Klachten
De volgende klachten kunnen ontstaan:
- pijn in de onderrug
- pijn in de liezen en benen
- pijn in het SI gewricht
- moeite met opstaan uit stoel
- moeite met omdraaien in bed
- pijn bij lang zitten
- pijn bij lang staan
- pijn in de stuit
- moeite met plassen
- moeite met plas ophouden
- moeite met defeceren (poepen) door harde ontlasting
- ontstaan van spataderen in benen
- ontstaan van spataderen op de schaamlippen
- drukkend gevoel in de bekkenbodem
- minder goed kunnen sporten
- en andere klachten.
Disbalans
Als je een van deze klachten hebt, is er mogelijk een disbalans tussen de verschillende spieren in de buik, bekken, bekkenbodem, rug- en billen. Ga niet alleen op kracht trainen. Ook ontspannen is erg belangrijk voor de bekken en bekkenbodem. Te veel spanning in de bekkenbodem kan stuitklachten, moeite met plassen en poepen, maar ook bekkenklachten veroorzaken.
Ook is het goed om na te gaan hoe je belasting in je dagelijkse leven is. Doseren tijdens de zwangerschap is erg belangrijk.
Houd je ondanks de leefregels klachten, neem dan contact op met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij kan in kaart brengen waardoor de klachten ontstaan en wat je er zelf aan kunt doen.
Ook wanneer de zwangerschap probleemloos verloopt, is het zinvol stil te staan bij een juiste belasting. Ook voor jou is het zeker van belang dat je de bekkenbodem in goede conditie houdt, net als je algehele conditie.
Conditie van de bekkenbodem
Een goede algehele conditie is belangrijk tijdens de zwangerschap. Hoe fitter je bent, des te kleiner de kans op klachten tijdens de zwangerschap en des te vlotter het herstel na de bevalling. De bekkenbodem speelt tijdens de zwangerschap en bevalling een bijzondere rol. Het is daarom zeker zinvol om deze spieren regelmatig te trainen door middel van bekkenbodemoefeningen.
Je houdt de spieren in conditie en verkleint daarmee de kans op klachten in het bekken en bekkenbodemgebied. Op deze manier zorg je voor een vlot herstel na de bevalling. Door tijdens de zwangerschap regelmatig bekkenbodemoefeningen te blijven doen, verklein je de kans op klachten in de toekomst.
Belangrijk om te onthouden
- Door dagelijks bekkenbodemoefeningen te doen kun je de bekkenbodemfunctie verbeteren en de conditie op peil houden. Maar ook ontspannen van de bekkenbodemspier is erg belangrijk.
- Door een juist gebruik van de bekkenbodem-, onderbuik- en rugspieren tijdens dagelijkse activiteiten als tillen, staan, lopen, gaan zitten en sporten verminder je de kans op bekkenbodemklachten, bekkenklachten en rugklachten.
- Span je bekkenbodemspieren aan bij buikdrukverhogende momenten als niezen, lachen en bij springen en tillen. Als je dit een tijd volhoudt, dan wordt het een automatisme.
- Houd de adem niet vast tijdens inspanning maar adem rustig door.
- Zorg voor een goede stoelgang door voldoende te drinken en voldoende vezelrijk te eten. Dit voorkomt persen tijdens de ontlasting en daarmee druk op de bekkenbodem. Op http://www.vezeltest.info vind je een test die je een idee geeft of je voldoende vezels binnenkrijgt.
- Voorkom overgewicht en daarmee extra druk op de bekkenbodem.
Twijfel je of je de bekkenbodem goed aanspant en ontspant, vraag het gerust na bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.