Herstellen na een keizersnede
Tijdens een keizersnede wordt er een kleine horizontale snede gemaakt vlak boven het schaambeen. Daarna volgt een snede in de baarmoeder om je baby te halen. Je kunt je voorstellen dat dit ingrijpend is voor je lichaam en dat het belangrijk is om goed te herstellen. Verwacht niet dat je gelijk alle zorg voor je kleintje op je kan nemen, onderschat de gevolgen van een buikoperatie niet.
Lees ook:
Geboorte via een keizersnedeWanneer naar huis na een keizersnede?
Als alles goed gaat, mag je meestal op de tweede dag na de operatie naar huis. De voorwaarde is dat je weer enigszins mobiel bent en met ondersteuning naar het toilet kunt. Als je binnen zeven dagen na de keizersnede naar huis gaat heb je nog recht op kraamzorg thuis. Indien er zich complicaties voordoen, bestaat er altijd een mogelijkheid om de kraamzorg te verlengen met 1 of 2 dagen, in overleg met de verloskundige.
Na ontslag draagt het ziekenhuis je over aan je eigen verloskundigenpraktijk. Je verloskundige komt samen met de kraamzorg nog bij je thuis langs. Eenmaal thuis zul je geleidelijk aan moeten herstellen, de tijd die nodig is voor het herstel is vaak langer dan na een vaginale baring. Je bent niet alleen (opnieuw) moeder geworden maar ook genezende van een operatie. Na ongeveer 6 weken wordt er een fysieke of telefonische afspraak voor nacontrole gemaakt.
Als pijnstilling kan paracetamol (geen aspirine!) worden gebruikt, tot maximaal 4 x daags 1000mg per 24 uur. Dit mag ook als je borstvoeding geeft.
Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.
Wat mag je niet doen na een keizersnede?
- De eerste 6-8 weken mag je niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kilo) als je tilt, buig dan goed door de knieën en houd datgene wat je tilt dichtbij je lichaam. Zorg dat je op een goede hoogte werkt (bad en commode).
- Met buikspieren kun je zes weken na de operatie weer beginnen. Met bekkenbodemoefeningen kun je wel eerder beginnen!
- Even wat ophangen lijkt geen probleem, maar wanneer je dingen boven je macht doet zorgt dit voor spanning op je buik en wond. Houdt hier dus rekening mee.
- Autorijden kun je de eerste zes weken beter nog niet doen. Ook al voel je je wellicht goed genoeg, je concentratie kan een stuk minder zijn waardoor je niet alle aandacht bij het autorijden kan houden. In de eerste drie weken kun je nog last hebben van evenwichtsstoornissen, vooral wanneer je onder algehele narcose bent geweest, zul je hier de effecten van merken tijdens autorijden. Daarnaast vergoeden veel verzekeraars geen schade in de eerste zes weken na de bevalling.
- Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken).
- Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Lees ook:
Natuurlijk bevallen na een keizersnedeKlachten na een keizersnede
De volgende klachten kun je na een keizersnede ervaren:
- Buikpijn: de wond van de keizersnede moet nog helen, waar je pijn van kunt ondervinden. Ook kan de binnenkant van je buik pijn doen naar aanleiding van de buikoperatie. Dit kan ook voor een trekkende pijn zorgen.
- Trekkend gevoel: Aan de zijkant van het litteken kun je een trekkend gevoel hebben van de inwendige hechtingen. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf.
- Darmkrampen: je darmen werken de eerste tijd nog niet weer helemaal zoals normaal, daardoor kun je darmkramen ervaren.
- Bloedverlies: je hebt na een keizersnede, net als na een vaginale bevalling, last van bloedverlies.
- Misselijk: ben je onder narcose geweest? Dan is de kans aanwezig dat je misselijkheid ervaart na de keizersnede.
- Doof gevoel: Omdat bij de operatie de zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden, kan je lange tijd een doof gevoel rond het litteken houden. Boven dit gebied is er dikwijls halverwege de navel een gebied dat juist extra gevoelig is. Vaak is pas na zes tot twaalf maanden het gevoel in de buikwand weer normaal.
- Emotioneel: Afgezien van kraamtranen, ervaren sommigen ook een gevoel van falen. Terwijl dit totaal niet nodig is. Een keizersnede is absoluut geen makkelijke manier van bevallen. Ervaar je dit? Praat er dan over met je partner, vrienden, familie of je huisarts.
