Wanneer jouw kind voor langere tijd stevig rechtop kan zitten, mag het mee op de fiets. Gemiddeld is dat bij een leeftijd van 9 maanden tot 1 jaar. Dan zijn de nek- en rugspieren van je kind namelijk sterk genoeg en bestand tegen het gehobbel op de fiets. Wil je je baby toch al eerder meenemen op de fiets? Gebruik dan een autostoeltje dat je met speciale beugels achterop je fiets bevestigt, of ga voor een bakfiets.
Bakfiets
Een andere manier om met je kindje op pad te gaan op de fiets is met een bakfiets Een bakfiets is ideaal als je meerdere kinderen hebt die je tegelijk wilt meenemen op de fiets, of als je naast je kinderen ook een hoop boodschappen moet meenemen. En natuurlijk is een uitje op de bakfiets voor kinderen ook helemaal het einde! Zij hebben al het overzicht over wat er gebeurt onderweg zo voorop in de bakfiets. Volgens de ADAC is een bakfiets de veiligste manier om kinderen op te fiets te vervoeren. Het is gemakkelijk te besturen, en een bakfiets is watervast en slagvast.
Kenmerken en veiligheid van een fietszitje
Het ene fietszitje is het andere niet en allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en specificaties. Het allerbelangrijkste kenmerk is natuurlijk de veiligheid en dat is ook de reden dat er zeer strenge veiligheidsnormen zijn ontwikkeld. Je herkent deze standaard aan het EN 14344 keurmerk. Dit keurmerk staat vermeld op het fietszitje. Het kan op een sticker staan, of in het kunststof gedrukt en het staat in de handleiding vermeld. Vind je dit keurmerk niet terug? Laat het zitje dan links liggen en zoek verder naar een ander exemplaar.
Draagvermogen en gewicht
Bij de omschrijving van fietszitjes wordt vaak gesproken over leeftijd en gewicht. Het is belangrijk te weten dat de leeftijd altijd een indicatie is, het gewicht is leidend. Het draagvermogen van een fietszitje bepaalt hoe zwaar je kindje mag zijn om nog veilig in het zitje vervoerd te kunnen worden. Er zijn zitjes voor kinderen tot maximaal 15 kilo en zitjes voor kinderen die maximaal 22 kilo wegen. Dan zijn er ook nog de zogenaamde junior modellen waar kinderen tot maximaal 35 kilo op vervoerd kunnen worden. Deze zijn echt uitsluitend bedoeld voor grotere kinderen die volledig zelfstandig achterop kunnen zitten en zijn geenszins een alternatief voor een achterzitje.
Voetsteunen en spaakafscherming
Volgens landelijke cijfers belanden jaarlijks zo’n 3.000 kinderen in het ziekenhuis doordat ze met hun voet tussen de spaken zijn gekomen. Terwijl dit zo eenvoudig te voorkomen is! Let er bij de aanschaf van een achterzitje op of het fietszitje is uitgerust met geïntegreerde spaakafscherming. Dit herken je aan een brede plaat van stevig kunststof tussen de voetsteunen en het wiel. In een voorzitje zit je kindje hoger en is er minder risico op ongevallen maar zorg er desondanks altijd voor dat je de voetjes met de riempjes vastzet in de voetsteunen.
Veiligheidsgordel
Een veilig fietszitje is uiteraard uitgerust met een gordelsysteem waarmee je je kind veilig vastzet. Wanneer een fietszitje een zogenaamd ‘lichaamsomsluitend’ ontwerp heeft, volstaat een driepuntsgordel. Een lichaamsomsluitend ontwerp kenmerkt zich door hogere zijkanten (zg. armleuningen). Een driepuntsgordel is een voordeel voor jou als ouder/verzorger, want eenvoudiger te bedienen. Wanneer een fietszitje een meer open ontwerp heeft, is een vijfpuntsgordel een must. Dan bestaat er ook nog een gordelsysteem dat je in de rugleuning sluit. Deze gordels zijn van stevig voorgevormd materiaal en zorgen ervoor dat je kind rechtop blijft zitten, ook wanneer het in slaap valt.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met bakfiets.nl