Wat eet een baby van 6 maanden?
Na de oefenhapjes die je baby heeft gekregen tussen de 4 en 6 maanden, mag je baby nu steeds vaker vast voedsel gaan eten en met meer structuur. Je kindje mag dan eigenlijk alles eten wat jij ook eet, natuurlijk in puréevorm indien nodig. Voor de meeste baby’s zullen dat groentes, fruit, aardappel, pasta, brood, beleg en ei zijn, maar er zijn ouders die hun baby ook al vlees of vis beginnen te geven. Tussen de 6 en 8 maanden laat je vast voedsel steeds meer deel uitmaken van het vaste voedingspatroon, zodat met 12 maanden je kind met de pot mee kan eten. Na de eerste verjaardag heeft je kind echter ook nog volop borstvoeding of flesvoeding nodig.
Lees ook:
Hoe laat ik mijn baby wennen aan het eten van vaste voeding?Je kindje kan vanaf de 6 maanden echt kleine maaltijden gaan eten. Maar geef je baby vooral de tijd om de wat grotere hoeveelheden te wennen: het bordje hoeft echt niet iedere keer volledig op, dat komt vanzelf. Zolang je baby daarnaast ook maar genoeg moedermelk of opvolgmelk drinkt en niet hongerig overkomt.
Voedingsschema baby 6 maanden
Zo ziet een doorsnee voedingsschema eruit voor een baby van 6 maanden:
- Vaste voeding: 1 tot 2 keer per dag, bijvoorbeeld geprakte groente, pap, fruit, rijst, pasta, aardappel, of brood. Natuurlijk kan je ook verschillende dingen mixen in een prakje.
- Flesvoeding: 4 tot 6 flesvoedingen per dag met opvolgmelk, per voeding 150-200 ml.
- Borstvoeding: je voedt je baby het beste op verzoek. Zolang hij circa 6 natte luiers per dag heeft en vrolijk is en goed groeit, drinkt je baby genoeg.
Dagmenu voor een baby van 6 maanden
Zo kun je de bovenstaande maaltijden verdelen over de dag:
- Ontbijt: Flesvoeding, of borstvoeding op verzoek, met een beetje water of thee en eventueel een stukje boterham met pindakaas of margarine, of pap
- Tussendoor: Flesvoeding, of borstvoeding op verzoek, plus fruithapje of prakje
- Lunch: Flesvoeding of borstvoeding op verzoek, plus een beetje water of lauwwarme thee
- Avondeten: Flesvoeding of borstvoeding, plus een groentehapje van bijvoorbeeld geprakte groente als broccoli of pompoen, met bijvoorbeeld geprakte rijst, pasta of aardappel
- Voor het slapen: Flesvoeding of borstvoeding
Lees ook:
Welk brood is goed voor je kindje?Niet heel erg veel dus wat een kindje van 6 maanden eet aan vaste voeding op een dag! Het zijn echt nog maar twee echte eetmomentjes met prakjes. Borst- of flesvoeding is nog de belangrijkste voeding.
Wat mag een baby van 6 maanden wel en niet eten en drinken?
Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals:
- Groenten als broccoli, spinazie, pompoen, andijvie, bietjes, avocado, en sla
- Fruit als banaan, mango, perzik, appel, peer, abrikoos, meloen en papaya
- Ongezoete pap
- Pasta, rijst, brood, en aardappel
- Goed gekookte of gebakken vette vis als zalm, of vlees en kip, zolang het goed doorbakken of gekookt is.
- Thee en water. Je kindje mag lauwwarme thee drinken, zonder suiker, bijvoorbeeld kamille thee, muntthee of jasmijnthee. Hij mag dit zelf drinken uit een beker als hij al rechtop kan zitten
- Pindakaas (ongezout, 100%) en eieren, om een allergie op latere leeftijd te voorkomen. Een eitje kan je haast overal in verwerken, en pindakaas is erg geliefd op een volkoren boterham
Een baby van 6 maanden mag dit nog niet eten en drinken:
- Suiker en zoete etenswaren, zoals toetjes, zoete zuiveldranken, zoete koekjes, zoete pap of zoete thee is nog niet geschikt voor je baby. Daarnaast kan een baby gaan wennen aan de zoete smaak en voeding gaan weigeren wat geen suiker heeft
- Kaas en smeerkaas. Hierin zit te veel verzadigd vet en zout voor een baby van 6 maanden. Überhaupt kun je beter wachten met het aanbieden van koeienmelk en zuivelproducten tot 1 jaar.
- Smeerleverworst. Hierin zit te veel vitamine A, wat schadelijk kan zijn voor je baby. Je kind kan dit pas eten als hij 4 jaar oud is.
- Rauwe vis of rauw vlees. Dus ook producten als filet americáin of ossenworst
- Anijs- en venkel(thee). Hierin zit de stof estrogol, wat schadelijk kan zijn.
- Te kleine etenswaren, vanwege verstikkingsgevaar, zoals druiven, blauwe bessen en erwtjes. Je kunt ze natuurlijk wel verwerken in een prakje.
- Honing, vanwege het risico op infantiel botulisme
Rapley methode
Je kunt je baby natuurlijk zijn hapjes geven met een lepeltje of vork, maar je kunt ook de Rapley methode proberen. Hierbij laat je je baby zo veel mogelijk zijn groente, fruit en brood uit zijn handjes eten. Zo raakt een baby vertrouwd met het eten, en oefent hij ook gelijk zijn motoriek door zelf het eten naar zijn mond te brengen. Ook leert je kindje smaken te onderscheiden, doordat het met niks anders gemengd is. Een kliederboel zal het waarschijnlijk wel worden!
Lees ook:
Waarom kliederen goed is voor de ontwikkeling van je kindjeHet is belangrijk voor deze methode dat je baby al zelfstandig rechtop kan zitten. Natuurlijk mag het eten ook niet te klein gesneden zijn in verband met verstikkingsgevaar. Blijf er ook altijd bij zitten om op te letten.