Wat is osteopathie?
Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Door zachte en gericht bewegingen kan een osteopaat een bewegingsbeperking mobiliseren en zo de klachten verminderen. In een tijd van zwangerschap is het essentieel dat het aanpassingsvermogen van de vrouw optimaal benut kan worden. De verweking is nodig voor het prepareren van het lichaam voor de bevalling; het bekken, de onderrug en de heupen hebben een groter bereik van aanpassing nodig tijdens de indaling en uitdrijvingsfase. Het is juist deze verweking die een mobiliteitsbeperking en een functiestoornis aan het licht kunnen brengen. Kon het lichaam zich eerst nog aanpassen, is dit soms niet meer mogelijk door de extra verweking.
Lees ook:
Wat is osteopathieOsteopathie bij zwangeren
Osteopaten zien veel zwangere vrouwen in hun praktijk. Uit Brits onderzoek blijkt dat de meest voorkomende klachten zijn: misselijkheid, maagzuur, tintelingen in de arm en hand (cts), verminderde stoelgang en natuurlijk rug- en bekkenpijn. Ook een pijnlijk stuitje komt veel voor. Behalve de groei van je kindje en de veranderingen bij jezelf moet het lichaam zich ook voorbereiden op de geboorte. Zo is het noodzakelijk dat het bindweefsel rondom onderrug en bekken losser wordt om de indaling en geboorte straks mogelijk te maken. Pijn en spanning in dit gebied is niet alleen hinderlijk, het staat dit proces ook in de weg.
Wat een osteopaat doet
Een osteopaat is deskundig in het beoordelen van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. De behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen. Lichamelijke spanning en bewegingsverlies kunnen juist tijdens een zwangerschap meer klachten geven omdat er veel van het aanpassingsvermogen van je lichaam wordt gevraagd. Ieder beperking wordt dan uitvergroot. Een osteopaat is getraind om de aanpassing en functies van het lichaam te herkennen en begrijpen.
Voor een goed inzicht in de situatie en u goed te kunnen helpen zal een osteopaat beginnen met een uitgebreid vraaggesprek. Ook kan het nuttig zijn om contact te hebben met uw verloskundige. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek. De bevindingen worden met u doorgesproken voor de behandeling begint.
Osteopathie tijdens de zwangerschap
De richtlijn zwangere vrouwen is geschreven voor osteopaten en beschrijft alle relevante facetten, de verschillende fases van de zwangerschap en de do’s and dont’s, want je kunt niet zomaar alles behandelen. In de 1e drie maanden is de osteopaat extra voorzichtig. Vanaf de 14e week kan het lichaam meer grondig worden onderzocht, rekening houdend met de lichamelijke veranderingen van de zwangere vrouw. Zo kan bijvoorbeeld een behandeling in ruglig onplezierig zijn vanaf de 24e week. En met sommige behandelvormen moet je zeer terughoudend zijn, zoals ‘kraken’ of manipuleren, of helemaal niet doen. Een osteopaat bespreekt met u wat hij van plan is te gaan doen.
De bevalling
Onderzoek heeft aangetoond dat de bevalling aanmerkelijk wordt bespoedigd na een osteopathische behandeling, dit geldt voor zowel voor de eerste bevalling als daaropvolgende.
Ook in de periode na de zwangerschap kunnen diverse lichamelijke klachten opspelen, m.n. rugklachten maar ook pijnlijke schouders of het rond het schouderblad. Niet zo gek eigenlijk als je je realiseert dat er opnieuw veel van je lichaam wordt gevraagd.
Voor de behandeling begint zal er een uitgebreid vraaggesprek plaatsvinden. Ook kan het voor de osteopaat nuttig zijn om in contact te staan met uw verloskundige. Daarna vindt het lichamelijk onderzoek plaats en de bevindingen worden met u besproken.
Lees ook:
Osteopathie bij pasgeborenen