Wat zijn de risico's tijdens mijn zwangerschap?
Wanneer je besmet raakt met Listeriose kan je daar weinig van merken. Je kunt last krijgen van griepachtige verschijnselen, zoals koorts, spierpijn, maagdarmklachten zoals misselijkheid en diarree. De gevolgen daarentegen kunnen groot zijn. Listeriose kan, vooral in de tweede helft van de zwangerschap, leiden tot het overlijden van het kind en vroeggeboorte. Bij pasgeborenen verloopt listeriose ernstig en soms dodelijk. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting vrij klein. Daarom is er geen reden voor paniek als er per ongeluk een ‘fout’ kaasje is gegeten.
Lees ook:
Wat mag ik eten?Wat zijn de risico's voor mijn ongeboren kindje?
Volgens het RIVM heeft het ongeboren kind een verhoogde kans op ernstig beloop. Infectie bij zwangeren, met name in de tweede helft van de zwangerschap, kan leiden tot het overlijden van het kind voor de geboorte in de baarmoeder en vroeggeboorte. Pasgeborenen worden na besmetting in de baarmoeder vaak geconfronteerd met sepsis (early-onset disease). Dit is een bacteriële bloedvergiftiging. Het aantal sterfgevallen van klinische gevallen is in het algemeen hoog (19-35%) en vooral bij te vroeg geboren baby's erg hoog.
Wat zijn de risico's voor mijn pasgeboren kindje?
Pasgeborenen, bij wie het immuunsysteem zich nog niet is ontwikkeld, hebben een verhoogde kans op een ernstig beloop. Wanneer het kind tijdens de geboorte of na de geboorte besmet raakt, is er een grote kans op een presenteert het zich meestal met een meningo-encefalitis (late-onset-disease). Dit is een hersenontsteking.
Lees ook:
MiskraamKan ik een infectie voorkomen?
De listeria-bacterie is niet bestand tegen verhitten, drogen en zuren. Listeria kan van nature voorkomen in rauwe producten, zoals melk, kaas, vis en schelpdieren, kip en rauw vlees, groente en fruit. Zorg ervoor dat alle zuivelproducten gemaakt zijn met gepasteuriseerde melk en er geen schimmels inzitten. Bak vis en schelpdieren, kip en vlees door en door. Was je groente en fruit grondig wanneer je dit rauw eet. De aarde die erop zit kan kattenpoep bevatten. Het beste is om de groente ook te koken of te bakken. Let hierbij ook op kruisbesmetting, dus leg je bereide voeding niet op een vieze snijplank of in de buurt van rauw vlees of ongewassen groente
Lees ook:
Recepten per week