Belang van samen spelen
Samen spelen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Met spelen ontwikkelt je kindje onder andere motorische vaardigheden, maar door dit samen te doen komen daar ook sociale vaardigheden bij. Zo leert je kindje op zijn beurt wachten, samen delen, rekening te houden met anderen, accepteren van leiderschap van anderen, onderlinge problemen oplossen, omgaan met boosheid, en omgaan met verliezen of winnen. Dat klinkt allemaal als muziek in de oren, maar samen leren delen gaat onder kindjes niet altijd zonder obstakels. De meeste kinderen moet samen spelen écht leren.
Lees ook:
6 tips als je kind niet wilt delenWanneer samen spelen?
Kinderen tot twee jaar zijn vooral met zichzelf bezig tijdens het spelen. Ze kunnen gerust spelen met een ander kindje in het bijzijn, maar zijn dan vooral náást elkaar aan het spelen, niet met elkaar. Ze kunnen zich nog niet goed in een andere kind verplaatsen, daarom pakken kinderen onder de twee nog gerust speeltjes van elkaar af.
Geleidelijk aan gaat je kindje bewuster worden en meer rekening houden met het kindje waarmee hij speelt. Vanaf een jaar of drie kunnen kindjes vaak al vriendjes maken en samen spelletjes verzinnen. De vraag op deze leeftijd is echter nog maar wie bepaalt wat er gaat gebeuren, want vaak is er op deze leeftijd een volger en een leider. Daarnaast vinden kindjes vanaf 3 jaar het ook nog best moeilijk als een ander kindje zijn speeltje afpakt, waardoor samen spelen met conflicten gepaard kan gaan. Af en toe ruzie of geschreeuw hoort er dan ook bij in deze fase.
Lees ook:
Het opvoeden en straffen van je peuter, hoe pak je dat aan?Wanneer je kindje 4 jaar oud is zal je kindje zich al veel beter kunnen verplaatsen in de ander, waardoor samen spelen al vaak ontzettend goed gaat. Dat is maar goed ook, want op deze leeftijd gaat je kindje naar de basisschool, waar hij deze sociale vaardigheden hard nodig gaat hebben.
Tips voor een geslaagd speelafspraakje
- Grijp zo min mogelijk in: Op jongere leeftijd zal je veel meer in moeten grijpen, maar dit zal steeds minder worden. Je zult merken dat je kindje steeds beter alleen met zijn vriendjes conflicten kan oplossen. Kijk het even aan en wacht het even af als je kindje een probleem heeft met een vriendje: als het echt niet lukt en dikke ruzie wordt, kan je altijd nog ingrijpen en bemiddelen.
- Speel mee: Is je kindje nog te klein om alleen met andere kinderen te blijven, speel dan gerust lekker mee. Dat vindt je kindje hartstikke leuk en geeft hem een vertrouwd gevoel. Doe dit als je kindje met vriendjes is, of gewoon als jullie met zijn tweetjes zijn. Zo kun je je kindje actief sociale vaardigheden aanleren en vertellen wat wel en niet leuk is tijdens het samen spelen.
- Help je kindje op weg: Is je kindje wat verlegen? Dan kan je hem een handje helpen wanneer er een vriendje over de vloer komt. Dit kun je doen door initiatieven voor te stellen voor spelletjes die je kindje samen kan doen met zijn vriendje/vriendinnetje, en er even bij te blijven zitten.
- Geef complimentjes: Zie je dat je kindje ontzettend lief aan het delen is en aan het samen spelen? Deel dan gerust complimentjes uit! Of wanneer je kindje met een vriendje een onderling probleem heeft opgelost.
- Nee zeggen mag: Wil je kindje niet met zijn vriendje spelen, of het vriendje niet met jouw kind? Dan moet dat ook kunnen. Zo leert je kindje ook dat zijn ‘nee’ ook telt, en de ‘nee’ van andere personen. Vaak vind je het als ouder erger als een kindje niet wilt spelen of delen met jouw kind, dan dat je kleine dat zelf vindt.
Lees ook:
7 manieren om dankbaarheid bij je kind te vergrotenLees ook:
Reden voor driftbuien bij je peuter en tips om ermee om te gaan