Een groeiend kind vergt aangepaste veiligheidsmaatregelen in huis
Naarmate je peuter groeit, veranderen zijn fysieke vaardigheden en nieuwsgierigheid. Dit betekent dat je als ouder extra aandacht moet besteden aan de veiligheid in huis. Wat eerder veilig leek, kan nu een potentieel gevaar vormen voor je peuter. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de ontwikkelingsfase waarin je kind zich bevindt en dienovereenkomstig aanpassingen te maken in de veiligheidsmaatregelen in huis.
Je peuters ontwikkeling en veiligheid in huis
Peuters ontwikkelen verschillende fysieke vaardigheden, zoals kruipen, lopen, klimmen en grijpen. Deze nieuwe vaardigheden vergroten hun mobiliteit en nieuwsgierigheid, wat kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties. Dit zijn enige ontwikkelingen in je peuters fysieke ontwikkeling die het nodig maken je huis nog eens goed te checken op veiligheid:
- Mobiliteit: Op de leeftijd van 2 jaar kunnen peuters stevig lopen en beginnen ze hun omgeving actief te verkennen. Dit betekent dat ze in staat zijn om hogere objecten te bereiken en te klimmen op meubels of trappen.
- Grijp- en trekvaardigheden: Peuters van 2 jaar zijn in staat om kleine voorwerpen op te pakken en te grijpen. Ze kunnen ook aan touwtjes trekken en laden openen. Dit kan leiden tot het bereiken van potentieel gevaarlijke voorwerpen of het veroorzaken van ongevallen.
- Zintuiglijke nieuwsgierigheid: Peuters van deze leeftijd gebruiken hun zintuigen actief om de wereld om hen heen te verkennen. Ze willen dingen proeven, aanraken, ruiken en horen. Dit kan ertoe leiden dat ze potentieel schadelijke stoffen of voorwerpen in hun mond stoppen.
- Bewustzijn van gevaar: Hoewel peuters nog steeds beperkt begrip hebben van gevaar, beginnen ze te leren wat "nee" betekent en kunnen ze enigszins worden gewaarschuwd voor potentieel gevaarlijke situaties. Ze hebben echter nog steeds constante supervisie en bescherming nodig.
Aanpassen voor een peuterproof huis
1. Beveiliging van deuren en trappen: Plaats traphekjes aan de boven- en onderkant van trappen om te voorkomen dat je peuter toegang krijgt tot de trap. Installeer kinderveilige sloten op kastdeuren en laden om te voorkomen dat je peuter toegang krijgt tot gevaarlijke voorwerpen of schoonmaakmiddelen. 2. Veilige elektrische voorzieningen: Plaats stopcontactbeschermers in ongebruikte stopcontacten om te voorkomen dat je peuter zijn vingers of voorwerpen erin steekt. Bundel loshangende snoeren en draden om struikelgevaar te voorkomen. 3. Veiligheid in de keuken: Plaats veiligheidssloten op keukenkastjes waarin scherpe voorwerpen, schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke stoffen worden bewaard. Houd hete pannen en gerechten buiten het bereik van je peuter en draai de steel van de pannen naar achteren om te voorkomen dat ze omvallen. 4. Bescherming tegen vallen en stoten Gebruik hoekbeschermers op scherpe randen van meubels om verwondingen door stoten te voorkomen. Beveilig zware meubels, zoals boekenkasten en tv's, zodat ze niet kunnen omvallen als je peuter eraan trekt of erop klimt. 5. Veilige slaapomgeving: Gebruik een stevig en goed passend matras in het ledikant of peuterbed van je kind en zorg ervoor dat er geen openingen zijn waarin hij of zij vast kan komen te zitten. Vermijd het gebruik van zachte kussens, dekens en knuffels in het ledikant om verstikkingsgevaar te voorkomen.