1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    TOG-waarde: waar moet je op letten?

    Gepubliceerd op: 11-2-2017Bewerkt op: 10-1-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-2-2017Bewerkt op: 10-1-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je hebt het vast wel eens zien staan op het labeltje van de lievelingsdeken of slaapzak van je kindje: TOG-waarde. Deze warmtegraadmeter vind je in textielproducten en is erg belangrijk voor de slaapveiligheid van je kleine kanjer. Maar hoe werkt het precies? Om het voor jou als (aanstaande) ouder wat makkelijker te maken, zetten we alles wat je moet weten over TOG op een rijtje.

    Wat is TOG-waarde?

    De afkorting TOG staat voor ‘Thermal Overall Grade’ en is een maat die aangeeft in hoeverre bedtextiel en kleding lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe meer warmte het product vasthoudt en hoe lager de TOG-waarde, hoe minder warmte het product bij zich blijft dragen. Gebruik TOG om te bepalen of jij je kindje op de juiste temperatuur inpakt. De aanbevolen TOG-waarde is gebaseerd op de binnentemperatuur en ligt tussen de 0.0 en 4.0.

    Niet te warm, niet te koud

    Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat baby’s erg gevoelig zijn voor oververhitting. Controleer daarom altijd of de combinatie van babytextielproducten de TOG-waarde heeft die aansluit bij de binnentemperatuur. Maar vergeet niet: als ouder voel je het beste of je kindje te warm of te koud is. Voel even aan het nekje en aan de voetjes om er zeker van te zijn dat je kindje zich prettig voelt. En onthoud: liever iets te koud dan te warm.

    Meten is weten

    Meet de binnentemperatuur en bepaal via de onderstaande tabel welke TOG-waarde van toepassing is. Zo ben je er zeker van dat je kindje het in elke situatie lekker (maar niet te) warm heeft. Denk er wel om dat TOG slechts een hulpmiddel is; als ouder controleer je of je kindje het aangenaam heeft. Voelt je kindje klam aan? Dan is het te warm en kun je een laagje uitdoen.

    Tegenwoordig geven bijna alle fabrikanten van babytextielproducten een TOG-waarde mee aan hun product. Deze waarde is veelal te vinden op het labeltje van dekens, slaapzakken, lakens, voetenzakken, inbakerdoeken en kleding. Om een goede balans te vinden tel je de TOG-waarde van babykleding en -textiel bij elkaar op.

    Bijvoorbeeld: Romper van 0.5 TOG + laken van 0.2 TOG + katoenen deken van 1.1 TOG = 1.8 TOG.

    Binnentemperatuur - aanbevolen TOG-waarde - nodig
    23-24 graden Celsius - 1.0 of lager - alleen luier
    20-22 graden Celsius - 1.3 - 2.0 - luier, romper, deken
    16-19 graden Celsius - 2.3 - 2.5 en maximaal 4.0 - luier, romper, slaapzak, deken
    (mag tot een maximum van 4.0 TOG aangevuld worden indien je kindje het koud heeft).

    5 extra (TOG-)slaaptips

    Hieronder nog enkele tips voor correct gebruik van babytextielproducten:

    1. Maak het babyledikant kort op
    Zorg dat je het onderste deel van het bedje opmaakt en dat de voetjes van je kindje net niet het voeteneind raken. Hiermee voorkom je dat je kindje met zijn gezichtje onder het beddengoed komt.

    2. Houd rekening met de basis-slaapkleding
    Een romper + slaappakje zijn samen ongeveer 1.0 TOG. Vergeet dit niet bij de overige textielproducten op te tellen om zo tot de geschikte TOG-waarde te komen.

    3. Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed
    Bij gebruik van een dekbed wordt de kans dat het gezichtje onder het beddengoed komt vergroot.

    4. Vouw geen dekens of lakens dubbel
    Als je een deken of laken dubbelvouwt, verdubbelt de TOG-waarde automatisch. Hierdoor wordt het gauw te warm voor je kindje.

    5. Kies voor losse laagjes
    Losse laagjes met een lage TOG-waarde kun je beter combineren per seizoen. Een warme teddy-deken kun je in zomer bijvoorbeeld beter niet gebruiken. Losse laagjes zorgen voor meer combinatiemogelijkheden.

    Bron: Puckababy
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard