1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Haargroei van baby's: wat kan je verwachten?

    Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 8-5-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 8-5-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Sommige baby’s komen ter wereld met een volle bos haar, terwijl andere baby’s lang kaal blijven. Na de geboorte kan het nog alle kanten op met het haar van je baby. De eerste baby haartjes vallen al snel uit. Pas na ongeveer 9 maanden begint de echte haargroei van je baby.

    Nesthaartjes

    Heeft je baby na de geboorte al haartjes op zijn hoofdje? Deze haartjes noemen we nesthaartjes. Qua structuur verschilt nesthaar erg van normaal haar. Dit zie je vooral terug in de stevigheid en structuur van het haar. Vallen deze haartjes dan direct na de geboorte weer uit? Nee. Dit kan nog wel 6 maanden duren. Daarna duurt het nog even voordat de echte haren van je baby gaan groeien. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 9 en 12 maanden. Het is dan niet zo dat de haren van je baby allemaal in 1 keer uitvallen en je baby gelijk kaal is.

    Haargroei baby

    Je baby heeft een goede hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen nodig om de haren te laten groeien. De haargroei bestaat uit verschillende fasen. Deze fasen samen noemen we de haarcyclus. Het is niet zo dat alle haren tegelijk in dezelfde fase zitten. Wanneer het ene haar stopt met groeien, kan het andere haar juist actief aan het groeien zijn.

    De haarcyclus bestaat uit de volgende fasen:

    • Anagene fase (groeifase): tijdens deze fase is het haar volop aan het groeien. Dit kan wel 2 tot 6 jaar duren.
    • Catagene fase (overgangsfase): dit is een overgangsfase. Tijdens deze fase groeit het haar niet. Dit duurt gemiddeld een paar weken.
    • Telogene fase (rustfase): in deze periode krijgt het haar letterlijk rust. Dit is belangrijk in de voorbereiding op een nieuwe anagene fase (groeifase).

    Haartype en haarkleur

    Is je baby geboren met zwart haar? Dan betekent dit niet dat dit de definitieve haarkleur is. Er kan de komende tijd nog zoveel veranderen. Ook het haartype (stijl, slag of krullen) kan nog totaal anders worden. Hoe de kleur en het haartype van je kind bepaald wordt? Door de genen van jou en je partner. Dit betekent niet dat wanneer jullie allebei een blonde haarkleur hebben, dat jullie kind dit per definitie ook krijgt. De verandering van de haarkleur of het haartype van je kind heeft alles te maken met hormonen. Dit verandert niet alleen in de eerste levensjaren, maar kan ook in de puberteit weer veranderen.

    Baby haren wassen

    Het wassen van de haren van je baby is goed voor de haargroei. Je kunt dit het beste 2 a 3 keer in de week doen. Gebruik hiervoor ongeparfumeerde babyshampoo. Geparfumeerde shampoo en zeep kan zorgen voor irritatie.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard