Wat is een vaginale schimmelinfectie?
Van nature zijn er altijd schimmels en bacteriën in je vagina aanwezig, die normaal gesproken in balans zijn. Als dit evenwicht verstoord is, doordat bepaalde schimmels de overhand krijgen, ontstaat er een vaginale schimmelinfectie. Dit wordt ook wel een candida-infectie genoemd. Dat kan zorgen voor bepaalde ongemakken in en rondom je vagina. Helaas heb je tijdens de zwangerschap iets meer kans op zo’n infectie. Een vaginale schimmelinfectie is niet seksueel overdraagbaar en is niet besmettelijk.
Vaginale schimmelinfectie en zwanger: symptomen
De symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn niet altijd even duidelijk. Bij onderstaande symptomen kan het zijn dat je een infectie hebt. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts:
- Pijn tijdens het plassen
- Pijn tijdens het vrijen
- Branderige vagina en schaamlippen
- Terugkerende blaasontsteking
- Pijnlijke vagina
- Rode vagina
- Afscheiding die lijkt op yoghurt
- Grijze afscheiding
- Geel-groene afscheiding die niet fris ruikt
- Jeukende vagina en schaamlippen
Lees ook:
Blaasontsteking tijdens de zwangerschapOorzaak van vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap
Het kan per vrouw verschillen waarom je een vagina schimmelinfectie krijgt. Tijdens de zwangerschap ben je vaak gevoeliger voor zo’n infectie onder invloed van zwangerschapshormonen. Sommige hormonen zorgen namelijk voor een lagere zuurgraad in je vagina. Hierdoor kunnen schimmels en bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. En kan het evenwicht gemakkelijk verstoord worden. Ook heb je tijdens de zwangerschap vaak een verminderde afweer, waardoor schimmelinfecties sneller kunnen groeien. Het kan ook door de volgende oorzaken komen:
- Je slikt antibiotica, waardoor sommige bacteriën in je vagina gedood worden en zo het natuurlijke evenwicht verstoord kan raken.
- Je slikt bepaalde medicijnen die de kans op een schimmelinfectie vergroten.
- Je bloedsuikerspiegel is ontregeld door bijvoorbeeld diabetes, waardoor de zuurgraad in je vagina verandert.
Bezorgd over een vaginale schimmelinfectie?
Gelukkig gaat een vagina schimmelinfectie, in de meeste gevallen, na een paar weken vanzelf weer over. Vaak kan je vagina zelf de balans weer herstellen. Hierdoor is het vaak onnodig de schimmelinfectie gelijk te behandelen. Het is ook niet gevaarlijk voor je eigen gezondheid of voor je baby. Wel kan het erg vervelend zijn.
Lees ook:
De inwendige echoZwangeren die rond de bevalling een vaginale schimmelinfectie hebben, zouden wel een gistinfectie kunnen doorgeven aan hun baby. Dit resulteert dan in spruw bij de baby, wat behandeld moet worden. Krijg je dus een vaginale schimmelinfectie later in de zwangerschap, neem dan altijd contact op met je huisarts of verloskundige.
Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen
Een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap is niet helemaal te voorkomen. Puur door de hormonale veranderingen en verminderde weerstand. Met de volgende tips kan je de kans op een infectie echter wel verkleinen:
- Was je vagina niet met zeep. Niet met normale zeep, niet met speciale vaginale zeep en niet met vaginale spoelingen. Dit verstoort namelijk de zuurgraad in je vagina, terwijl je vagina zich prima zelf kan reinigen. Enkel wassen van de buitenkant met water is genoeg.
- Gebruik katoenen ondergoed. Hierdoor zal je minder zweten dan met synthetische stoffen, waardoor schimmels minder snel zullen groeien.
- Gebruik neutraal, ongeparfumeerd wasmiddel voor je ondergoed.
- Vermijd stress en zoek ontspanning op. Stress vermindert namelijk je weerstand, wat de kans op een infectie vergroot.
- Probeer niet te vrijen met een droge vagina, want dan kan je vaginale slijmvlies geïrriteerd raken.
Lees ook:
Uitscheuren tijdens de bevallingSchimmelinfectie behandelen
Als de klachten van de vaginale schimmelinfectie erg hinderlijk worden, kan je contact opnemen met je huisarts. Als het nodig is kan je huisarts medicatie voorschrijven zoals vaginale crème, een capsule of vaginale tabletten.
De meest gebruikte middelen bevatten miconazol of clotrimazol. Het gebruik van miconazol (Daktarin ® of Dermacure ®) en clotrimazol (Canesten ®) tijdens de zwangerschap is goed onderzocht en deze mogen gebruikt worden. Deze middelen kun je bij de drogist of apotheek kopen. Overleg dit wel met je huisarts en gebruik zoals het in de bijsluiter staat. Doordat de medicatie vaginaal wordt ingebracht, komt er minder van het medicijn in je bloed dan wanneer je een tablet slikt. Zo kan er ook minder van het medicijn bij de baby komen. Blijven de klachten terugkomen? Bespreek dit dan met je huisarts.
Het onderdeel ‘Schimmelinfectie behandelen‘ is geschreven door Moeders van Morgen. Dit is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.
Lees ook:
De gynaecoloog tijdens de zwangerschap en bevallingAlles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!