1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Mijn kind heeft een denkbeeldig vriendje, is hij eenzaam?

    Gepubliceerd op: 3-22-2021Bewerkt op: 5-29-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-22-2021Bewerkt op: 5-29-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Merk je dat je kindje vaak in zichzelf praat tijdens het spelen? Dan kan het zomaar zijn dat hij een denkbeeldig vriendje heeft. Een denkbeeldig vriendje is gelukkig meestal geen reden tot zorgen en hoort vaak bij de leeftijd van je kind.

    Een denkbeeldig vriendje, is dat normaal?

    Als jouw kindje een denkbeeldig vriendje heeft, is hij lang niet de enige. Misschien zie je je kleine regelmatig met zijn denkbeeldige vriendje spelen, of misschien zegt hij zelfs dat zijn denkbeeldige vriendje aan tafel zit. Dat kan natuurlijk even schrikken zijn, want je wil natuurlijk niet dat dit een noodkreet is omdat je kindje eenzaam is. Gelukkig is een denkbeeldig vriendje meestal niks om je zorgen over te maken.

    Voor een peuter zijn namelijk fantasie en werkelijkheid nog even echt. Met een denkbeeldig vriendje is je kindje dus zijn fantasie naar buiten aan het brengen. Het wordt pas iets om op te letten als je kindje enkel en alleen denkbeeldige vriendjes heeft, en daarnaast contact met leeftijdsgenootjes mist.

    Waarom een denkbeeldig vriendje?

    Een denkbeeldig vriendje in het leven roepen door je kindje heeft de mogelijkheid de wereld om zich heen beter te begrijpen. Zo kan hij op zijn gemakje de regels en spelletjes van het dagelijks leven naspelen waardoor je kindje beter met bepaalde situaties om leert gaan. Op deze manier traint je kleine ook gelijk zijn sociale vaardigheden en taalvaardigheden! Ook kan een denkbeeldig vriendje je kind troost bieden en steun bieden in spannende of verdrietige tijden. Kijk er ook niet raar van op als je kindje zijn denkbeeldige vriendje ergens de schuld van geeft!

    Een denkbeeldig vriendje is normaal tot een leeftijd van ongeveer 6 jaar. tot deze leeftijd is het namelijk voor je kindje moeilijk om werkelijkheid en fantasie van elkaar te onderscheiden. Het zal ook in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen!

    Tips bij een denkbeeldig vriendje

    Weet je niet precies wat je met het denkbeeldige vriendje van je kindje aan moet? Deze tips kunnen je helpen.

    • Wijs het denkbeeldige maatje niet af. Voor je kindje is het denkbeeldige vriendje net zo echt als het echte vriendje, en door niet te zeggen dat hij niet bestaat doe je zijn fantasie niet af. Fantaseren is immers erg normaal in de ontwikkeling van je kind.
    • Behandel het denkbeeldige vriendje hetzelfde als je kind. Samen met het denkbeeldige vriendje opruimen na het spelen is daar een goed voorbeeld van.
    • Kijk of het denkbeeldige vriendje een bepaalde rol vervult. Komt het denkbeeldige vriendje vaak in het spel tijdens het spelen? Dan wil je kindje misschien gewoon gezelschap. Of is hij er vaak in het donker? Misschien wil je kindje gewoon een nachtlampje om zich niet bang te voelen.
    • Ga er een beetje in mee. Niks zo leuk voor je kindje als jij meegaat in zijn fantasie. Met samen spelen en doen alsof zijn denkbeeldige vriendje erbij is, doe je hem dus een grote lol.
    • Houd het wel een beetje in de gaten. Merk je dat het denkbeeldige vriendje het enige sociale ‘contact’ is dat je kindje heeft, of neemt je kindje het echt te serieus? Bespreek dit dan gerust met het consultatiebureau.

    Heeft jouw kind een denkbeeldig vriendje?

    Bron: NU.nl
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard