Je baby’s geur helpt in te spelen op baby’s ontwikkeling
Moeders weten alles het best, of tenminste, hun neuzen! Iedere mama weet dat het ruiken aan je baby een van de fijnste dingen is die er maar zijn, en het gebeurt haast instinctief. Voordat je het weet loop je de hele dag aan het hoofdje en in het nekje van je baby te snuffelen! Een onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Psychology heeft uitgewezen dat ruiken aan je baby niet alleen fijn is, maar dat moeders hiermee onbewust ook kunnen inspelen op de behoeftes van de baby, gebaseerd op zijn leeftijdsfase.
Het ruiken aan je baby doe je dus niet alleen voor je eigen genot, maar ook onbewust om op deze manier op een adequate manier in te kunnen spelen op de behoeftes van je kind.
Lees ook:
Babygeluiden: wat wil je baby ermee bereiken?Het onderzoek dat dit ondersteunt
Het onderzoek dat deze bevindingen heeft gemaakt, ging als volgt te werk. Er werden 164 Duitse moeders onderzocht, ieder kregen 1 lichaamsgeur te ruiken van hun eigen kind, en 4 lichaamsgeuren van andere kinderen met hetzelfde geslacht maar andere leeftijd. De lichaamsgeuren kwamen van rompertjes, t-shirts en andere kledingstukken waar de kinderen een nacht in hadden geslapen.
Moeders moesten vervolgens deze geuren classificeren op een schaal van 0 tot 6, voor de aangenaamheid en intensiteit van de geur. Ook moesten zij de voor iedere geur inschatten bij welke leeftijdscategorie het hoorde.
Resultaten
Twee van de drie moeders in het onderzoek hadden correcte antwoorden bij het toekennen van leeftijdscategorieën aan de verschillende lichaamsgeuren. Ook vonden moeders de geuren van kinderen uit een jonge leeftijdscategorie het fijnste om te ruiken, en naarmate de geuren van kinderen in de puberteit waren, was dit steeds minder fijn. Kinderen die meededen aan het onderzoek waren tussen de 0 en 18 jaar oud.
Dit wil zeggen dat moeders natuurlijk de geur van jonge kinderen en baby’s fijner en lekkerder vinden om te ruiken. Dit motiveert hen om actief een intieme band op te bouwen met een kindje, wat tijdens vroege baby- en kindertijd van een kindje erg belangrijk is. Naarmate het kind in de puberteit zou komen, zou deze urgentie tot binding afnemen, naarmate de geur van het kind minder aangenaam wordt voor de moeder. Dit is een normale ontwikkeling in de moeder-kind relatie tijdens de puberteit.
Lees ook:
Hechting tussen jou en je babyDe nut van de geur van je baby: in conclusie
Wat wil dit in samenvatting allemaal zeggen? Het onderzoek wilt hiermee zeggen dat doordat jij natuurlijk en instinctief de geur van jouw baby of jonge kind fijn vindt, je instinctief meer de drang hebt om actief een band op te bouwen en je kindje affectie te geven. En dit is van groot belang voor baby’s en jonge kinderen! De geur van je baby of kindje vergemakkelijkt dit dus.
Komt je kind in de puberteit? Dan is het waarschijnlijk dat de lichaamsgeur je minder aan zal staan, wat je de natuurlijke drang laat afnemen om je kindje dichtbij je te houden en affectie te geven. Dit is dan ook minder belangrijk in de puberteit, omdat het een periode van loskomen is van de ouders door het kind. Jouw verminderende voorkeur voor zijn geur ondersteunt dit.
Lees ook:
Eenkennigheid en verlatingsangstWaarom ruiken baby’s altijd zo lekker?
Het heeft een wetenschappelijke verklaring waarom baby’s altijd zo lekker ruiken! Dit heeft alles te maken met schattig zijn en overlevingskansen vergroten.
Schattig zijn en lekker ruiken is een biologische tactiek van je baby om aandacht en affectie te krijgen van iedereen om zich heen. Zo is hij er zeker van dat hij goed wordt verzorgd, want zelf kan hij dit nog niet. De verzorging die hij uitlokt door zijn schattigheid en lekkere geur bij zijn omgeving, heeft dus alles met zijn overlevingsinstinct te maken. Dit is simpelweg moeder natuur die dit slim heeft aangepakt voor baby’s!