Je huisdier als gezinslid
Een huisdier is voor velen als een volwaardig gezinslid, eigenlijk als een tweede kindje. Voor veel huisdieren is de nieuwe baby in huis niet erg gemakkelijk te verwerken, omdat zij nu de aandacht moeten gaan delen en dit nieuwe wezentje moeten leren kennen. Je wilt je huisdier natuurlijk niet té erg laten schrikken wanneer de baby geboren wordt en alle aandacht naar de baby gaat en niet meer naar het huisdier. Je kunt gelukkig wat dingen doen om je huisdier voor te bereiden op de komst van de baby.
Je huisdier voorbereiden op de baby
Je kunt je huisdier op verschillende manier voorbereiden op de komst van een klein mensje in huis. Met deze tips gaat dat helemaal lukken:
- Laat je huisdier geen dingen meer doen die ook niet mogen met de baby. Zo kan het wanneer de baby er is niet meer wenselijk zijn om je huisdier in de slaapkamer te laten of de hele dag door het huis te laten lopen. Begin dus op tijd met het aanleren van deze nieuwe regels aan je huisdier.
- Bouw de aandacht aan je huisdier een beetje af. Als je huisdier als een kind voor je is en hij gewend is altijd alle aandacht te krijgen, is het handig om dit een beetje af te bouwen. Je hoeft je huisdier geen liefde te ontnemen, maar het is belangrijk dat je huisdier zo niet schrikt wanneer hij de aandacht en tijd met jou moet delen!
- Laat je huisdier wennen aan nieuwe geuren geassocieerd met de baby. Zo kan het voor je huisdier vreemd zijn opeens zoveel nieuwe geuren in huis te ruiken van alle babylotion en zeep. Gebruik deze producten dus voor de geboorte ook een beetje bij jezelf zodat je huisdier er geen afgunst voor heeft als de baby er is.
- Geef je huisdier zijn eigen slaap- en rustplekje. Een mand, hok, krabpaal of ander plekje waar je huisdier zich even kan terugtrekken is heel belangrijk. Vooral als deze plek eerst jouw bed was, want daar zal je over een tijdje waarschijnlijk veel tijd doorbrengen met je baby.
Onthoud: laat het verschonen van de kattenbak tijdens de zwangerschap aan iemand anders over! In de ontlasting van je kat kan namelijk toxoplasmose voorkomen.
Lees ook:
De overgang van 1 naar 2 kinderen: wat kan je verwachten?Als de baby er eenmaal is
Wanneer de baby eenmaal is geboren, kun je met deze tips het wennen aan de baby wat gemakkelijker maken:
- De ontmoeting van je baby en je huisdier. Een erg bijzonder moment! Maak van dit moment een positieve gebeurtenis voor zowel je baby als je huisdier. Kies een moment waarop de sfeer rustig is en je zowel dier als baby in een goed moment ziet om elkaar te leren kennen. Laat je huisdier aan je baby ruiken zodat je huisdier voortaan deze geur herkent en als vertrouwd ziet. Houd je baby wel op een hoogte zodat je huisdier hem niet kan bespringen.
- Leer je huisdier dat de aanwezigheid van je baby altijd iets positiefs is. Dus dat hij ondanks deze nieuwe aanwezigheid er ook nog steeds bijhoort en aandacht krijgt. Is je huisdier er dus bij, geef hem dan ook wat aandacht, samen met je baby. Je kunt dit ook aan de visite vragen om te doen!
- Wees je bewust van je straffen. De hormonen, het slaaptekort en alle veranderingen met een pasgeboren baby kunnen er misschien voor zorgen dat je minder geduld hebt met je huisdier. Probeer desondanks realistisch te blijven met je straffen en probeer je niet te veel door stress te laten leiden. Zou je je huisdier voor wat hij deed ook hebben gestraft voordat je zwanger was? Natuurlijk moet je wel soms ingrijpen, maar word niet om ieder klein dingetje boos op je huisdier. Vaak is ‘stout’ gedrag ook een manier om iets uit te drukken, bijvoorbeeld dat je huisdier vindt dat hij niet genoeg aandacht krijgt.
Veiligheid bij je huisdier en je baby
Sommige huisdieren kunnen erg beschermend zijn tegenover kleine baby’s (vooral vrouwtjes), en sommige huisdieren willen er juist niks van weten. In beide gevallen moet je veiligheidsmaatregelen treffen, want huisdieren blijven dieren, waardoor het toch altijd enigszins onvoorspelbare wezens blijven. Volg dus deze veiligheidstips om ervoor te zorgen dat je baby in veiligheid leeft met je huisdier(en):
- Check van tevoren de inentingen en vaccinaties van je huisdier. Hierdoor blijft het huishouden vrij van ziektes die je wilt voorkomen. Ga dus even naar de dierenarts om dit te checken.
- Laat je huisdier nooit alleen met je baby. Ook al kunnen ze nog zo goed met elkaar overweg! Een kat kan bijvoorbeeld plots op je baby’s hoofd gaan zitten. En als je baby wat ouder is en achter je huisdier aan kan rennen, kan dit te veel worden voor je huisdier waardoor hij zich kan gaan verdedigen. Blijf er dus altijd bij om dit te voorkomen. Zet je baby desnoods in de box zodat je huisdier zelf afstand kan nemen zodra het te veel wordt.
- Pas op met dieren die als jongeling weinig tot geen contact hebben gehad met baby’s en kinderen.
- Pas op met dieren die zich snel vijandig opstellen.
- Pas op met dieren die snel jaloers worden als jij je aandacht aan iemand anders besteedt.
- Pas op met dieren die normaal gesproken van slag raken met baby’s en kinderen.
Huisdieren en kinderen zijn over het algemeen goed met elkaar te combineren. En voor je kindje is het natuurlijk hartstikke leuk om op te groeien met dieren! Volg de tips hierboven, en alles zal waarschijnlijk helemaal goedkomen.
Wat zijn jouw ervaringen met huisdieren en baby’s? Laat het ons weten in een comment!