Ontdekken
Baby’s van vier maanden zijn echte ontdekkers. Alles wat binnen hun bereik komt, willen ze onderzoeken. Met hun handjes, hun mond of hun hele lijf. Als je kinderen een babyboekje geeft, reageren ze vaak enthousiast. Ze pakken het vast, zwaaien ermee rond, stoppen het in hun mond. Daarom zijn stoffen boekjes of badboekjes voor deze leeftijd geschikt. Ze kunnen zich er niet aan bezeren en je maakt ze zo weer schoon, onder de kraan of in de wasmachine.
Lees ook:
Je baby luistertDierengeluiden
Het voorleesmoment, bijvoorbeeld na het verschonen of de voeding, is een gezellig moment van de dag. Je kunt je kindje uitdagen met een babyboekje. Vertel wat je ziet in het boekje, praat of zing een liedje. Staan er dieren in het boekje, dan kun je er dierengeluiden bij maken op verschillende tonen, laag of hoog. Of verzin er een bewegingsspelletje bij: het muisje trippelt langs je arm omhoog, het vogeltje slaat zijn vleugels uit. Je kindje zal het boekje proberen aan te raken of te pakken. Dat mag. De baby is de baas, jij volgt. Gooit je kindje een boekje op de grond, dan raap jij het weer op en krijg je een spelletje. Of je kunt kiekeboe spelen en je gezicht verstoppen achter het boek. Succes verzekerd.
Eerste woordjes
Als je kindje ouder wordt, zal het aandachtiger met het boekje bezig zijn. Zo rond een maand of negen begrijpen kinderen wat een boek is. Ze bekijken de tekeningen, raken die aan met hun hand, reageren met geluid, of zullen zelf bladzijden omslaan. Kartonnen boekjes zijn daarvoor heel geschikt. Die zijn makkelijk te hanteren en gaan niet zo snel kapot. Vanaf twaalf maanden worden de geluiden die je kindje maakt steeds duidelijker. Het imiteert klanken en heeft vaak al eigen woordjes voor mensen en dingen die het kent. Na de eerste woordjes groeit de woordenschat in het tweede levensjaar enorm snel door.
Lees ook:
Lezen is plezier voor tweePositief contact
De taalontwikkeling is volop in ontwikkeling, dus blijf je kindje daarin ondersteunen. Praat tegen je baby, vertel in korte zinnen over de dieren en voorwerpen die je tegenkomt. Luister naar de geluidjes of woorden die het maakt en blijf voortdurend in contact. Hoe vaker je kindje contact zoekt en jij daar positief op reageert, hoe vaker het contact zal maken. Die momenten van interactie zijn ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling, maar ook voor de hechting en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kindje voelt zich gehoord en veilig.
Eigen boekenplank
Van boeken heb je lang plezier, dat geldt ook voor baby- en kartonboekjes. Knisper, bad- of kartonboekjes waar je kindje met vier maanden mee speelt, ziet het straks als echt boek. Het raakt vertrouwd met de plaatjes, leert karakters als Kikker of Nijntje kennen. Tot en met de dreumesleeftijd blijft het leuk om zo’n vertrouwd boekje af en toe eens op te pakken of samen te lezen. Een goed idee dus om alvast een boekenplank voor je kindje in te richten, waarop je alle boekjes bewaart en die je steeds kunt aanvullen met nieuwe boeken.
Lees ook:
Kijken, luisteren en ontdekken met babyboekjesVoorleestips voor baby’s en jonge kinderen in alle leeftijden vind je op: www.boekstart.nl/alle-tips/voorleestips
Wil je zien hoe andere ouders het voorlezen aanpakken? Op de Groeimeter vind je leuke korte filmpjes.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boekstart