Wat is een gentle sectio?
Een gentle sectio is in principe dezelfde chirurgische procedure als een normale keizersnede, alleen wordt er meer rekening gehouden met de behoeftes van de moeder en baby. Veel vrouwen vinden het grote nadeel van een normale keizersnede dat je je baby vaak niet geboren ziet worden, soms volledig onder narcose bent, alles zo snel mogelijk gaat en vaak niet gelijk huid-op-huid contact kunt hebben met je baby. Bij een gentle sectio, ofwel een natuurlijke keizersnede is dat anders op de volgende manieren:
- Er is duidelijk overleg tussen de ouders en de gynaecoloog over wat er gaat gebeuren
- De partner mag er van het begin tot het eind bij zijn
- De temperatuur in de operatiekamer is aangenamer voor moeder en baby
- Er is zo min mogelijk omgevingsgeluid en indien gewent kan er achtergrondmuziek op worden gezet
- Wanneer het hoofdje van de baby eruit is mogen de ouders mee kijken hoe de baby langzaam uit de buik wordt gehaald
- De baby wordt langzaam uit de buik gehaald, zoveel mogelijk in het tempo als hoe hij er met een natuurlijke bevalling uit zou komen
- De baby wordt na de geboorte direct bij de moeder gelegd en blijft daar zolang en zoveel als dat mogelijk is
- De navelstreng wordt niet gelijk doorgeknipt
- Ook wanneer de moeder gehecht wordt kan de baby ook bij de moeder gelegd worden
- De baby wordt natuurlijk wel gecontroleerd, en krijgt ecg-plaatjes om hem te monitoren
Lees ook:
Lotusbevalling: de navelstreng niet doorknippenVoordelen gentle sectio
Eigenlijk zijn alle bovengenoemde punten grote voordelen voor vrouwen die door middel van een keizersnede moeten of willen bevallen. Ook zijn er voordelen voor je baby. Het huid-op-huid contact](huid-op-huid-contact-het-belang-van-buidelen-met-je-baby-na-de-geboorte) dat na een natuurlijke keizersnede mogelijk is. Door dit contact kunnen de hartslag en lichaamstemperatuur van je baby sneller stabiliseren. Ook zal je baby minder schrikken van het felle licht en de koude temperatuur. Dit eerste huid-op-huid contact met je baby na de bevalling wordt door veel vrouwen als onvergetelijk en uniek ervaren. Ook komt dit ten goede voor de binding tussen moeder en baby. Daarnaast heeft een stressvrije start voor je baby een positief effect op de borstvoeding.
Lees ook:
Natuurlijk bevallen na een keizersnedeBelangrijk om te weten bij een gentle sectio
Bij een gentle sectio moet je met de volgende dingen rekening houden:
- Een gentle sectio kan worden uitgevoerd bij zowel een geplande als spoedkeizersnede, afhankelijk van de verdoving die moet worden gebruikt voor de operatie. De meeste ziekenhuizen bieden echter alleen een gentle sectio aan als het gepland is, omdat er een extra groot team nodig is voor deze keizersnede.
- Er kunnen indicaties zijn dat een natuurlijke keizersnede niet mogelijk is wegens gezondheidsomstandigheden bij moeder of kind
- Het kan zijn dat het kindje direct na de geboorte kort moet worden meegenomen, bijvoorbeeld als het hulp nodig heeft bij de ademhaling. Na het stabiliseren kan je kindje dan alsnog bij je komen liggen. Komt je kindje helemaal stabiel ter wereld, dan mag hij wel direct bij je komen liggen.
Lees ook:
5 tips om een traumatische bevalling te verwerkenIs een keizersnede noodzakelijk voor jouw bevalling, dan zal je dat te horen krijgen van je verloskundige. Je kunt dan je opties met haar bespreken voor een gentle sectio in een ziekenhuis bij jou in de buurt. Niet alle ziekenhuizen bieden dit aan, maar wel steeds meer.