- Vermoeidheid: Een veelgehoorde klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Je kunt daar het beste aan toegeven: probeer zo veel mogelijk rust te nemen. Accepteer hulp van familie en kennissen. Het kan ook komen doordat je te weinig eet. Als je borstvoeding geeft heeft je lichaam vaak meer behoefte aan eten. Probeer tijdens de borstvoeding ook zelf iets te eten. Het liefst iets waar koolhydraten in zitten zodat je bloedsuiker stabiel blijft ( zoals een boterham of cracker) en gezonde vetten. Daarnaast is het bij het geven van borstvoeding van essentieel belang dat je meer drinkt dan normaal. Als je 2 tot 3 glazen water extra drinkt bij elke voeding, kom je aan voldoende vocht.
Niche
Misschien heb je er al eens van gehoord: een niche. Dit is een complicatie na een keizersnede waar meer dan de helft van de vrouwen mee te maken krijgt. Een niche houdt in dat er op de plek van het litteken een afwijking zit bij de baarmoeder. Wanneer je een niche hebt, hoef je hier geen klachten van te ondervinden. Dit komt bij 30% van de vrouwen met een niche voor. Klachten die je kunt ervaren zijn: tussentijds bloedverlies en buikpijn rondom het litteken.
Lees ook:
7 tips voor goed herstel na de bevallingTips voor herstel na keizersnede
- Plassen: wanneer je weer voor het eerst gaat plassen kan dit pijnlijk zijn. Probeer je bekkenbodem zo goed mogelijk te ontspannen en in één straal te plassen.
- Poepen: probeer na de keizersnede voldoende vocht en voeding binnen te krijgen zodat je darmen weer aan het werk gaan. De eerste keer poepen kan als pijnlijk worden ervaren. Door voldoende vezels binnen te krijgen zorg je ervoor dat je ontlasting zacht wordt en je minder hoeft te persen. Het kan ook helpen om je rug bol te maken. Probeer net als bij het plassen, je bekkenbodem te ontspannen.
- In bed: misschien zegt je gevoel iets anders, maar probeer zoveel mogelijk tijd in bed door te brengen. Zo krijgt je lichaam de rust die nodig is.
- Wond masseren: om het herstel van de wond te bevorderen kun je de wond zachtjes masseren. Draai met je vingertoppen rondjes langs de rand van de wond.
- Vraag om hulp: je hebt een operatie gehad en een kind op de wereld gezet. Schakel hulp in wanneer je het nodig hebt. Of het nou voor een glas drinken of het stofzuigen van de woonkamer is, vraag vrienden en/of familie om hulp.
- Douchen: je mag gewoon douchen na een keizersnede. Maar het is wel fijn om iemand in de buurt te hebben, mocht je duizelig worden. Ook kan het fijn zijn om een krukje in de douche te zetten.
- Wandeling: een wandeling met je kleintje is goed voor je, maar doe dat pas wanneer je voldoende energie hebt en minder pijn.
- Wond schoon houden: Meestal heb je als je met ontslag gaat uit het ziekenhuis geen pleister meer op de wond. De wond is mooi droog en lekt niet meer. Mocht de wond nog lekken, verschoon dan dagelijks de pleister (na het douchen). Als de wond niet meer lekt, is het raadzaam om de pleister eraf te laten en de wond aan de lucht te laten drogen. Mocht er nog wat vocht of een beetje bloed uit de wond naar buiten komen, dan kan je de wond met de douche schoonspoelen, voorzichtig drogen en een droog gaas eroverheen doen om je kleding te beschermen.
Lees ook:
Plassen en poepen na de bevallingWanneer aan de bel trekken na keizersnede?
Dit zijn enkele symptomen en complicaties waar je op moet letten na een keizersnede:
Ernstige of toenemende pijn: Als de pijn na 2 weken erger wordt in plaats van te verminderen, kan dit duiden op een infectie of een andere complicatie. Roodheid, zwelling of afscheiding van de incisie: Dit kan wijzen op een infectie. Let vooral op als er pus of een onaangename geur uit de incisie komt. Koorts: Een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger kan een teken zijn van een infectie. Het kan ook gepaard gaan met rillingen of koude rillingen. Abnormale vaginale bloedingen of afscheiding: Zware bloedingen of ongewone afscheiding kunnen wijzen op een infectie of andere problemen. Problemen met plassen: Pijnlijk of moeilijk plassen kan een teken zijn van een urineweginfectie, wat na een keizersnede vaker kan voorkomen.
Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts om je situatie te bespreken. Wacht niet af als je vermoedt dat er iets niet klopt, omdat een snelle behandeling bij complicaties van cruciaal belang kan zijn voor je herstel.