een afgeplat hoofdje bij je baby?

    Baby´s kunnen last krijgen van een afgeplat hoofdje als zij te vaak en te lang in hun voorkeurshouding liggen. Een voorkeurshouding ontwikkelt zo’n 8 op de 10 baby´s en wordt zo beschouwd als de baby meer dan 75% van zijn slaapjes in dezelfde houding ligt. Zo’n 85% van de baby´s heeft in de baarmoeder al een favoriete kant om naartoe te draaien met het hoofdje!

    De schedel van een baby is nog erg week en kan daardoor makkelijk vervormen, waardoor een voorkeurshouding een afplatting van de schedel van veroorzaken. Er zijn 2 soorten afplattingen van baby´s hoofdjes:

    • Plagiocefalie: afgeplat hoofdje aan een de rechter- of linkerkant van het hoofdje
    • Brachycefalie: afgeplat hoofdje centraal op het achterhoofd

    Ontstaan afgeplat hoofdje

    Een voorkeurshouding is meestal de oorzaak van een afgeplat hoofdje in de eerste paar maanden na de geboorte. De meeste baby´s zien vanzelf weer af van zo’n voorkeurshouding, waardoor de afplatting vanzelf verdwijnt. Maar bij sommige baby´s gaat de voorkeurshouding maar niet weg, waardoor het afgeplatte hoofdje blijvend kan zijn. Ook omdat op de rug slapen wordt aanbevolen om wiegendood te voorkomen, nemen het aantal baby´s met afgeplatte hoofdjes op het achterhoofd toe.

    De voorkeurshouding, of langdurige rugligging, in combinatie met de weke structuur van de schedelbeenderen bij baby´s, kan ervoor zorgen dat een afgeplat hoofdje ontstaat.

    Afgeplat hoofdje ernstig?

    Een afgeplat hoofdje is gelukkig geen reden tot zorgen, want kinderen met afgeplatte hoofdjes ontwikkelen zich op dezelfde manier als andere kinderen. Het heeft dus geen gevolg voor de hersenen en is niet ernstig voor de gezondheid. Het probleem heeft voor de meeste ouders te maken met het aangezicht van een afgeplat hoofdje. Het kan er namelijk voor zorgen dat het de symmetrie van het gezicht aantast, en natuurlijk heb je als ouder liever dat jouw kindje een mooi rond hoofdje heeft. Bij ernstige gevallen van een afgeplat hoofdje kunnen de kaak en de wang vervormd raken.

    Afgeplat hoofdje voorkomen

    Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig kun je een afgeplat hoofdje voorkomen, door vanaf het begin goed op te letten dat je kindje niet te vaak in een bepaalde houding liggen. Hier volgen wat tips om een afgeplat hoofdje bij je baby te voorkomen:

    • Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien. Het beste is om je baby met ieder slaapje op een andere kant te leggen.
    • Draait je baby vaak naar zijn voorkeurskant, dan kan dat te maken hebben met iets in de omgeving dat aantrekkelijker is aan die kant. Bijvoorbeeld licht, een schilderij of een muziekmobiel. Probeer in dat geval objecten te verplaatsen of het bedje op een andere plek te zetten om te kijken of dit effect heeft op de slaaphouding van je baby.
    • Ook bij het voeden kun je bij iedere voeding van kant wisselen. Leg je baby dus afwisselend in je rechterarm en linkerarm. Hier moet je jezelf vooral aan herinneren bij flesvoeding, want bij borstvoeding gaat dit al automatisch.
    • Bij het verschonen kun je aan de niet-voorkeurskant gaan staan, zodat je baby daarnaartoe moet draaien om jou te kunnen zien.

    Afgeplat hoofdje behandelen

    Heeft je kindje toch een afgeplat hoofdje gekregen, dan kun je daar verschillende dingen aan doen als het cosmetisch gezien een probleem voor je is. Medisch gezien is er in ieder geval geen reden tot behandeling. Blijft je kindje maar in zijn voorkeurshouding liggen en creëert hij hierdoor een afgeplat hoofdje? Ga hiermee dan naar het consultatiebureau. Hier kun je advies krijgen over de volgende behandelingen:

    • Kinderfysiotherapie

    Een kinderfysiotherapeut kan je helpen bij het corrigeren van de voorkeurshouding van je baby. Je krijgt hier tips over hoe je de motorische ontwikkeling van je baby kunt bevorderen en hoe je baby meer op zijn niet-voorkeurskant kan liggen.

    De kinderfysiotherapeut zal door middel van een PCM (plagiocephalometrie) meting de ernst van de afplatting meten. Zo wordt er gekeken of er vooruitgang of achteruitgang is, en of eventuele verdere behandeling nodig is.

    • Mimos Kussen Het Mimos Kussen is een medisch bewezen behandeling ter preventie en behandeling van afplatting van het babyhoofdje. Het kussen bevordert de natuurlijke vorming door de druk op het hoofdje van je baby te verlichten. Het Mimos Kussen bevat meerdere veiligheidscertificaten en wordt wereldwijd aanbevolen door artsen en kinderfysiotherapeuten.

    • Redressiehelm

    Als de ernst van de afplatting groot is volgens de kinderfysiotherapeut en het maar niet afneemt, kan een redressiehelm worden aanbevolen. Dit is de helm die de vorm van de schedel corrigeert en de schedel dwingt weer in de goede vorm door te groeien. Zo´n helmpje draagt je baby dan 13 uur per dag gedurende 4 tot 6 maanden. De beslissing om hiervoor te kiezen, maar je als ouder uiteindelijk zelf. Laat je wel goed informeren over de voor- en nadelen van een redressiehelm door je kinderarts en de kinderfysiotherapeut.

    Hoe gaat het jou af met het voorkomen van een afgeplat hoofdje? Heeft jouw baby een voorkeurshouding, of heeft hij geen problemen met het afwisselen van slaaphoudingen? Deel eventuele tips in een reactie!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard